ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Το γνωστό σύνδρομο που αυξάνει τις πιθανότητες νόσησης

Καρκίνος: Το γνωστό σύνδρομο που αυξάνει τις πιθανότητες νόσησης

Μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην εξέλιξη του μεταβολικού συνδρόμου και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντοπίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο CANCER. Η σχετική αναφορά υπογραμμίζει τη σημασία της διαχείρισης του μεταβολικού συνδρόμου για τη δυνητική μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η υπέρταση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το υπερβολικό κοιλιακό λίπος και τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Στη μελέτη συμμετείχαν 44.115 Κινέζοι ενήλικες, ηλικίας κατά μέσο όρο 49 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από το 2006 έως το 2010.

Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τις βαθμολογίες τους στο μεταβολικό σύνδρομο με την πάροδο του χρόνου:

 • χαμηλό – σταθερό (10,56%),
 • μέτριο – χαμηλό (40,84%),
 • μέτριο – υψηλό (41,46%) και
 • αυξημένο – αυξανόμενο (7,14%).

Η τελευταία ομάδα παρουσίασε εξαρχής υψηλές βαθμολογίες, οι οποίες μάλιστα αυξήθηκαν κι άλλο κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Από το 2010 έως το 2021, με διάμεση διάρκεια παρακολούθησης 9,4 έτη, διαγνώστηκαν 2.271 περιπτώσεις καρκίνου μεταξύ των συμμετεχόντων. Σε σύγκριση με την ομάδα χαμηλού – σταθερού μεταβολικού συνδρόμου, όσοι ανήκαν στην ομάδα αυξημένου – αυξανόμενου συνδρόμου αντιμετώπισαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους:

 
 • 1,3 φορές για οποιονδήποτε καρκίνο,
 • 2,1 φορές για καρκίνο του μαστού,
 • 3,3 φορές για καρκίνο του ενδομητρίου,
 • 4,5 φορές για καρκίνο των νεφρών,
 • 2,5 φορές για καρκίνο του παχέος εντέρου και
 • 1,6 φορές για καρκίνο του ήπατος.

Ακόμη και όταν η ομάδα αυξημένου – αυξανόμενου συνδρόμου συγκρίθηκε με τις άλλες τρεις ομάδες συνδυαστικά, οι κίνδυνοι για όλους τους τύπους καρκίνου ήταν υψηλότεροι. Επιπλέον, τα άτομα με υψηλές βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου και χρόνια φλεγμονή αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του ήπατος. Αντίθετα, ο κίνδυνος καρκίνου των νεφρών παρατηρήθηκε κυρίως σε όσους είχαν υψηλές βαθμολογίες, αλλά χωρίς χρόνια φλεγμονή.
 

Ο δρ. Han-Ping Shi, MD, PhD, από το Capital Medical University στο Πεκίνο και κύριος συντάκτης της μελέτης σχολίασε σχετικά με τα ευρήματα: «Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η προληπτική και συνεχής διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να χρησιμεύσει ως ουσιαστική στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου. Η μελέτη μας μπορεί να καθοδηγήσει τη μελλοντική έρευνα σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν το μεταβολικό σύνδρομο με τον καρκίνο, οδηγώντας ενδεχομένως σε στοχευμένες θεραπείες ή προληπτικές στρατηγικές».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεοLIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top