ΥΓΕΙΑ

Ρινικές πλύσεις: Πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνες – Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν

Ρινικές πλύσεις: Πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνες – Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν

Από την απελευθέρωση της αναπνοής λόγω κάποιας λοίμωξης του αναπνευστικού μέχρι την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, οι ρινικές πλύσεις αποτελούν μια απλή και ανέξοδη λύση που έχει στόχο την απομάκρυνση των μικροβίων, της βλέννας και άλλων υπολειμμάτων, όπως η σκόνη ή τα αλλεργιογόνα. Θα μπορούσε, όμως, να κρύβει κινδύνους;

Σύμφωνα με τον Δρα Adam Taylor, Καθηγητή και Διευθυντή του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Lancaster, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτή την πρακτική, καθώς εάν το νερό δεν είναι αποστειρωμένο, θα μπορούσε να διευκολύνει την είσοδο διάφορων μικροβίων στον οργανισμό. Με άρθρο του στο The Conversation, επισημαίνει πώς θα αποφύγουμε αυτές τις παγίδες στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Όπως εξηγεί, κάποιο διάλυμα για ρινικές πλύσεις, είτε πρόκειται για αποστειρωμένο ή μη – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Οι πλύσεις θα μπορούσαν να βλάψουν τα καλά μικρόβια στις ρινικές κοιλότητες, με αποτέλεσμα να διεισδύσουν ευκολότερα τα παθογόνα στον οργανισμό.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα μικρόβια που μπορεί να βρίσκονται στο υγρό – γι’ αυτό θα πρέπει να είναι αποστειρωμένο. Τα αποστειρωμένα ρινικά σπρέι που διατίθενται ευρέως από τα φαρμακεία, για παράδειγμα, δεν σχετίζονται με αυτόν τον κίνδυνο, αλλά αντίθετα, το νερό της βρύσης, που δεν είναι αποστειρωμένο, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Ο ισχυρισμός αυτός έχει αποδειχθεί και από πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία δέκα άτομα που είχαν κάνει ρινικές πλύσεις στις ΗΠΑ προσβλήθηκαν από ένα είδος αμοιβάδας, την ακανθαμοιβάδα, εκ των οποίων οι τρεις κατέληξαν. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 82% των περιπτώσεων της λοίμωξης στις ΗΠΑ είναι θανατηφόρες, παρότι η μόλυνση από το συγκεκριμένο παράσιτο μπορεί να αποβεί μοιραία για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η σπάνια περίπτωση της μόλυνσης με μια άλλη αμοιβάδα, την naegleria fowleri, με 97% ποσοστό θνησιμότητας σε διαπιστωμένες περιπτώσεις, είναι πιο πιθανή από τις ρινικές πλύσεις με το νερό της βρύσης αλλά και το κολύμπι σε γλυκό νερό. Όχι μόνο αυτό, αλλά μια διαφορετική αμερικανική μελέτη συμπέρανε ότι το 50% θεωρούσε πως το νερό της βρύσης ήταν ασφαλές για ρινικές πλύσεις και για τον καθαρισμό φακών επαφής (άλλο ένα επικίνδυνο λάθος).

Ποιοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις ρινικές πλύσεις

Σύμφωνα με τον ειδικό, όσοι πάσχουν από ιγμορίτιδα ή κάποια λοίμωξη του αυτιού θα πρέπει να αποφεύγουν τις ρινικές πλύσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξηθεί η πίεση στο αυτί ή και να διασπείρει παθογόνους μικροοργανισμούς σε άλλες περιοχές, που με τη σειρά τους ενδεχομένως να προκαλέσουν περαιτέρω μόλυνση ή δυσφορία. Επιπλέον, όσοι εμφανίζουν ξηρότητα στα ιγμόρεια ή στις ρινικές οδούς θα μπορούσαν να επιδεινώσουν αυτό το πρόβλημα, λόγω της απομάκρυνσης μέρους της φυσικής προστατευτικής λίπανσης του σώματος.

Πότε να προτιμήσετε τελικά τις ρινικές πλύσεις;

Ο ασφαλής καθαρισμός των αεραγωγών της μύτης θα πρέπει να γίνεται με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό. Εάν, ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το νερό της βρύσης. φροντίστε να το βράσετε και να το αφήσετε να κρυώσει, καταλήγει ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top