LIKE ONLINE

Τα δύο «τεστ» που μπορεί να δείξουν αν η σχέση σας θα έχει διάρκεια

Τα δύο «τεστ» που μπορεί να δείξουν αν η σχέση σας θα έχει διάρκεια

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers In Psychology ανέδειξε τη σημασία της υγιούς επικοινωνίας σε μια σχέση, όχι μόνο σε στιγμές έντασης όπως ένας καυγάς ή μια έκτακτη ανάγκη, αλλά και σε καλές στιγμές όπως μια προαγωγή ή οι ρομαντικές διακοπές.

Η αντίδραση και ο τρόπος επικοινωνίας του συντρόφου σε αυτές τις στιγμές μπορεί να οδηγήσει είτε σε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση είτε να σηματοδοτήσει το τέλος της σχέσης.

Ακολουθούν δύο κρίσιμες στιγμές σε μια σχέση που μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον της.

1. Ο τρόπος με τον οποίο ο σύντροφός σας ανταποκρίνεται σε έναν καβγά

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καβγάδες και τα προβλήματα επικοινωνίας είναι μερικές από τις κύριες αιτίες για τη λήξη των σχέσεων. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το θέμα της διαφωνίας, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι σύντροφοι επικοινωνούν κατά τη διάρκειά της που έχει σημασία.

Για παράδειγμα, ο τόνος της φωνής ενός συντρόφου, η τάση του να διακόπτει ή να μιλάει πάνω από τον άλλον και το αν αισθάνεται ότι υποτιμάται ή ότι τα προβλήματά του υποβαθμίζονται συμβάλλουν στην έκβαση μιας σύγκρουσης – αρνητικά. Η έρευνα δείχνει ότι ενώ μια διαφωνία από μόνη της δεν είναι τόσο επιβλαβής, το να είναι κάποιος αμυντικός, πεισματάρης και να φεύγει διαρκώς πριν βρεθεί λύση, είναι επιζήμιο για τη σχέση.

Αντίθετα, η «θετική ανταπόκριση του συντρόφου», η οποία υποδηλώνει πόσο συμπονετικός, κατανοητικός και επικυρωτικός είναι, έχει θεραπευτική επίδραση σε περιόδους δυσκολιών. Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας έντονης διαφωνίας, είναι δυνατόν να διατηρήσετε έναν τόνο σεβασμού και να δώσετε στον σύντροφό σας να καταλάβει ότι νοιάζεστε γι’ αυτόν, παρά τη διαφωνία σας μαζί του. Η «σωστή μάχη» εξαρτάται επίσης από την αντιμετώπιση των ανησυχιών χωρίς τη χρήση κατηγορηματικών εκφράσεων και τη μεταχείριση του άλλου με σεβασμό στη συνέχεια.

2. Πώς ο σύντροφός σας ανταποκρίνεται στα καλά νέα

Όπως και στη διαφωνία, έτσι και στη χαρά ο τρόπος που αντιδρά ο άνθρωπος που έχετε δίπλα σας παίζει ρόλο για τη σχέση σας. Το πώς θα ανταποκριθεί, λοιπόν, στη χαρά σας μπορεί είτε να ενισχύσει είτε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της σχέσης σας. Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το αίσθημα εκτίμησης από τον σύντροφο, το οποίο είναι συχνά αποτέλεσμα μιας θετικής ανταπόκρισης σε χαρμόσυνες ειδήσεις, μας κάνει επίσης να τον εκτιμάμε περισσότερο, καθώς και να ανταποκρινόμαστε ευκολότερα στις ανάγκες του.

Ο ενθουσιασμός, η υποστήριξη και το γνήσιο ενδιαφέρον ενισχύει τα συναισθήματα της θετικής ανταπόκρισης του συντρόφου, της σύνδεσης, της συναισθηματικής οικειότητας και επιτρέπει στα άτομα να βιώσουν τα θετικά γεγονότα πληρέστερα.

Όταν ένας σύντροφος μοιράζεται τη χαρά σας, αυτό σημαίνει ότι νοιάζεται για την ευτυχία και την ευημερία σας. Αυτές οι στιγμές μπορεί να είναι δείκτες για το πόσο συναισθηματικό χώρο σας δίνει και πόσο άνετα νιώθει όταν εσείς «λάμπετε» και βρίσκεστε στο προσκήνιο. Βέβαια, οι έρευνες δείχνουν πως ένας άνθρωπος ανταποκρίνεται θετικά όταν νιώθει και ο ίδιος αποδοχή και χαρά, οπότε όλο αυτό είναι αμοιβαίο.

ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αναστατώνει όλο τον πλανήτη: Τι θα γίνει με αγορές, πετρέλαιο, επιτόκια

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος εξηγεί στο «Τ» πως προβλέπει τον καιρό μέσα από το φεγγάρι και την φύση

Πόσα ανήλικα παιδιά έλαβαν ΕΕΕ το 2023 - Τα εκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος

Δύο νεκροί, έξι τραυματίες από πυροβολισμούς σε πάρτι σε γειτονιά του Μέμφις

Τον έψαχναν επτά μήνες: Έκλεψε μετασχηματιστή της ΑΗΚ στη Λάρνακα Τα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του

Αυτό είναι το καλύτερο αεροδρόμιο για το 2024: Τεράστια πισίνα, γυάλινες οροφές, σπα και τροπικοί κήποι - Δείτε βίντεοΣτον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στην κούρσα των εκλογών έχουν επιδοθεί τα κόμματα όσο πλησιάζουμε την 9η Ιουνίου. Η κάθε πολιτική δύναμη επιλέγει τη δική της ατζέντα με την οποία θα αλιεύσει περισσότερες ψήφους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top