ΥΓΕΙΑ

«Κόβεται» το σεξ; - Τι δυσκολεύει τις γυναίκες μετά τα 50

«Κόβεται» το σεξ; - Τι δυσκολεύει τις γυναίκες μετά τα 50

Το γεγονός ότι η σεξουαλικότητα των γυναικών δεν… πεθαίνει στη μέση ηλικία δε θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, ούτε όμως ότι εν μέρει φθίνει η ποιότητά της, καθώς η εμμηνόπαυση φαίνεται πως στέκεται ως το βασικό εμπόδιο στη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το 43% των γυναικών δήλωσε σεξουαλικά ενεργό, με σχεδόν όμως ισάριθμο το ποσοστό των μεσήλικων γυναικών που περιόρισε τη συχνότητα λόγω προβλημάτων υγείας.

Περίπου 1.200 Αμερικανίδες έλαβαν μέρος σε αυτή τη μελέτη, ηλικίας 50 έως 80 ετών. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των γυναικών δήλωσαν ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης παρεμβαίνουν στη σεξουαλική τους ζωή, με το ένα τρίτο αυτών να είναι μεταξύ 50 και 64 ετών.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση παρεμποδίζουν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών, με τις μισές να αναφέρουν ότι υπέφεραν από αυτά. Τα προβλήματα ύπνου και η πρόσληψη βάρους ήταν τα πιο κοινά, ακολουθούμενα από τη μειωμένη λίμπιντο, τις νυχτερινές εφιδρώσεις και τις εναλλαγές της διάθεσης. Συνολικά, το 28% δήλωσε ότι αυτά τα συμπτώματα επηρέαζαν τη σεξουαλική τους ζωή.

Ένα 17% δήλωσε ότι ανάχωμα στη σεξουαλική τους ζωή στέκονταν άλλα προβλήματα υγείας.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που παρεμβαίνουν

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο, διάφοροι ειδικοί επισημάινουν ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία μιας γυναίκας ποικιλοτρόπως:

- Λόγω των ορμονικών αλλαγών, ενδέχεται να εμφανιστεί ξηρότητα και ερεθισμός στην περιοχή του κόλπου, που με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη. Οι δυσλειτουργίες αυτές, ωστόσο, είναι διαχειρίσιμες, είτε με τη χρήση λιπαντικών ή με άλλες κολπικές αγωγές.
- Η μείωση των οιστρογόνων συνεπάγεται και με τη μείωση της λίμπιντο για αρκετές γυναίκες.
- Ταυτόχρονα, το αίσθημα της κόπωσης αποτελεί μια καθημερινότητα, γεγονός που θα μπορούσε να σχετίζεται με τις νυχτερινές εφιδρώσεις, με άλλες χρόνιες παθήσεις ή με την έντονη καθημερινότητά τους, βάζοντας το σεξ σε δεύτερη μοίρα.

Ωστόσο, μόλις το 44% των γυναικών είχε συμβουλευτεί κάποιον ειδικό σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι παρά την έλλειψη της σεξουαλικής δραστηριότητας, το 52% των γυναικών που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργές δήλωσαν ότι ήταν ικανοποιημένες με τη σεξουαλική τους ζωή. Αυτό ήταν, ωστόσο, χαμηλότερο από το ποσοστό των γυναικών που ήταν σεξουαλικά ενεργές, στο 74%.

 ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκεΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top