ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Το κρίσιμο τετ-α-τετ Τατάρ-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη - Τι αναμένει η Λευκωσία

Κυπριακό: Το κρίσιμο τετ-α-τετ Τατάρ-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη - Τι αναμένει η Λευκωσία

Με αισιοδοξία αντικρίζει η Λευκωσία τη συνάντηση που θα έχει ο Ερσίν Τατάρ με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη. Αυτό το οποίο αναμένει η Κυπριακή πλευρά, είναι το ξεκλείδωμα της διαδικασίας στο κυπριακό, κάτι το οποίο φαντάζει αρκετά δύσκολο, λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς, η οποία θέτει ως προαπαιτούμενο, την κυριαρχική ισότητα.

Αυτό, ήταν και το μήνυμα το οποίο εισέπραξε η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Κύπρο, με την Τ/Κ πλευρά, αλλά και στο ταξίδι της, στην Άγκυρα.

Στη συνάντησή του με τον Κατοχικό ηγέτη, ο ΓΓ των ΗΕ θα αναφερθεί σε ιδέες τις οποίες έχει ήδη μεταφέρει στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, οι οποίες φαίνεται πως θα δώσουν ώθηση για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του μετά το τρισάγιο στα φυλακισμένα μνήματα για την επέτειο της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ο Ερσίν Τατάρ να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση του ΓΓ των ΗΕ, κατά την επικείμενη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Σε παρατήρηση ότι είχε πει πως ο Απρίλιος θα είναι μήνας εξελίξεων και ερωτηθείς τι να αναμένουμε, δεδομένης της επικείμενης συνάντησης ΓΓ-Τατάρ και καθόδου της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ κας. Ολγκίν στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι απλά τα πράγματα.

«Όπως προανέφερε, ο ΓΓ των ΗΕ, όταν βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες, αλλά και προηγουμένως με την κα Ολγκίν, μου μετέφερε κάποιες προτάσεις, τις οποίες έχω αποδεχτεί. Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά».

Αυτό το οποίο θα επιδιώξει ο Αντόνιο Γκουτέρες, είναι η φόρμουλα εντός του πλαισίου, η οποία θα περιλαμβάνει ΜΟΕ, που θα σπρώξουν τη διαδικασία για επανέναρξη του διαλόγου. Από την άλλη, η Ε/Κ πλευρά, προετοιμάζεται για το μεγάλο κεφάλαιο, των ευρωτουρκικών, το οποίο αναμένεται να ανοίξει κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί, στα μέσα Απριλίου.

Στην Κύπρο σήμερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον ΥΠΕΞ Κωνσταντίνο Κόμπο. Στην ατζέντα των συναντήσεων του Έλληνα ΥΠΕΞ θα βρίσκεται το κυπριακό, ενόψει της επιστροφής στην Κύπρο, της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Νίκος Δένδιας: «Η Κύπρος δεν κείται μακράν»

Μήνυμα για την εθνική επέτειο της 1η Απριλίου απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, τονίζει ότι η Ελλάδα υποκλίνεται με σεβασμό στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Υπογραμμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή.

«Σήμερα μέσα σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, με διαρκή συνεργασία και πλήρη συντονισμό στον αμυντικό τομέα. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η Κύπρος δεν κείται μακράν».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top