ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» στις τιμές καυσίμων: Εντός ημερών και νέες αυξήσεις - Οι συνέπειες της «στροφής» στα κατεχόμενα

«Φωτιά» στις τιμές καυσίμων: Εντός ημερών και νέες αυξήσεις - Οι συνέπειες της «στροφής» στα κατεχόμενα

Άσχημα τα νέα για τους καταναλωτές αφού εκτός από τον τερματισμό του μειωμένου φόρου, σύντομα θα καταγραφούν εκ νέου αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, με πολλούς δικαιολογημένα να εκφράζουν την αγανάκτηση τους και να στρέφονται στις κατεχόμενες περιοχές.

Συγκεκριμένα, εντός αυτής της βδομάδας ή το αργότερο αρχές της επόμενης θα καταγραφούν νέες αυξήσεις.

Όπως ανέφερε στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Σάββας Προκοπίου, «βάση εκτίμησης μας θα έχουμε μικρές αυξήσεις ενώ το προηγούμενο δίμηνο είχαμε 6-8 σεντ αυξήσεις».

Οι συνέπειες της «στροφής» στα κατεχόμενα

Την ίδια στιγμή, ο κ. Προκοπίου μίλησε για την «στροφή» αρκετών πολίτων για ανεφοδιασμό στα κατεχόμενα, λόγω των αυξήσεων στις τιμές.

«Δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρατηρείται για να πηγαίνει ο κόσμος στα κατεχόμενα είναι η μεγάλη διαφορά της τιμής, ωστόσο αντί να κάνουμε κάτι για να την μειώσουμε αντίθετα αυξάνουμε την διαφορά», επεσήμανε.

Αναφορικά με τις συνέπειες που παρατηρούνται, ο κ. Προκοπίου εξήγησε ότι δεν επηρεάζεται μόνο ο τομέας των καυσίμων αλλά και αρκετοί τομείς της οικονομίας.

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι ο κόσμος δίνει τα λεφτά του στα κατεχόμενα για καύσιμα, αφορά και άλλους τους τομείς. Τα καύσιμα είναι ο κράχτης, δηλαδή πάει κάποιος να βάλει καύσιμα και “επωφελείται” άλλων καταστάσεων και αγοράζει άλλα προϊόντα, για αυτό και έχουμε μεγάλες απώλειες», εξήγησε.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Προκοπίου, «αν η τιμή των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές με τα κατεχόμενα είχε γύρω στα 20-30 σεντ διαφορά, κανένας συμπολίτης μας δεν θα πήγαινε στα κατεχόμενα να βάλει καύσιμα. Δεν μπορώ να κατηγορώ κάποιο συμπολίτη μας ο οποίος κάνει αυτή την κίνηση, παρόλο που για εμάς είναι παράνομο».

Παράλληλα αναφέρθηκε στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, όπου τόνισε ότι αν και προνοείτο ότι το βιοτικό επίπεδο θα ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο, δυστυχώς η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υιοθέτησε σχεδόν κανένα κανονισμό ή νομοθεσία της ΕΕ.

«Μετά από 20 χρόνια σχεδόν είμαστε αμέτοχοι, χωρίς σαν κράτος να μπορούμε να κάνουμε κάτι για να δείξουμε ότι η ΕΕ μπορεί να έχει απώλειες της τάξης του 0.003% αλλά για την Κύπρο οι απώλειες στην οικονομία μας είναι πέραν του 20-25% και αυξάνονται δυστυχώς», επεσήμανε.

Καταληκτικά, ο κ. Προκοπίου ανέφερε ότι πρέπει να δράσουμε σαν Κράτος, να αποφασιστούν πιο στοχοποιημένα μέτρα στις ευάλωτες ομάδες ενώ και να εξευρεθούν λύσεις για το θέμα των κατεχομένων.

Που κυμαίνονται τώρα (2/4) οι τιμές και τα φθηνότερα πρατήρια

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, την Τρίτη (2/4) η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 παγκύπρια ήταν €1,505, με την φθηνότερη τιμή να ήταν €1,444 και την ακριβότερη €1,561.

Δείτε τα φθηνότερα πρατήρια:

Όσο αφορά την αμόλυβδη βενζίνη 98, η μέση τιμή της παγκύπρια ήταν €1,572, με την φθηνότερη τιμή να είναι €1,468 και την ακριβότερη €1,665.

Δείτε τα φθηνότερα πρατήρια:


Σχετικά με το πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή του παγκύπρια κυμάνθηκε στα €1,592 με την φθηνότερη να ήταν €1,525 και την ακριβότερη €1,637.

Δείτε τα φθηνότερα πρατήρια:

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις τιμές των καυσίμων.

Καταγράφηκαν αυξήσεις εκτός του τερματισμού της μείωσης του φόρου κατανάλωσης

Σύμφωνα τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, πέραν της αύξησης των 8,3 σεντ ανά λίτρο μετά την κατάργηση του μειωμένου φόρου κατανάλωσης την 1η Απριλίου, καταγράφηκαν κι άλλες αυξήσεις στη μέση τιμή της βενζίνης 95 στις επαρχίες Λεμεσού, Λευκωσίας και Αμμόχωστου με εξαίρεση την επαρχία Πάφου όπου η μέση τιμή της βενζίνης αυξήθηκε μόνο κατά 8 σεντ.

Συγκεκριμένα, μεγαλύτερη αύξηση στη μέση τιμή της βενζίνης 95 καταγράφηκε στη Λεμεσό κατά 9,2 σεντ και ακολουθούν η Λευκωσία με 9,1 σεντ και η Αμμόχωστος με 8,7 σεντ.

Αντίθετα, στη Λάρνακα η αύξηση της μέσης τιμής της βενζίνης 95 ήταν ανάλογη του ύψους της επιδότησης που καταργήθηκε, δηλαδή 8,3 σεντ, ενώ στην Πάφο η μέση τιμή της βενζίνης 95 ήταν χαμηλότερη από το ύψος της επιδότησης και συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά 8 σεντ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, την υψηλότερη τιμή διακύμανσης της βενζίνης 95 παρουσίασε την 1η Απριλίου η Λευκωσία με τις τιμές στα πρατήρια της επαρχίας να κυμαίνονται από 1,375 ευρώ το λίτρο μέχρι και 1,558 ευρώ το λίτρο.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεγαλύτερη αύξηση στην μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης, που ανήλθε στα 8,6 σεντ, παρατηρήθηκε και πάλι στη Λεμεσό και ακολούθησαν η Λάρνακα κατά 8,5 σεντ και η Λευκωσία κατά 8,4 σεντ.

Αντίθετα, στην επαρχία Αμμοχώστου η αύξηση της μέσης τιμής του πετρελαίου κίνησης ανήλθε μόνο στα 7,3 σεντ και στην επαρχία Πάφου στα 7,6 σεντ.

Η μεγαλύτερη διακύμανση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης παρατηρήθηκε στη Λεμεσό με τις τιμές στα πρατήρια της επαρχίας να κυμαίνονται από 1,517 ευρώ το λίτρο μέχρι 1,639 ευρώ το λίτρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top