ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2024: Τις 25.914 έφτασαν οι αιτήσεις για πρώτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Εκλογές 2024: Τις 25.914 έφτασαν οι αιτήσεις για πρώτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της 2ας Απριλίου 2024 η διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για τις Εκλογές ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μελών Σχολικών Εφορειών και Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουνίου 2024.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ. Ελίκκος Ηλία, «την περίοδο από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι και τις 2 Απριλίου 2024, υποβλήθηκαν συνολικά 25.914 αιτήσεις για πρώτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, εκ των οποίων 12.868 από Κύπριους πολίτες για εγγραφή στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις Εκλογές και απόκτηση εκλογικού βιβλιαρίου. 860 από αυτές υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου από ηλικίες μέχρι 25 ετών, ενώ 103 αιτήσεις αφορούν Τουρκοκύπριους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας».

Σε σχέση με τον ειδικό εκλογικό κατάλογο Ευρωπαίων πολιτών για τις Εκλογές Ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποβλήθηκαν συνολικά 10.146 αιτήσεις από πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Κύπρο και έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό τις ίδιες συνθήκες με τους Κύπριους πολίτες.

Επίσης, υποβλήθηκαν 2.900 αιτήσεις από Ευρωπαίους πολίτες για εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον δρα Ηλία, «οι συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024 και θα αναρτηθούν στα Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων, των οικείων Δήμων ή Κοινοτικών Συμβουλίων κάθε Ενορίας ή Κοινότητας ξεχωριστά, για διάστημα δέκα ημερών, προς επιθεώρηση και υποβολή τυχόν ενστάσεων από κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο. Μετά την παρέλευση της πιο πάνω προθεσμίας, οι συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι θα καταστούν οριστικοί και θα ενσωματωθούν στον μόνιμο και τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς των προσεχών εκλογών».

Αναφορικά με τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι, την περίοδο 3 Ιανουαρίου μέχρι και 2 Απριλίου 2024, υποβλήθηκαν συνολικά 4.831 δηλώσεις, εκ των οποίων οι 2.292 σε έντυπη μορφή και οι 2.539 μέσω διαδικτύου. Βάσει των εγγραφών στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Βόλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λονδίνο (Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο και Κτίριο Ύπατης Αρμοστείας), Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Γλασκόβη και Βρυξέλλες.

Σε σχέση με τους εκλογείς που έχουν υποβάλει δήλωση να ψηφίσουν σε οποιαδήποτε άλλη πόλη του εξωτερικού (Ρόδο, Λάρισα, Ρέθυμνο, Μπρίστολ ή Λιντς), ο Δρ. Ηλία κάλεσε τους ενδιαφερόμενους όπως δηλώσουν μέχρι τις 10 Απριλίου 2024, αν επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε κάποια από τις πόλεις όπου θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα. Όσοι επιθυμούν να το πράξουν, παρακαλούνται όπως αποστείλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected], είτε με τηλεομοιότυπο στον αριθμό 22 67 84 86, τα ακόλουθα στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, αρχική πόλη δήλωσης, νέα πόλη δήλωσης. Σημειώνεται πως όσοι δεν υποβάλουν νέα δήλωση, θα παραμείνουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Κύπρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι ο αριθμός των νέων εκλογέων που έχουν εγγραφεί είναι ικανοποιητικός ιδιαίτερα συγκρινόμενος με τους αντίστοιχους αριθμούς άλλων χωρών της ΕΕ. «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι οι Κύπριοι πολίτες επιθυμούν να συμμετέχουν και θα προσέλθουν στις 9 του Ιούνη για να ψηφίσουν στις εκλογές σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον σε ότι αφορά τις εκλογές Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των Ευρωεκλογών και είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα γυρίσουν τελικά την πλάτη σε αυτή την διαδικασία οι πολίτες και θα προσέλθουν για να ψηφίσουν, παρά το ότι είπαμε ότι δεν θα είναι μια απλή διαδικασία. Θα πάρουν στα χέρια τους, αν είναι στις Κοινότητες μέχρι τέσσερα ψηφοδέλτια και αν είναι σε δημαρχούμενες περιοχές μέχρι έξι ψηφοδέλτια. Οπόταν ο κόσμος πιστεύω ότι θα μπορέσει σε 3-4’ να ψηφίσει και να εκλέξει όσους επιθυμεί», είπε ο Δρ. Ηλία.

Αναφορικά με την υποβολή υποψηφιοτήτων, υπενθύμισε ότι στις 24 Απριλίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις Εκλογές ανάδειξης Μελών του Ευρωκοινοβουλίου και στις 25 και 29 Απριλίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις Εκλογές ανάδειξης Μελών Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών. «Εκτιμούμε ότι θα είναι χιλιάδες οι υποψήφιοι, για αυτό πιστεύουμε ότι θα υπάρξει και αυξημένο ενδιαφέρον για προσέλευση», ανέφερε.

Συνεχάρη, επίσης, το προσωπικό της Υπηρεσίας Εκλογών και των Επαρχιακών Διοικήσεων για το μεγάλο έργο που διεκπεραίωσαν, ώστε να καταστεί επιτυχής η διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο Δρ. Ηλία, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων, επεσήμανε ότι θα χρειαστούν περίπου 10.000 άτομα και κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους και το προσωπικό των ημικρατικών οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα να δηλώσουν μέχρι τις 11 Απριλίου το ενδιαφέρον τους να εργαστούν την ημέρα των Εκλογών.

Εξήγησε, καταληκτικά, ότι η ανάδειξη των Ευρωβουλευτών θα γίνει την Δευτέρα, 10 Ιουνίου, ενώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εκλεγέντες θα ανακηρυχθούν την Τρίτη, 11 Ιουνίου. «Θα ήθελα τέλος να προσθέσω ότι αυτές οι Εκλογές συνδυάζονται με τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Υπουργείο εργάζεται συστηματικά, και ο Υπουργός Εσωτερικών για να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είμαστε βέβαιοι ότι θα γυρίσουμε σελίδα την 1η Ιουλίου του 2024 και θα έχουμε μία ενιαία δομή, η οποία θα εξυπηρετήσει καλύτερα τον πολίτη», υπογράμμισε, τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top