ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Θετική εξέλιξη το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου - «Θα υπάρξουν αρκετές εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα»

ΠτΔ: Θετική εξέλιξη το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου - «Θα υπάρξουν αρκετές εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα»

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σήμερα το απόγευμα, στα Γραφεία της ΟΕΒ, και κληθείς να αναφερθεί στην έγκριση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου,, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «έχω ακούσει φυσικά δηλώσεις από κάποιους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι δεν θα το εφαρμόσουν στη δική τους περίπτωση.

Εμείς θα θέλαμε σαφώς περισσότερα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις, αυτή τη στιγμή είναι εθελούσιες. Εμείς θέλαμε να ήταν υποχρεωτικές. Από κει και πέρα είναι, όμως, ένα θετικό βήμα, οφείλω να το αναγνωρίσω.

Δεν περιοριζόμαστε σε αυτό, έχουμε σε συνεργασία με άλλα κράτη, μετέβη και ο Υπουργός Εσωτερικών στη Δανία, στην Τσεχία, είμαι σε επαφή με άλλους ομολόγους μου από την ΕΕ, για παράδειγμα, με την Ιταλία , με την Ελλάδα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για να χαρακτηριστούν – όχι γιατί το θέλουμε, αλλά γιατί αυτό είναι γεγονός – κάποιες περιοχές στη Συρία ως ασφαλείς περιοχές.

Υπάρχουν αντιδράσεις από κάποια κράτη μέλη, κάποια μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά, επαναλαμβάνω, η ανάγκη για να χαρακτηριστούν αυτές οι περιοχές (ως ασφαλείς) προκύπτουν από τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα αυτή τη στιγμή. Και θεωρώ ότι μόνο μέσα από τέτοιες αποφάσεις θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα.

Σήμερα είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε.

Τον ενημέρωσα για τις επαφές που είχα σε επίπεδο ΕΕ, είδαμε και κάποιες ημερομηνίες σε σχέση με την εκεί επίσκεψη μου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ελπίζω σύντομα να προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Την επόμενη εβδομάδα θα είμαι στις Βρυξέλλες, θα προηγηθεί επίσκεψη μου στο Λονδίνο για να έχω επαφές με ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, και ακολούθως θα είμαι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αρκετά θέματα, όπως αυτό της Συρίας και τα ευρωτουρκικά.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια βδομάδα, όπου θα υπάρξουν αρκετές εξελίξεις.

Συζητούμε, υπάρχει ένα προσχέδιο, αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο, και είναι μια καλή συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων.

Χαίρομαι που αρκετά κράτη στήριξαν τη δική μας προσέγγιση και ευελπιστώ να υπάρξει μια θετική κατάληξη. Θα δούμε, είναι νωρίς ακόμα, γίνονται συζητήσεις σε αυτή τη φάση στο επίπεδο των Μόνιμων Αντιπροσώπων». 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σοβαρό τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο - Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο οι τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο - Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο οι τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (22/5) στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας, παρά την έξοδο της Αλάμπρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top