ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ηλεκτρισμένες» οι τιμές ρεύματος: Οι αυξημένες τιμές λογαριασμών και θερμοκηπιακών αερίων - Τι ισχύει με την επιχορήγηση

«Ηλεκτρισμένες» οι τιμές ρεύματος: Οι αυξημένες τιμές λογαριασμών και θερμοκηπιακών αερίων - Τι ισχύει με την επιχορήγηση

«Ηλεκτροπληξία» συνεχίζει να προκαλεί η τιμή ρεύματος στην Κύπρο, με τους λογαριασμούς να είναι κάθε δίμηνο «φουσκωμένοι» και τους καταναλωτές να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

«Λάδι στην φωτιά» έρχεται να προσθέσει η νέα αύξηση στους λογαριασμούς του Απριλίου, οι οποίοι είναι αυξημένοι κατά 2,5% πάνω σε σχέση με τον Μάρτιο.

Μιλώντας στο ThemaOnline η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Χριστίνα Παπαδοπούλου εξήγησε τους λόγους της αύξησης.

«Δεν είναι αύξηση στις διατιμήσεις. Είναι αύξηση που παρατηρήθηκε στην τιμή των καυσίμων που χρησιμοποιούμε αλλά και στην τιμή των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων», επεσήμανε.

Ερωτηθείσα αν θα δούμε και άλλες αυξήσεις στους λογαριασμούς, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι μπορεί να δούμε επιπρόσθετες αυξήσεις αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων και των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι αυξήσεις δεν καταγράφονται αμέσως λόγω των αποθεμάτων της ΑΗΚ.

«Έχουμε αποθέματα καυσίμων που μας αρκούν για 2-3 μήνες άρα γίνεται αισθητή η οποιαδήποτε αλλαγή (είτε αύξηση είτε μείωση) στην τιμή της κιλοβατώρας ετεροχρονισμένα δηλαδή αν αυξηθεί σήμερα η τιμή του πετρελαίου, δεν θα γίνει αισθητή άμεσα η αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας όπως γίνεται στα πρατήρια γιατί έχουμε και καύσιμα που αγοράστηκαν σε πιο χαμηλή τιμή για παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει και με το ανάποδο, αν αγοράζαμε σε ψηλή τιμή και ξεκινά σήμερα και πέφτει η τιμή του καυσίμου, τότε την διαφορά θα την δούμε μετά από δυο μήνες γιατί έχουμε ήδη αποθέματα», επεσήμανε.

Αυξημένες οι τιμές των θερμοκηπιακών αερίων

Αναφορικά με τις τιμές των θερμοκηπιακών αερίων, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι πέρσι είχαν φτάσει τα 92 εύρω το δικαίωμα ωστόσο από τον Νοέμβριο του 2023, ξεκίνησε να πέφτει η τιμή και είχε φτάσει στα 52 ευρώ το δικαίωμα τον Φεβρουάριο του 2024.

«Τώρα άρχισε να βγαίνει πάνω η τιμή και πήγε στα 58 ευρώ. Όταν ανεβαίνει πάνω η τιμή, επηρεάζει και την τιμή του ρεύματος. Γενικά η τιμή του πετρελαίου και η τιμή των θερμοκηπιακών δικαιωμάτων δεν μπορεί να ελεγχτεί», σημείωσε.

Τι ισχύει με την επιχορήγηση

Όσο αφορά την επιχορήγηση του ρεύματος από το κράτος, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Ιούνιου.

«Επιχορηγεί την αύξηση της τιμής του καυσίμου που παρατηρείται από τον Ιούνιο του 2022. Επειδή οι τιμές των καύσιμων μειωθήκαν, εκεί που αναλογούσε γύρω στα 70 ευρώ σε ένα λογαριασμό 800 κιλοβατώρων, τώρα είναι στα 20 ευρώ την διμήνια άρα 10 ευρώ τον μήνα», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top