ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήπως να γίνουμε vegan; - Πόσο αυξήθηκε η τιμή του κρέατος; - Οι παράγοντες που «πιέζουν» την αγορά

Μήπως να γίνουμε vegan; - Πόσο αυξήθηκε η τιμή του κρέατος; - Οι παράγοντες που «πιέζουν» την αγορά

Αύξηση καταγράφουν οι τιμές των κρεάτων, με τους καταναλωτές να φαίνονται ιδιαίτερα σκεπτικοί ως προς τις αγορές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη συγκεκριμένη αγορά, λόγω των διαταράξεων στις εξαγωγές των σιτηρών. Παράλληλα, η ακρίβεια, η αύξηση στη ζήτηση και οι ελλείψεις που επικρατούν, ασκούν μεγάλες πιέσεις στην αγορά.

Στο υψηλότερο σημείο οι τιμές του κρέατος

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου, Κώστας Λειβαδιώτης, ανέφερε ότι, «οι τιμές αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, βρίσκονται στο πιο υψηλό σημείο που βρίσκονταν ποτέ», προσθέτοντας παράλληλα ότι, αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, κατά το τρέχον έτος η Κύπρος φαίνεται να κατέγραψε αύξηση της τάξης του 1,5% στις τιμές των κρεάτων, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αγγίζει το 11,5%.

Οι τιμές των κρεάτων έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

- Αρνί: €12,00 - €15,00

- Χοιρινό: €6,00 - €7,00

- Μοσχάρι: €10,00 - €12,00

Ελλείψεις σε όλη την Ευρώπη

Ταυτόχρονα, ελλείψεις επικρατούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τους κρεοπώλες να «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα».

«Λόγω του ότι προηγήθηκε το Πάσχα των Καθολικών, υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει τους καταναλωτές μας για την εορτή του Πάσχα, αφού μπορεί να μην μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε», εξήγησε.

Αυξημένη ζήτηση από καταναλωτές και από τα κατεχόμενα

Πίεση στην αγορά προσθέτει πέραν από τις ελλείψεις που καταγράφονται, και η αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές, ενώ η απότομη άνοδος στις τιμές των κρεάτων στα κατεχόμενα προωθεί τους Τουρκοκύπριους να αγοράζουν από τις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, στα κατεχόμενα έχει επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του κρέατος στις 550 τούρκικες λίρες και το πουλούν μέχρι και 850 τουρκικές λίρες. Οι τιμές των κρεάτων στα κατεχόμενα κυμαίνονται μεταξύ €15,88 και €24,55 το κιλό.

«Αυτή τη στιγμή οι Τουρκοκύπριοι γιορτάζουν το Μπαϊράμι και έρχονται στις ελεύθερες περιοχές για να αγοράσουν το κρέας τους, λόγω των αυξήσεων που επικρατούν. Αυτό αυξάνει την ζήτηση και κατ’ επέκταση, προσθέτει περεταίρω πίεση στην αγορά», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top