ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Κυριακού για Μονή Αββακούμ: Οι διάλογοι που φανερώνουν ερωτικές πράξεις και η παραδοχή Νεκτάριου για τα βίντεο

Θ. Κυριακού για Μονή Αββακούμ: Οι διάλογοι που φανερώνουν ερωτικές πράξεις και η παραδοχή Νεκτάριου για τα βίντεο

Ο γνωστός θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού σχολιάζει τις εξελίξεις στην υπόθεση Μονής Οσίου Αββακούμ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ανέφερε αρχικά ότι αν οι κληρικοί ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορούν να κυκλοφορούν και με κοστούμια. «Αν είναι της Εκκλησίας της Ελλάδος ή της Κύπρου είναι υποχρεωμένος να φορεί ράσα».

Αναφορικά με τον δικηγόρο των μοναχών Αναστάσιο Βαβούσκο και το κατά πόσο είναι κληρικός, σχολίασε: «Εγώ τον θυμάμαι από μια παρέμβαση που έκανε πριν από τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές όπου δήλωνε ότι η συμμετοχή του λαού δεν είναι συμβατή με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας. Τότε αντέδρασα γιατί υπήρχε μια πρακτική δεκάδων χρόνων την οποία δεν μπορεί να την αναιρέσει κανένας κ. Βαβούσκος».

Τόνισε ότι ο κ. Βαβούσκος έχει έναν τίτλο που του απένειμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης όπως απένειμε και στον Αριστείδη Βικέτο.

Σχολιάζοντας την ανάρτηση του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, τόνισε ότι «φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν αμφισβητεί την γνησιότητα των βίντεο. Τα αποδίδει όλα σε αστεϊσμούς τους οποίους παραδέχεται και ζητάει από τον κόσμο κατανόηση γιατί λέει ότι υπάρχουν ανθρώπινες αδυναμίες».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να υπάρχουν φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, ανέφερε ότι «νομίζω πως δεν υπήρξαν φωτογραφίες. Εκείνο που ξέρω είναι για διαλόγους μεταξύ τους, έδειχναν ότι υπήρξαν πράξεις».

«Θεωρεί ότι (τα βίντεο) είναι παράνομα και ότι υπάρχει υποκλοπή όμως στο εκκλησιαστικό δίκαιο δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Στο εκκλησιαστικό δίκαιο παίζουν ρόλο οι πράξεις. Υπάρχουν θέματα ηθικότητας τα οποία μπορεί να αποκαλύπτονται μέσα από την υποκλοπή».

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθεί το Συνοδικό Δικαστήριο ανέφερε ότι έπρεπε η Ιερά Σύνοδος να συνέλθει και να βάλει χρονοδιαγράμματα και στην Ανακριτική Επιτροπή. «Θέλουν να βάλουν στο κάδρο και τον Μητροπολίτη Ταμασού. Δεν μπορώ να καταλάβω άλλο στόχο γιατί καθυστερούν τόσο», σημείωσε. Πάντως ακόμα και αν αυτή η διαδικασία είναι παράτυπη, η μόνη που μπορεί να παραβιάσει τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου είναι η Ιερά Σύνοδος και αφού τροχοδρόμησε αυτή τη διαδικασία πρέπει όλοι να την ακολουθήσουν.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top