ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Για νέες "παράτυπες εργασίες" για βελτίωση και διαπλάτυνση των κύριων δασικών δρόμων στον Ακάμα από το Τμήμα Δασών κάνουν λόγο, σε ανακοίνωσή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Terra Cypria και BirdLife Cyprus.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "τον τελευταίο μήνα το Τμήμα Δασών υλοποιεί εργασίες βελτίωσης και διαπλάτυνσης των κύριων δασικών δρόμων Άης Μηνάς – Σμιγιές και Σμιγιές – Κουτσαγκάς, εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα". Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν σοβαρούς προβληματισμούς και έντονες ανησυχίες όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθεί το Τμήμα Δασών για την υλοποίηση έργων σε τόσο ευαίσθητες περιοχές, χωρίς να ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες.

Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι με βάση την Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για τη Φάση Α’ του οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα που εκδόθηκε τον Μάρτιο 2024, καθώς και τη σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 19.03.2024, προνοείται η «συνέχιση της διαδικασίας επαναξιολόγησης για τους επόμενους τρεις μήνες, για τις υποδομές των Κόμβων Υποδομών Διαχείρισης και τα υπόλοιπα έργα και λειτουργίες του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΔΠ Ακάμα».

Επιπρόσθετα, προνοείται η «ετοιμασία νέας πρότασης και επαναφοράς του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον Ιούνιο 2024, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, θα περιλαμβάνει και τελικό ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εργασιών για τα υπόλοιπα έργα του ΕΔΠ Ακάμα, χωρίς αχρείαστες και περαιτέρω καθυστερήσεις».

Με βάση τα πιο πάνω, οι κύριοι δασικοί δρόμοι, στους οποίους το Τμήμα Δασών υλοποιεί εργασίες βελτίωσης και διαπλάτυνσης, περιλαμβάνονται στο τμήμα του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα, το οποίο θα πρέπει να επαναξιολογηθεί μέχρι τον Ιούνιο 2024, αναφέρουν οι οργανώσεις. "Αντί αυτού, το Τμήμα Δασών φαίνεται να έχει προχωρήσει ήδη σε εργασίες χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση της καθ’ ύλην αρμόδιας Ad-hoc Επιτροπής για την ΕΟΑ και κυρίως χωρίς τη συνολική επαναξιολόγηση των υποδομών του ΕΔΠ Ακάμα, περιλαμβανομένων τόσο των κύριων δασικών δρόμων, όσο και των κόμβων υποδομών διαχείρισης", σημειώνουν.

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν όπως ενημερωθεί άμεσα η καθ’ ύλην αρμόδια Ad-hoc Επιτροπή για την ΕΟΑ όσον αφορά τις εργασίες βελτίωσης και διαπλάτυνσης των κύριων δασικών δρόμων Άης Μηνάς – Σμιγιές και Σμιγιές – Κουτσαγκάς, εντός του ΕΔΠ Ακάμα.

Τέλος, καλούν την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να διασφαλίσει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία βελτίωσης ή/και διαπλάτυνσης δασικού δρόμου εντός του ΕΔΠ Ακάμα, πριν την πλήρη επαναξιολόγηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα από την Ad-hoc Επιτροπή για την ΕΟΑ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εξετάζεται σήμερα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η ένσταση Γ.Ελεγκτή στο αίτημα παύσης του

Απ’ όλα τα… ναρκωτικά είχε ο μπαξές – Χειροπέδες σε 31χρονο – Τι εντόπισαν σε όχημα και οικία

Έτοιμο να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης - Αναμένεται ο διορισμός υφυπουργού από τον ΠτΔ

Επ.Εργασίας: Όσα συζητήθηκαν για την στήριξη της Τρίτης Ηλικίας - Τα σχέδια, τα επιδόματα και το Κόκκινο Κουμπί

Γιώργος Μαζωνάκης: Δικαστική διαμάχη με στενό του συγγενή για την περιουσία τουΣτην τελική ευθεία οι εκλογές - Τα πυρά της Αννίτας - Επίθεση ΑΚΕΛ κατά ΕΛΑΜ - Υποψήφιος με εγκληματικό παρελθόν

Στην τελική ευθεία οι εκλογές - Τα πυρά της Αννίτας - Επίθεση ΑΚΕΛ κατά ΕΛΑΜ - Υποψήφιος με εγκληματικό παρελθόν

Λίγες μόνο μέρες πριν από τις πολλαπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου, ο προεκλογικός αγώνας φουντώνει ακόμα περισσότερο, με τα κόμματα να καταβάλλουν προσπάθεια για συσπείρωση των οπαδών τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top