ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copernicus: Θερμότερο έτος στην ιστορία της Ευρώπης το 2023

Copernicus: Θερμότερο έτος στην ιστορία της Ευρώπης το 2023

Ανησυχητικά γρήγορα αυξάνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων με την αύξηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας Ευρωπαϊκής Έκθεσης για την κατάσταση του κλίματος (European State of the Climate Report) η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη βρίσκονταν πάνω από τον μέσο όρο για 11 μήνες κατά τη διάρκεια του έτους, με τον Σεπτέμβριο ειδικά να καταγράφεται ως ο θερμότερος Σεπτέμβριος μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην ιστορία για την Ευρώπη, φέρνοντας αύξηση των ημερών «ακραίας θερμικής καταπόνησης», δηλαδή ημερών στις οποίες καταγράφονται ακραίες θερμοκρασίες, καθώς και αύξηση των κυμάτων καύσωνα, φαινόμενα που αύξησαν με τη σειρά τους τη συχνότητα και σοβαρότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές.

Μεταξύ των επιπτώσεων που καταγράφονται είναι και η αύξηση των επιπέδων βροχόπτωσης το 2023 κατά 7% πάνω από τον μέσο όρο, τάση που αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρών σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

Παράλληλα, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας σε όλη την Ευρώπη ήταν το 2023 η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η έκθεση της Υπηρεσίας για την Κλιματική Αλλαγή του προγράμματος δορυφορικής γεωεπισκόπησης Copernicus της ΕΕ, που δημοσιεύεται από κοινού με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) του ΟΗΕ, αναλύει τις κλιματικές συνθήκες και μεταβολές σε όλο τον πλανήτη, παραθέτει τις βασικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους και καταγράφει τις πιθανές πολιτικές εστιάζοντας στην ανθρώπινη υγεία.

Στην έκθεση καταγράφεται παράλληλα και ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φτάνοντας στο 43%.

Όπως σημειώνεται, οι αυξημένες καταιγίδες την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί πάνω από τον μέσο όρο το δυναμικό παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης πάνω από τον μέσο όρο ήταν και το δυναμικό παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω των αυξημένων πάνω από τον μέσο όρο βροχοπτώσεων.

Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακά φωτοβολταϊκά, κατά τη διάρκεια του 2023 το δυναμικό παραγωγής ήταν κάτω του μέσου όρου στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη και πάνω του μέσου όρου στη νοτιοδυτική και νότια Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του ΡαϊσίΙράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top