ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτη η Κύπρος στην ΕΕ στις νέες αιτήσεις ασύλου κατ’ αναλογία τον Ιανουάριο - Ποια η μεγαλύτερη ομάδα αιτητών

Πρώτη η Κύπρος στην ΕΕ στις νέες αιτήσεις ασύλου κατ’ αναλογία τον Ιανουάριο - Ποια η μεγαλύτερη ομάδα αιτητών

Την υψηλότερη αναλογία καταγεγραμμένων νέων αιτητών ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταγράφηκε στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία για το άσυλο που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε χώρας της ΕΕ (την 1η Ιανουαρίου 2023), τα υψηλότερα ποσοστά καταγεγραμμένων νέων αιτούντων άσυλο ανά 100.000 άτομα τον Ιανουάριο του 2024 καταγράφηκε στην Κύπρο (106,0 ανά εκατό χιλιάδες) και στην Ελλάδα (58,7 ανά εκατό χιλιάδες).

Συγκριτικά, τον ίδιο μήνα το σύνολο των νέων αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 19,1 ανά 100 χιλιάδες άτομα.

Πανευρωπαϊκά, τον Ιανουάριο του 2024, καταγράφηκαν συνολικά 85.855 νέες αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 (83.310). Τον ίδιο μήνα καταγράφηκαν επίσης 7.180 μεταγενέστερες αιτήσεις (αιτήσεις από άτομα που είχαν ζητήσει άσυλο στο παρελθόν και η αίτηση απορρίφθηκε ή η διαδικασία διακόπηκε), καταγράφοντας μείωση 1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι (7.265).

Στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2024 καταγράφηκαν 975 νέες αιτήσεις για άσυλο και 350 μεταγενέστερες αιτήσεις. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 καταγράφηκε αύξηση κατά 38,3% (από 705) στις νέες αιτήσεις. Δεν υπάρχουν παλαιότερα δεδομένα για την Κύπρο για μεταγενέστερες αιτήσεις, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο η χώρα δεν είχε υποχρέωση ενημέρωσης βάσει σχετικής παρέκκλισης.

Η μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο στην ΕΕ ήταν και τον Ιανουάριο του 2024 οι Σύριοι (13.445 νέες αιτήσεις), ενώ ακολουθούσαν οι Αφγανοί (7.185), οι Τούρκοι (6.380) και οι Βενεζουελάνοι (6.210).

Για την Κύπρο, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτητών ασύλου τον ίδιο μήνα ήταν Σύριοι (820 άτομα), και ακολουθούσαν οι Νιγηριανοί (20), οι Ιρανοί (20), οι Κονγκολέζοι (από ΛΔ του Κονγκό, 15 άτομα), το Μπανγκλαντές (15) και το Αφγανιστάν (10).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε απόλυτους αριθμούς οι χώρες που έλαβαν τις περισσότερες νέες αιτήσεις τον Ιανουάριο ήταν η Γερμανία (26.375 άτομα), η Ισπανία (13.705), η Ιταλία (12.920) και η Γαλλία (11.620). Οι νέες αιτήσεις σε αυτές τις τέσσερις χώρες αποτελούσαν το 75% όλων νέων αιτήσεων στην ΕΕ.

Όσον αφορά τις αιτήσεις από ασυνόδευτους ανήλικους, τον Ιανουάριο ανήλθαν στις 2.655, με τους περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά που αιτήθηκαν άσυλο να προέρχονται από τη Συρία (810 άτομα) και το Αφγανιστάν (480 άτομα).

Οι χώρες της ΕΕ που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους ήταν η Γερμανία (935), οι Κάτω Χώρες (385), η Ελλάδα (255), η Ιταλία (225) και η Ισπανία (215).

Για την Κύπρο, όπως και για την Πολωνία, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για νέες αιτήσεις από ασυνόδευτους ανήλικους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Μεταξά: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατά τριών αξιωματούχων – Συνεχίζονται να διώκονται ποινικά άλλοι δώδεκα

Φωτιές σε δυο διαφορετικά σχολεία στη Λεμεσό - Σε συναγερμό οι Αρχές

Έρχονται κι άλλα «έξυπνα φώτα» - Πού και πότε αναμένεται να τα δούμε στους δρόμους

«Ατυχής και άστοχη» χαρακτήρισε την δήλωση του Αρχιεπίσκοπου ο Βαβούσκος - «Ό,τι άλλο ακούσετε είναι μούφα»

Επίδομα Τέκνου: Όσα πρέπει να ξέρεις για τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Συνελήφθη 27χρονος για υπόθεση παράνομης απασχόληση - Κατηγορήθηκε ο εργοδότης τουΠτΔ σε Εμίρη του Κατάρ - «Υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί μαζί σας»

ΠτΔ σε Εμίρη του Κατάρ - «Υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί μαζί σας»

Στην αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Κατάρ, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εμίρης του Κατάρ  Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ο οποίος πραγματοποιεί, για πρώτη φορά, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top