ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, γίνονται ακόμη οι τελευταίες αλλαγές στο κείμενο και αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα κατά τις 12 το μεσημέρι.

Ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης, εκ της νομικής ομάδας του Γενικού Ελεγκτή, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με την υπόθεση, ανέφερε ότι αναμένουν και οι ίδιοι να δουν πότε θα κατατεθεί το αίτημα και ότι από την πλευρά τους θέλουν να δικαστεί η ουσία. «Θέλουμε όλα να εξεταστούν στο πλαίσιο της ουσίας», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι το παράπονο είναι ότι υπερέβη τις εξουσίες του (ο Γ. Ελεγκτής)», είπε, προσθέτοντας πως η υπέρβαση οποιωνδήποτε εξουσιών «δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά». Υπενθύμισε ότι τα δικαστήρια «σε εκατοντάδες υποθέσεις» έχουν υπερβεί την εξουσία και αρμοδιότητά τους και ότι ελέγχονται από το ανώτερο δικαστήριο υπό μορφή έφεσης ή με αίτηση στο Ανώτατο για να ελεχθεί η αρμοδιότητα του δικαστηρίου.

Στο Σύνταγμά μας, πρόσθεσε, «γίνεται ρητή πρόνοια στο άρθρο 139», όταν υπάρχει κάποια υπέρβαση εξουσίας ή αμφισβήτηση εξουσίας, ενός οργάνου σε βάρος άλλου οργάνου, δικαιούται το παραπονούμενο όργανο να παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο τότε, σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό για να αποφασίσει.

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι τα θέματα της αρμοδιότητας, ελέγχονται με συγκεκριμένη διαδικασία και ότι δεν συνιστούν ανάρμοστη συμπεριφορά. Σημείωσε ότι ανάρμοστη συμπεριφορά «είναι κάτι άλλο» (misconduct), «είναι δηλαδή όπου κάποιος έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο τρόπο, που δεν αρμόζει να είναι στη θέση αυτή».

Ανάφερε ότι οι εξουσίες τις οποίες ασκεί ο Γενικός Ελεγκτής, ελέγχου δηλαδή των δαπανών και γενικά της διαχείρισης διαφόρων δημοσίων και κρατικών υποθέσεων, δεν τις ασκεί μόνος του, αλλά υπάρχει Ελεγκτική Υπηρεσία και οι αποφάσεις δεν είναι μονομελείς, δηλαδή του ιδίου, αλλά υπάρχει εξαμελές συμβούλιο που λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις. «Κάποτε μπορεί να υπάρχει και διαφωνία, αλλά στις πλείστες των περιπτώσεων, είναι ομόφωνες οι αποφάσεις», είπε ο κ. Κληρίδης και έθεσε το ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να καταργηθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία επειδή δεν είναι αρεστές οι αποφάσεις της.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, είπε ότι η μόνη άλλη τέτοια περίπτωση, για παύση ανεξάρτητου αξιωματούχου του Κράτους, ήταν του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Επίσης, συνέχισε, έγιναν αλλεπάλληλες υποθέσεις στο παρελθόν σε μια προσπάθεια παύσης δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και σε μια περίπτωση του ιδίου του Γενικού Εισαγγελέα, του Κώστα Κληρίδη για την υπόθεση Τρύφωνος. Εκεί, σημείωσε,  το Συμβούλιο του τότε Ανώτατου Δικαστηρίου, πριν να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από το νέο Συμβούλιο σήμερα του Ανώτατου Συνταγματικού, «είπε ότι δεν δικαιούται ο οποιασδήποτε πολίτης να προσφεύγει και να ζητά την παύση ανεξάρτητου αξιωματούχου, είναι ο Πρόεδρος ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να επιζητεί τούτο».

Ερωτηθείς αν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Εισαγγελέας μπορούν να το πράξουν αυτό η αν χρειάζονται την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα αποφασιστούν.

Με βάση την υπόθεση Τρύφωνος, είπε, «μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει οδηγίες για να ξεκινήσει η διαδικασία». «Ο Γενικός Εισαγγελέας, με βάση το Σύνταγμα, δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, δεν λέει πουθενά στο Σύνταγμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας  δικαιούται να κάνει αιτήσεις για παύση άλλου, ισόβαθμου αξιωματούχου», πρόσθεσε. Εκείνος ο οποίος διορίζει, αν δεν είναι ευχαριστημένος και θεωρεί ότι υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά, μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο πειθαρχικό κατά κάποιο τρόπο, των ανεξάρτητων αξιωματούχων, είπε ακόμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στη συνεργασία Κράτους με ΚΙΤΙΟΝ για μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας

Τροχαίο στη Λάρνακα: Ένα πρόσωπο στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Κάποιες εταιρείες δεν παρέχουν την εγγύηση των εφτά χρόνων λέει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Μονή Αββακούμ: Απαντούν οι δικηγόροι των μοναχών στον Αρχιεπίσκοπο – Τα 20 σημεία για το καταστατικό της Εκκλησίας

Ληστές σκότωσαν γνωστό 38χρονο ηθοποιό - Συγκλονισμός στα διεθνή ΜΜΕΠρόεδρος ΕΒΕΛ Λάρνακας στο «T»: Υπάρχει ενδιαφέρον και από Κύπριους επιχειρηματίες για το λιμάνι και τη μαρίνα -  Έγιναν λάθη

Πρόεδρος ΕΒΕΛ Λάρνακας στο «T»: Υπάρχει ενδιαφέρον και από Κύπριους επιχειρηματίες για το λιμάνι και τη μαρίνα - Έγιναν λάθη

«Δεν είναι το τέλος του κόσμου» δηλώνει στο «T» ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Λάρνακας Νάκης Αντωνίου κληθείς να σχολιάσει τη διακοπή της σύμβασης με την Kition Ocean Holdings.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top