ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kαταγράφηκε για πρώτη φορά σε κάμερα το Βόρειο Σέλας στην Κύπρο - Ένα σπάνιο φαινόμενο - Δείτε βίντεο

Kαταγράφηκε για πρώτη φορά σε κάμερα το Βόρειο Σέλας στην Κύπρο - Ένα σπάνιο φαινόμενο - Δείτε βίντεο

Ως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός - τόσο σπάνιο που πιθανόν να μην έχει καταγραφεί ποτέ απο την Κύπρο, αναφέρει σε ανάρτηση του ο Αγάπιος Ηλία ένας από τους κορυφαίους πλανητικούς αστροφωτογράφους.

Σύμφωνα εξίσου και με το kitasweather , το εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε μεταξύ 11-12 Μαϊου για λίγα λεπτά από την κάμερα της σελίδας στο Πραστειό Κελλακίου.

Το φαινόμενο καταγράφηκε και από την πανοραμική κάμερα All-Sky του αστεροσκοπείου στον Πρόδρομο, με την εντονότερη δραστηριότητα να καταγράφεται στις 04:16 T.Ω.

Σύμφωνα με τον κ.Ηλία «Το Βόρειο Σέλας, αποτέλεσμα της εξαιρετικά έντονης Ηλιακής καταιγίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη και που υπολογίζεται οτι είναι ανάμεσα στις κορυφαίες 5 όλων των εποχών»

Δείτε βίντεο:

 

 

Τι είναι το Βόρειο Σέλας

Το βόρειο σέλας δημιουργείται όταν ενεργοποιημένα σωματίδια από τον Ήλιο πέφτουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητες έως και 72 εκατομμύρια χλμ/ώρα, αλλά το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας προστατεύει από την «επίθεση».

Καθώς το μαγνητικό πεδίο της Γης ανακατευθύνει τα σωματίδια προς τους πόλους – εκτός από τα βόρεια, υπάρχουν και νότια φώτα - η δραματική διαδικασία μετατρέπεται σε ένα show φωτός.

Ανά πάσα στιγμή, ο ήλιος μπορεί να εκτοξεύσει φορτισμένα σωματίδια από το στέμμα του ή την ανώτερη ατμόσφαιρά του, δημιουργώντας τον ηλιακό άνεμο. Όταν αυτός ο άνεμος προσκρούει στην ιονόσφαιρα της Γης, ή την ανώτερη ατμόσφαιρα, «γεννιέται» το Σέλας.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top