ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικρίσεις ΡΤΚ στη «βουλή» στα κατεχόμενα για χειρισμούς τ/κ ηγεσίας στο Κυπριακό

Επικρίσεις ΡΤΚ στη «βουλή» στα κατεχόμενα για χειρισμούς τ/κ ηγεσίας στο Κυπριακό

Επικρίσεις από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) σε σχέση με τους χειρισμούς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο Κυπριακό διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στη «βουλή» στα κατεχόμενα για τις επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο.

Ο ηγέτης του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν, είπε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν αξίζουν να βρίσκονται στη θέση «της πλευράς που αποφεύγει ακόμη και τον διάλογο».

Διερωτήθηκε γιατί ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αποφεύγει μια τριμερή συνάντηση και εάν αυτό «είναι το αποτέλεσμα που αξίζει στον ιστορικό μας αγώνα».

Ο κ. Έρχιουρμαν σημείωσε πως η στάση και οι αποφάσεις του κ. Τατάρ είναι εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό κεφάλαιο στο Κυπριακό είναι αυτό της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας.

Σημείωσε, περαιτέρω, πως «υπάρχουν δυο κύριοι ιδρυτές της Δημοκρατίας του 1960» και πως οτιδήποτε στο οποίο ο τ/κ «λαός», κατά την έκφρασή του, «θα είναι μειονότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ως αντικείμενο προς συζήτηση»

Επεσήμανε πως στην περίπτωση μιας ομοσπονδιακής λύσης, θα υπάρχουν δυο ισότιμες συνιστώσες πολιτείες στη βάση της πολιτικής ισότητας, και πως «δεν θα υπάρξει απεμπόληση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ».  

Είπε ακόμη πως οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται στο ομόσπονδο κράτος χωρίς την εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων και πως «αυτό είναι το σημείο που προωθούμε για την επιβεβαίωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος».

Ο κ. Έρχιουρμαν σημείωσε πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα παρουσιάζεται ως η πλευρά που αρνείται να είναι παρούσα σε έναν τριμερή διάλογο και έτσι έχει χαθεί η ευκαιρία να εξηγηθούν τα προβλήματα της κοινότητας σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα είναι παρούσα και η κ. Ολγκίν.

Επεσήμανε πως αποφεύγοντας τον διάλογο, αποφεύγεται και ο αγώνας για το τι πρέπει να περιληφθεί στην έκθεση που θα ετοιμάσει η κ. Ολγκίν.

Απαντώντας, ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούρογλου δήλωσε πως η αποστολή της κ. Ολγκίν είναι να αναζητήσει κοινό έδαφος που θα επιτρέψει στις δυο πλευρές να διαπραγματευτούν και όχι να προτείνει τριμερείς ή τετραμερείς συνομιλίες. Σημείωσε πως αναμένουν από την Ολγκίν να αναφέρει στον ΓΓ του ΟΗε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος, και σημείωσε πως αυτή δεν πρέπει να ξεφεύγει από τα όρια των όρων εντολής της.

Υποστήριξε ακόμη πως ο κύριος δρώντας σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί η κ. Ολγκίν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σημείωσε πως η εξάμηνη αποστολή της κ. Ολγκίν φτάνει στο τέλος της και πως «παίζεται ένα παιγνίδι για επέκτασή της».

Σε σχέση με το θέμα της ισότητας είπε πως εάν αυτή υπήρχε πραγματικά θα υπήρχε μια συμφωνία στα 60 χρόνια που υπάρχει το πρόβλημα. «Μας θέλετε ακόμη να παίζουμε το παιγνίδι της ισότητας για το σόου ενώ δεν υπάρχει ισότητα. Δεν θα το παίξουμε. Δεν δεχόμαστε επίσης μια κυριαρχία που θα υπονοείται», ανέφερε.

Ισχυρίστηκε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει πρόθεση να εγκαθιδρύσει ένα ομοσπονδιακό συνεταιρισμό και πως έχει δείξει πολλές φορές στον κόσμο ότι δεν είναι ειλικρινής.

Επίσης ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει τίποτε να χάσει, ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν στερηθεί όλα αυτά τα χρόνια, διερωτώμενος ποια υπόσχεση των ΗΕ έχει εκπληρωθεί. Πρόσθεσε πως δεν μπορούν να ρισκάρουν στηριζόμενοι στα ΗΕ, στην ΕΕ ή άλλους.

Ο «υπεξ» του ψευδοκράτους είπε ακόμη πως η μη αναγνώριση δεν σημαίνει πως ένα «κράτος» δεν υπάρχει και σημείωσε πως δεν έχουν όραμα για να υπαναχωρήσουν από το αίτημά τους για ένα «κυρίαρχο κράτος».

Είπε, εξάλλου, πως πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα «στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top