ΥΓΕΙΑ

Στένωση καρωτίδας: Πόσο απειλητική είναι – Πώς μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Στένωση καρωτίδας: Πόσο απειλητική είναι – Πώς μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου που μπορεί να προκαλέσει η στένωση καρωτίδας υπογραμμίζει ο Νικόλαος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής της Β’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, εξηγώντας τους παράγοντες που την προκαλούν, αλλά και τα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπισή της.

Οι καρωτίδες είναι οι βασικές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Βρίσκονται στον τράχηλο, όπου ανεβαίνουν κάθε μία προς το αντίστοιχο ημισφαίριο του εγκεφάλου, παρέχοντας έτσι την οξυγόνωσή του.

Η καρωτιδική νόσος οφείλεται στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία προκαλεί στένωση στο διχασμό της καρωτίδας (η κοινή καρωτίδα διαιρείται στην έσω καρωτίδα, που αιματώνει τον εγκέφαλο και την έξω καρωτίδα, που αιματώνει τον τράχηλο και το πρόσωπο).

Η στένωση της καρωτίδας είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο για δύο κύριους λόγους:

Λόγω αθηροεμβολής: Μικρά κομμάτια της πλάκας αποκολλώνται και μεταφέρονται από τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας απόφραξη σε μικρότερες αρτηρίες.

Λόγω απότομης απόφραξης της έσω καρωτίδας: Η θρόμβωση στην έσω καρωτίδα μπορεί να μειώσει δραστικά την αιμάτωση του εγκεφάλου και να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θνητότητας και την πρώτη αιτία αναπηρίας στην Ευρώπη. Πολλοί παράγοντες κινδύνου έχουν προσδιοριστεί πως συμβάλλουν στην εμφάνιση και την πρόοδο της καρωτιδικής νόσου: Αυξημένη ηλικία, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία. Η συνύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής καρωτιδικής νόσου.

Όταν η στένωση της καρωτίδας δεν είναι σημαντική, συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Πρόκειται για ασυμπτωματική στένωση. Για συμπτωματική στένωση πρόκειται όταν αυτή οδηγήσει σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα νευρολογικά συμπτώματα εξαρτώνται από το σημείο του εγκεφάλου που επηρεάζεται: Ημιπάρεση, ημιπληγία, απώλεια έκφρασης (αφασία/δυσαρθρία) ή απώλεια όρασης σε ένα μάτι.

Ο προληπτικός έλεγχος με triplex (εξειδικευμένος υπέρηχος) προτείνεται για τη διάγνωση πιθανής στένωσης της καρωτίδας σε όλους τους ασθενείς που παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα που αντιστοιχούν σε περιοχές του εγκεφάλου που αιματώνονται από την έσω καρωτίδα, καθώς και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς με υποψία καρωτιδικής στένωσης λόγω ύπαρξης παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για όλους τους ασθενείς με στένωση της καρωτίδας και συνδυάζει τη λήψη αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, στατίνης και τη βελτίωση των παραγόντων κινδύνου της αθηρωματικής νόσου (κατάπαυση καπνίσματος, ρύθμιση σακχάρου, κλπ.). Η ανάγκη για χειρουργική ή ενδαγγειακή επέμβαση (τοποθέτηση stent) εξαρτάται από το βαθμό της στένωσης, τη μορφολογία της αθηρωματικής πλάκας και τα συμπτώματα. Γενικά, η επέμβαση συνιστάται για στένωση της καρωτίδας πάνω από 70%, προκειμένου να προληφθεί μελλοντικό ισχαιμικό εγκεφαλικό.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Αμμόχωστο - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 76χρονου που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Ανείπωτη τραγωδία - Βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μακάρειο

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν δικαίωμα σε χαμηλότερη χρέωση στο ρεύμα - Ποιος επωμίζεται το κόστος;

Επεκτείνεται το όριο ηλικίας στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων - Τι ισχύει για ιδιωτικά και τι για δημόσια νηπιαγωγεία

Στην Κύπρο τυχερός του τζόκερ - Αυτό είναι το ποσό που κερδίζειΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top