ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης: Θύμα 48χρονος στη Λεμεσό - Του απέσπασαν πάνω 178χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης: Θύμα 48χρονος στη Λεμεσό - Του απέσπασαν πάνω 178χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης διερευνά η Αστυνομία, με θύμα αυτή τη φορά 48χρονο κάτοικο Λεμεσού.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο 48χρονος, το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε έρθει σε συμφωνία με εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων, για την αγορά οχήματος, αξίας €178,500.

Μετά τη σύναψη της συμφωνίας, ο παραπονούμενος έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα, στο οποίο παρουσιαζόταν ως αποστολέας η εν λόγω εταιρεία. Οι αποστολείς του μηνύματος, ενημέρωναν τον παραπονούμενο ότι δήθεν ο τραπεζικός λογαριασμός της εταιρείας είχε αλλάξει και του ζήτησαν όπως προχωρήσει στην εξόφληση του τιμολογίου μέσω δύο εμβασμάτων σε νέο τραπεζικό λογαριασμό.

Ο 48χρονος πείστηκε και προχώρησε στις 6 και 7 Ιουνίου 2024, στην αποστολή δύο τραπεζικών εμβασμάτων, ύψους €89,250 το κάθε ένα, στο νέο τραπεζικό λογαριασμό που του υποδείχθηκε.

Ωστόσο σε τηλεφωνική συνομιλία, που είχε στη συνέχεια, με την εταιρεία διαπίστωσε ότι έπεσε θύμα απάτης, αφού ενημερώθηκε ότι η εταιρεία δεν του απέστειλε ποτέ τέτοιο ηλεκτρονικό μήνυμα.

Το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, του ΤΑΕ Λεμεσού διερευνά την υπόθεση.

Με αφορμή και αυτή τη νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, καλεί εκ νέου το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις ηλεκτρονικές συνδιαλλαγές του.

Η συγκεκριμένη μορφή απάτης, ονομάζεται «απάτη μέσω τιμολογίων» και είναι αρκετά διαδεδομένη στις οικονομικές συνδιαλλαγές κυρίως μεταξύ εταιρειών. Ωστόσο, αρκετές φορές θύματα της απάτης αυτής πέφτουν και ιδιώτες.

Σε αυτή τη μορφή απάτης οι απατεώνες παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μεταξύ πωλητή και πελάτη. Δημιουργώντας ένα email, πανομοιότυπο με αυτό του πωλητή, ενημερώνουν τον πελάτη, ότι έχει αλλάξει ο τραπεζικός λογαριασμός του πωλητή και ζητούν όπως οι όποιες νέες πληρωμές γίνονται σε αυτό το νέο λογαριασμό.

Για αποφυγή θυματοποίησης του το κοινό καλείται να είναι πάντοτε πολύ προσεκτικό. Καλείται επίσης, σε περιπτώσεις που λάβει ανάλογα μηνύματα για αλλαγή των στοιχείων πληρωμής εταιρείας με την οποία συνεργάζεται, προτού προχωρήσει στην εξόφληση οποιοδήποτε τιμολογίου, να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με την εταιρεία, για επιβεβαίωση. Τέτοια επικοινωνία θα πρέπει να γίνεται πάντα μέσω αριθμών τηλεφώνου, που χρησιμοποιήθηκαν σε παλαιότερες συνομιλίες με την συγκεκριμένη εταιρεία.

Περισσότερες συμβουλές για το πως μπορείτε να προφυλαχθείτε από αυτή τη μορφή απάτης, μπορείτε να δείτε στο www.cypruspolicenews.com/archives/6038.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Φόνος Ορμήδεια: Δηλώνει αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο Αντωνίου - Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Στα χέρια της Αστυνομίας 55χρονος: Επιτέθηκε σε 48χρονο με εργαλείο οικοδομών και τον έστειλε στο νοσοκομείο

• Κάνει «θραύση» η κυπριακή ταινία στο Netflix - Κατέκτησε την πρωτιά με εκατομμύρια θεάσειςΔεν υπάρχει σχέδιο των ΗΕ  για το κυπριακό- Ξεκαθαρίζουν Αθήνα και Λευκωσία

Δεν υπάρχει σχέδιο των ΗΕ για το κυπριακό- Ξεκαθαρίζουν Αθήνα και Λευκωσία

Διευκρινίσεις σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας Παύλου Μαρινάκη περί σχεδίου στο κυπριακό, δίνουν Αθήνα και Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top