ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: «Η τουρκική κατοχή παραμένει οδυνηρή πραγματικότητα»

ΥΠΕΞ: «Η τουρκική κατοχή παραμένει οδυνηρή πραγματικότητα»

Η τουρκική κατοχή παραμένει μια οδυνηρή πραγματικότητα, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Μόνιμης Αποστολής της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την 60η επέτειο από την ίδρυση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP) στην Κύπρο, το 1964.

Ο κ. Κόμπος υπογράμμισε ότι η Κύπρος αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ παγκοσμίως.

«Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, σε όλο τον κόσμο, έχουν βοηθήσει τις χώρες να πορευτούν στο δύσκολο αυτό μονοπάτι: από τη σύγκρουση στην ειρήνη, από την αστάθεια στην ανθεκτική ασφάλεια», είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένα από τα λίγα κράτη μέλη του ΟΗΕ που είναι και χώρα υποδοχής στρατευμάτων και συνεισφορέας, μπορεί να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα διατήρησης και υποστήριξης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα, ενόψει των διαρκώς εξελισσόμενων προκλήσεων.

«Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία φιλοξενεί μια από τις πιο μακροχρόνιες ειρηνευτικές επιχειρήσεις στον κόσμο. Μέλη της Δύναμης υπηρέτησαν τον ΟΗΕ και τους Κύπριους με θάρρος, κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η θυσία τους δεν ξεχνιέται. Και η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει ευγνώμων. Η σύγκρουση δεν έχει παγώσει. Η τουρκική κατοχή παραμένει μια οδυνηρή πραγματικότητα, μια διαρκής παραβίαση του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, μια διαρκής υπενθύμιση ότι ένα κράτος μέλος αυτού του Οργανισμού αντιμετωπίζει, σε καθημερινή βάση, την υπαρξιακή απειλή από τον επιτιθέμενο», σημείωσε.

Ο κ. Κόμπος υπογράμμισε τις επιθέσεις εναντίον μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης τον περασμένο Αύγουστο, τις οποίες η διεθνής κοινότητα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο, καθώς και το ότι οι πρόσφατες κινήσεις των δυνάμεων κατοχής, αποτελούν εκδηλώσεις των σημερινών προκλήσεων.

Υπογράμμισε περαιτέρω ότι «ο ΟΗΕ δεν μπορεί να απειληθεί. Η πολιτική ίσων αποστάσεων είναι επικίνδυνη. Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να υποβαθμίσει τις αρχές για τις οποίες στρατιωτικοί και γυναίκες έχουν θυσιάσει τη ζωή τους. Έγινε εισβολή. Υπάρχει ένα θύμα και ένας που επιτίθεται. Υπάρχει ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και μια παράνομη οντότητα, προϊόν επιθετικότητας. Η μέση γραμμή είναι επικίνδυνη. Και δεν πρέπει να συνδέεται με τον ΟΗΕ».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Τέθηκαν υπό κράτηση ο 28χρονος και ο 57χρονος - Συνεχίζονται οι εξετάσεις

• Υπόθεση Metamax: Παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο ο 63χρονος και ο 54χρονος

• Στρατηγικές αλλαγές στο Mall of Cyprus - Αποχωρεί το K Cineplex - Ενισχύεται η μόδα με νέα καταστήματα

• Διεθνολόγος στο «Τ»: Η απόσυρση Μπάιντεν και οι πιθανότητες εκλογής της Καμάλα Χάρις

• Αλλαγές στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων: Οι ανησυχίες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων για τις πληρωμές - Καθησυχάζει η Πρόεδρος στο «Τ»Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη»

Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την απογευματινή του συνεδρίαση, με θέμα την πρόοδο υλοποίησης των δράσεων του Προγράμματος Διακυβέρνησης για το 2024.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top