ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός: Ένας απρόσμενος σύμμαχος που μπορεί να γλιτώσει τις εγκύους από την καισαρική

Εμβολιασμός: Ένας απρόσμενος σύμμαχος που μπορεί να γλιτώσει τις εγκύους από την καισαρική

Ισχυρή ασπίδα προστασίας υψώνεται από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και όχι μόνο ενάντια στις αρνητικές εκβάσεις της νόσου. Όπως διαπιστώνει νεότερη μετα-ανάλυση μελετών από Βρετανούς επιστήμονες, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό επεκτείνονται και στις εγκύους, αποτρέποντας τον τοκετό με καισαρική τομή και την εμφάνιση υπέρτασης κατά την κύηση.

Η μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Global Health, συμπεριέλαβε 67 μελέτες με στόχο να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού COVID-19 μεταξύ εγκύων γυναικών και, συγκεκριμένα, για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην προστασία των εγκύων γυναικών, ιδίως εκείνων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από την COVID-19. Συνολικά, αναλύθηκαν δεδομένα 1,8 εκατομμύρια γυναικών από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2023.

Όπως ανέδειξαν τα αποτελέσματα, ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με 9% μείωση των ποσοστών καισαρικής τομής, 12% μείωση των υπερτασικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 8% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής νεογνών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όταν οι μητέρες είναι εμβολιασμένες. Ακόμη όμως και ο εμβολιασμός με μία δόση του εμβολίου φάνηκε να έχει οφέλη για τις γυναίκες και τα μωρά τους μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης. Συνεπώς, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις προστατευτικές επιδράσεις του εμβολιασμού τόσο για τις μητέρες -έναντι σοβαρών επιπλοκών της COVID-19- αλλά και για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας του νεογνού.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν πόσο ευεργετικό ήταν το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 για τις έγκυες γυναίκες. Εκτός από τα αναμενόμενα οφέλη από τη μείωση των λοιμώξεων, παρατηρήσαμε επίσης σημαντική μείωση των επιπλοκών της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και των καισαρικών τομών. Αυτό τονίζει τη σημασία μιας συστημικής προσέγγισης στη μητρική υγεία καθώς και την ανάγκη του να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές υγείας στο μέλλον – συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για μελλοντικές πανδημίες – λαμβάνουν υπόψη πόσο συνδεδεμένη είναι η μητρική και νεογνική φροντίδα με τη συνολική φροντίδα και περίθαλψη» σημείωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Shakila Thangaratinam, καθηγήτρια και διευθύντρια του Τμήματος Μητρικής και Περιγεννητικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Επιπροσθέτως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολιασμού, όπως θρομβωτικά επεισόδια ή σύνδρομο Guillain-Barre, ώστε να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα. Ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων ήταν ελάχιστος, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων.

Τέλος, η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι οι μελέτες βασίστηκαν σε στοιχεία από πολλαπλά κύματα της πανδημίας και δεν ήταν σε θέση να διαφοροποιήσουν πιθανές αλλαγές στις επιπτώσεις που προκαλούνται από νέες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα, σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Η κατάσταση υγείας των παιδιών - Συνολικά επισκέφθηκαν το νοσοκομείο 26 πρόσωπα

• Καταγγέλλουν τον Φειδία για τα «απαξιωτικά» λόγια του – Ζητούν να απολογηθεί στην κάθε μάνα, σύζυγο, αδερφό και παιδί αγνοουμένου

• Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μας σιγοψήνει καθημερινά ο καιρός – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Κατερίνα Καινούργιου: Έκανε το πιο τρυφερό σχόλιο στη φωτογραφία του συντρόφου της

• Ασύλληπτο περιστατικό στην Ελλάδα: Μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι και βγήκε με… έγκαυμα στο πόδι – Ο λόγοςΕυθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ευθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ενώ η Άγκυρα δια του Ταγίπ Ερντογάν τεντώνει το σχοινί σε ότι αφορά τις απαράδεκτες αξιώσεις στο κυπριακό στρέφοντας τα πυρά και προς τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, Αθήνα και Λευκωσία φαίνεται να ευθυγραμμίζονται πλήρως, σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top