ΥΓΕΙΑ

Μήπως μυρίζει το στόμα σου; Δες τι πρέπει να κάνεις!

Μήπως μυρίζει το στόμα σου; Δες τι πρέπει να κάνεις!

Η κακοσμία του στόματος είναι ένα ναι μεν συνηθισμένο σύμπτωμα, αλλά μπορεί να σας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Ειδικά αν βρίσκεται σε ραντεβού ή σε μία συνάντηση για δουλειά. Οι λόγοι που το στόμα μας μυρίζει άσχημα είναι πολλοί. Εκτός απ ότι πολλοί παραμελούν την περιποίηση και των δοντιών και τη φροντίδα της στοματικής κοιλότητας, η άσχημη μυρωδιά κάποιες φορές οφείλετε σε ασθένειες.

Αν θέλετε να κρατήσετε την αναπνοή σας ενυδατωμένη πρέπει να μην τρώτε βαριά γεύματα και να πίνετε άφθονο νερό. Για να καθαρίσετε την αναπνοή σας μπορείτε να μασήσετε τσίχλα ή φρέσκα βότανα, όπως ο μαϊντανός, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Όμως, οι Ιάπωνες ερευνητές βρήκαν άλλη μία τροφή που μειώνει την κακοσμία του στόματος. Όπως διαπίστωσαν, το γιαούρτι μπορεί να μειώνει την κακοσμία στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα, στο σάλιο και αλλού στο στόμα.

Όσοι καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι έχουν επίσης μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τερηδόνα. Στο τμήμα οδοντιατρικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Τόκιο οι επιστήμονες ερεύνησαν την κακοσμία του στόματος. Αρχικά μέτρησαν μέσα στο στόμα 25 εθελοντών, τα επίπεδα των πτητικών ουσιών (σουλφίδιο του υδρογόνου) που σε μεγάλο ποσοστό ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος. Το επόμενο βήμα της έρευνας ήθελε τους εθελοντές να καταναλώνουν καθημερινά επί 6 εβδομάδες 100 γραμμάρια γιαουρτιού (δίχως ζάχαρη), πρωί και βράδυ.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι 6 εβδομάδες οι ερευνητές μέτρησαν πάλι τα επίπεδα των πτητικών ουσιών στο στόμα των εθελοντών. Διαπίστωσαν ότι 8 στους 10 είχαν στο σάλιο και στη γλώσσα λιγότερες πτητικές ουσίες που προκαλούν την κακοσμία του στόματος. Επίσης οι εθελοντές αυτοί, λόγω της κατανάλωσης γιαουρτιού, είχαν λιγότερη οδοντική πλάκα και ουλίτιδα.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες τονίζουν ότι: «Είναι πιθανόν πως το γιαούρτι μπορεί να μειώσει νοσηρά βακτηρίδια στο στόμα τα οποία εκτός από ουλίτιδα, οδοντική πλάκα και τερηδόνα, δημιουργούν σουλφίδια και άλλες πτητικές ουσίες που προσδίδουν κακή οσμή στην αναπνοή».

Οι αιτίες της δυσοσμίας του στόματος

Μικρόβια: Μπορεί να νομίζουμε ότι τα δύσοσμα τρόφιμα είναι συχνά η αιτία για την κακή αναπνοή, αλλά στην πραγματικότητα, τα μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στο στόμα μας, προκαλούν το 90- 95% της κακής αναπνοής. Όταν τα μικρόβια αναμειγνύονται με σωματίδια πρωτεΐνης, δημιουργούνται προβλήματα: υπολείμματα τροφών, σάλιο και αίμα, όταν δεν απομακρύνονται, μετατρέπονται σε θειώδεις ουσίες, προκαλώντας τη δυσάρεστη οσμή.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχουμε άσχημη αναπνοή το πρωί; Ένας λόγος είναι ότι, όταν κοιμόμαστε, παράγουμε λιγότερο σάλιο από ό, τι όταν είμαστε ξύπνιοι, το οποίο λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας που εξουδετερώνει και απομακρύνει τα βακτήρια. Με λιγότερο σάλιο, το στόμα είναι ξηρό και αυξάνεται η στάθμη των οξέων, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να παράγουν μια άσχημη μυρωδιά. Αυτός είναι και ο λόγος για την άσχημη αναπνοή όταν πίνετε τον καφέ σας, η οποία δεν προέρχεται από τον ίδιο τον καφέ, αλλά από τα οξέα στο στόμα μας, σε συνδυασμό με τον καφέ.

Τρόφιμα: Ορισμένα τρόφιμα παράγουν μια άσχημη μυρωδιά –π.χ. το σκόρδο και τα κρεμμύδια, αλλά και άλλα πικάντικα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, τα συστατικά της έντονης μυρωδιάς του σκόρδου, αποτελούν κάτι που ονομάζεται σουλφίδιο μεθυλίου, το οποίο δε μπορεί να χωνευτεί και περνά μέσα από τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και το δέρμα, όπου και αποβάλλεται. Επομένως, το δέρμα σας θα μυρίζει περίπου όπως το σκόρδο. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί, αλλά σε μερικούς ανθρώπους, αυτή η μυρωδιά μπορεί να διαρκέσει για μέρες.

Ξηρό στόμα: Μπορεί να μην είναι και η πιο κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε με τον όμορφο γυμναστή του γυμναστηρίου σας, μετά την προπόνησή σας. Η άσκηση στεγνώνει το στόμα και μπορεί να προκαλέσει πραγματικά αποκρουστική αναπνοή.

Όταν το στόμα δεν είναι ενυδατωμένο, μπορεί να έχετε κακή αναπνοή και όταν έχετε συνεχώς ξηρό στόμα , πάσχετε από ξηροστομία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλά φάρμακα, όπως αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, ακόμη και αντιαλλεργικά.

Υγεία: Άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα, όπως αυτά του ήπατος ή των νεφρών και διαβήτη, τείνουν επίσης να έχουν κακή αναπνοή. Η συσσώρευση «αποβλήτων» στο αίμα οδηγεί σε μια μεταλλική γεύση στο στόμα, που παράγει την οσμή. Καταστάσεις όπως η παλινδρόμηση των στομαχικών οξέων οδηγεί τα οξέα του στομάχου στο να παλινδρομούν πίσω προς τον οισοφάγο και να αναμειγνύονται με βακτηρίδια και άλλα ένζυμα που προκαλούν την κακή αναπνοή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top