ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλυπτικό: Ο Αναστασιάδης γνώριζε τις ακραίες θέσεις Ακιντζί πριν πάει στις ΗΠΑ!

Αποκαλυπτικό: Ο Αναστασιάδης γνώριζε τις ακραίες θέσεις Ακιντζί πριν πάει στις ΗΠΑ!

Μπορεί κάποιοι να ξαφνιάστηκαν ίσως και να απογοητεύτηκαν από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Μουστφά Ακιντζί στις ΗΠΑ, αλλά όχι ο Πρόεδρος...

Του Τάσου Χριστοδούλου

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε στην Νέα Υόρκη θέσεις που τορπιλίζουν την διαδικασία διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα ο κύριος Ακιντζί μετά τις δηλώσεις για το φυσικό αέριο και περί αιτίας πολέμου, έθεσε και άλλα σοβαρότατα ζήτημα στον διεθνή παράγοντα που καμία διαφορά δεν έχουν από τους προκατόχους του.

Υποστήριξε δηλαδή θέσεις που έχουν να κάνουν με:

• Μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και που θα καταστούν πρωτογενές δίκαιο

• Το «φυσικό δικαίωμα των Τ/κ να έχουν την δική τους περιοχή με πληθυσμιακή και περιουσιακή πλειοψηφία

• Θετική αντιμετώπιση παραμονής εγγυήσεων για την ασφάλεια των Τ/κ

• Υπέρ διασταυρούμενης ψήφου και εκ περιτροπής Προεδρίας

Ο Νίκος Αναστασιάδης ως ο άμεσα εμπλεκόμενος στην διαπραγμάτευση, αυτές τις θέσεις τις γνώριζε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος όμως στις δημόσιες του τοποθετήσεις δεν αναφέρθηκε ποτέ στις κόκκινες γραμμές που θέτει ο Ακιντζί και στις υπαναχωρήσεις που έκανε ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης, σχέση με παλαιότερες του θέσεις. Αυτό διότι προηγουμένως είχε δημιουργηθεί κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας, το οποίο ο Πρόεδρος ήθελε μπροστά στις κάμερες να παραμείνει ζωντανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ΤοThemaOnline, o Αναστασιάδης σε συσκέψεις του στο Προεδρικό και πίσω από κλειστές πόρτες καμία σχέση δεν είχε με αυτόν που παρουσιαζόταν μπροστά στον φακό.

Ο ίδιος είχε γνώση για τις τρομερές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, όμως τουλάχιστο ένιωθε ότι είχε απέναντι του ένα άνθρωπο με τον οποίο μπορούσε να κάνει διάλογο. Κατά τ’ άλλα και επί της ουσίας στα πολύ σοβαρά του Κυπριακού, ο Ακιντζί φαίνεται ότι προβάλλει πάγιες τουρκικές θέσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβανόμενος την αλλαγή Ακιντζί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, προσπάθησε να χαμηλώσει τον πήχη και το κλίμα υπεραισιοδοξίας που δημιουργήθηκε ακόμα και στις τάξεις του ΔΗΣΥ.

Τον ρόλο αυτό ανάλαβε κυρίως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δημόσιες τοποθετήσεις του πριν την αναχώρηση του Αναστασιάδη για την Νέα Υόρκη. Η φρασεολογία άλλαξε και από την «ελπίδα για λύση» μεταπήδησαν στην «συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση». Ο Αναστασιάδης δεν θέλησε να αποκαλύψει ξεκάθαρα το τι προβάλλεται στο τραπέζι από τουρκικής πλευράς, απλούστατα για να μην χρεωθεί ο ίδιος την αλλαγή κλίματος.

Βέβαια μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Ακιντζί για όλα αυτά τα ζητήματα ο Πρόεδρος δεν μπορούσε παρά να αντιδράσει έστω και με την «χλιαρή» δήλωση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top