ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: Πιο σημαντικό να βρεθεί καλή λύση και όχι βιαστική λύση

Έιντε: Πιο σημαντικό να βρεθεί καλή λύση και όχι βιαστική λύση

Τη θέση ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να βρεθεί μια καλή λύση αντί μια βιαστική λύση, εξέφρασε την Τρίτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Προεδρικού μετά από τη δίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του σε ό,τι αφορά μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο ο κ. Έιντε κατέστησε επίσης σαφές ότι «θέλουμε να βρούμε μια λύση που θα είναι πλήρως συμβατή με τις βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ και επίσης τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επίσης ότι δεν πρέπει να θυσιάσουμε τα ατομικά δικαιώματα για τα συλλογικά».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «υπάρχουν συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα (της λύσης), αλλά δεν πρέπει ποτέ να αυτοί να γίνουν εις βάρος των δικαιωμάτων ατόμων είτε αυτοί είναι Τ/κ είτε Ε/κ».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε ανέφερε ότι ήταν πολύ εποικοδομητική. «Όπως γνωρίζετε, οι ηγέτες θα εισέλθουν ίσως στην πιο εντατική φάση των διαπραγματεύσεων», είπε. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, πρόσθεσε, επικεντρώθηκε στο πώς θα δομηθούν με αρκετή λεπτομέρεια οι επόμενες μέρες και εβδομάδες γιατί φτάνουμε σε μια στιγμή όπου θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες αποφασιστικής σημασίας.

Επανέλαβε ότι στους περασμένους μήνες έχει επιτευχθεί πρόοδος και αναγνώρισε ότι «βρισκόμαστε εις βάθος ενός από τα πιο δύσκολα ζητήματα, του περιουσιακού, νομίζω είναι καλά γνωστό».

Πρόκειται για διαφορά που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ανέφερε, «και δεν θεωρώ ότι ουδείς αναμένει ότι ξαφνικά εν μία νυκτί όλες οι διαφορές άποψης θα εκλείψουν, αλλά νοιώθω έντονα επίσης, καθώς συναντώμαι με τους ηγέτες συχνά, ότι η προσήλωσή τους στην εξεύρεση λύσεων είναι εκεί, ακόμη και αν έχουμε συναντήσει ορισμένες προκλήσεις τις τελευταίες εβδομάδες για το πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε μερικά από αυτά τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι».

Σύμφωνα με τον κ. Ειντε, η βασική αρχή ότι πρόκειται για μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι δύο ηγέτες, οι οποίοι επιθυμούν να λύσουν το Κυπριακό με τρόπο ειλικρινές και βιώσιμο. Είναι πολύ σημαντικό πρόσθεσε να εξευρεθεί μια καλή λύση παρά να βιαστούμε να βρούμε μια λύση, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα οποία διαβουλευόμαστε να διαρκέσουν.

Πρόσθεσε ότι τώρα υπάρχει μια δυναμική την οποία οι Κύπριοι οφείλουν να εκμεταλλευτούν και είπε ότι για αυτό το λόγο οι δύο ηγέτες αποφάσισαν και επαναβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο μήνας Νοέμβριος θα είναι ένας ιδιαίτερα εντατικός μήνας της διαδικασίας αυτής.

Εξ ου, είπε, και είναι σημαντικό στις συναντήσεις του σήμερα με τους δύο ηγέτες να υπάρξει μια συγκεκριμένη δομή για το πώς θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Ο κ. Ειντε είπε ότι συναντήθηκε χθες με τους διαπραγματευτές τους οποίους θα ξανασυναντήσει την Τετάρτη και την Παρασκευή, καθώς και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρέπει να βρεθεί μια κοινή γλώσσα για τη διζωνικότητα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε: «Ακριβώς. Υπάρχει μια συμφωνία για όλα όσα αναφέρονται στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014 που περιλαμβάνει τη διζωνικότητα, τη δικοινοτικότητα, αλλά επίσης τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Είναι δεσμευμένοι σε αυτά, αλλά και οι δύο πρέπει να βρουν μια κοινή ουσία και μια κοινή γλώσσα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει πολυμερής διάσκεψη το Μάρτη ή τον Απρίλη, ο κ. Ειντε είπε ότι «έχω πει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δύο ηγέτες που λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι πρέπει να αξιοποιήσουν το χρόνο και συμφωνώ με αυτό. Αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να βρεθεί καλή λύση παρά βιαστική λύση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top