ΥΓΕΙΑ

Το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο!

Το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο!

Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα και μπέικον μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ το κόκκινο κρέας είναι επίσης μια πιθανή αιτία της νόσου, αναφέρουν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC), που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, αναφέρει επιπλέον ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος με τους καρκίνους του παγκρέατος και του προστάτη.

Η IARC ταξινομεί το επεξεργασμένου κρέας ως "καρκινογόνο" σε μία ομάδα μαζί με τον καπνό και τον αμίαντο, για τα οποία υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις» για τη διασύνδεσή τους με τον καρκίνο. Κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονται καθημερινά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18% εκτιμά ο ΠΟΥ. Κάτι τέτοιο αντιστοιχεί με την κατανάλωση ενός χοτ – ντογκ ή με δύο φέτες μπέικον.
Το κόκκινο κρέας έχει χαρακτηριστεί ως πιθανώς καρκινογόνο και κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με το γλυφοσάτ, το δραστικό συστατικό σε πολλά ζιζανιοκτόνα.

Για τη σύνταξη της IARC εξετάστηκαν περίπου 800 μελέτες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης 22 ειδικών σε θέματα υγείας νωρίτερα αυτό το μήνα.
"Για ένα άτομο, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου λόγω της κατανάλωσης τους επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται," ανέφερε ο Δρ. Kurt Straif της IARC σε ανακοίνωσή του.

Το κόκκινο κρέας, το οποίο ορίζεται ως όλα τα είδη κρέατος θηλαστικών όπως το βοδινό, το αρνί και το χοιρινό κρέας, έχει «περιορισμένες ενδείξεις» για πρόκληση καρκίνου. Η IARC βρήκε κυρίως σύνδεση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά παρατηρήθηκε επίσης σύνδεση με τον καρκίνου του παγκρέατος και του προστάτη. Παρατηρήθηκαν επίσης κάποια αβέβαια στοιχεία για σύνδεση του καρκίνου του στομάχου με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Ωστόσο εκπρόσωποι της βιομηχανίας κρέατος χαρακτήρισαν τα ευρήματα μεταξύ άλλων ως «απλοϊκά» που «αψηφούν την κοινή λογική».
Πάντως επιστήμονες και ερευνητές, αναφέρουν ότι τα νέα μπορεί να μην προσθέτουν τίποτα ιδιαίτερο στις ήδη υπάρχουσες συστάσεις για περιορισμό στην κατανάλωση των συγκεκριμένων κρεάτων, αναφέροντας ότι οι συστάσεις του ΠΟΥ δεν απαγορεύουν την κατανάλωση κρέατος, αλλά συστήνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης και την αγορά κρέατος από πηγές που το παράγουν καλύτερα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top