ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδάμου: Έκκληση για αλλαγή χωροθέτησης εργοστασίου χρυσού

Αδάμου: Έκκληση για αλλαγή χωροθέτησης εργοστασίου χρυσού

Έκκληση προς το Δήμο Αραδίππου όπως εξετάσει το θέμα χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας κοντά στην περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας στην οποία προγραμματίζεται να λειτουργήσει τώρα, λόγω ανησυχιών των κατοίκων της περιοχής απηύθυνε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

«Όπως είναι γνωστό, η βιομηχανία αυτή μετά από αίτησή της έχει καταταγεί από βαριάς βιομηχανίας σε ελαφριά βιομηχανία και χωροθετήθηκε στην περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας, όπου εκεί είναι που υπάρχουν και μεγάλες αντιδράσεις και αντιρρήσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου, ενώ, πρόσθεσε, «θα μπορούσε να γίνει λίγο πιο πάνω ακριβώς εκεί που είναι η βαριά βιομηχανική περιοχή, εκεί που κατά τους προσκεκλημένους έπρεπε να ανήκει το εργοστάσιο χρυσού».

Όπως εξήγησε ο κ. Αδάμου, «κατά την επεξεργασία του χρυσού εκλύονται τοξικά απόβλητα, όπως είναι κυρίως το χλώριο, που αν γίνει ένα ατύχημα, ίσως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων να είναι δραματικές».

Η εταιρεία, πρόσθεσε, «μας παρουσίασε την μελέτη της και τα μέτρα ασφαλείας που παίρνονται, τα οποία είναι τέτοια που η πιθανότητα ενός ατυχήματος είναι πάρα πολύ μικρή, όμως αυτό δεν διασκεδάζει τις ανησυχίες των κατοίκων και των άλλων δήμων της περιοχής».

Μετά από αντιπαραθέσεις και έντονη συζήτηση στη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι απευθύνθηκε έκκληση προς το Δήμο Αραδίππου όπως στην προσεχή του συνεδρία «όπου θα ληφθεί η απόφαση της οικοδομικής άδειας, αφού όλες οι άλλες άδειες έχουν εκδοθεί, να κοιτάξει την περίπτωση της εναλλακτικής επιλογής, δηλαδή να δοθεί ένας χώρος που βρίσκεται στην περιοχή βαριάς βιομηχανίας ο οποίος είναι λίγο πιο πάνω από εκεί που είναι χωροθετημένο τώρα το εργοστάσιο να γίνει και να συζητήσουν σοβαρά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, πριν πάρουν την τελική απόφασή τους».

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου ανέφερε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών.

«Η Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου είναι ελαφράς βιομηχανίας», είπε. Είναι παραδεκτό, πρόσθεσε, «ότι το εργοστάσιο αυτό συγκαταλέγεται στην κατηγορία βαριάς βιομηχανίας, και δεν πρέπει να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε αυτή τη βιομηχανική ζώνη γιατί ήδη υπάρχει - και είναι παραδεκτό από όλους - ότι αυτή η βιομηχανία θα χρησιμοποιεί κάποια χημικά, ένα εκ των οποίων είναι το αέριο χλώριο , που δημιουργεί αναπνευστικά και άλλα προβλήματα σε περίπτωση διαρροής».

Είμαστε υπέρ των αναπτύξεων και των θέσεων εργασίας γιατί είναι αναγκαίο σε αυτή την οικονομική κρίση που διέρχεται ο λαός μας. είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «για μας υπεράνω όλων είναι η ασφάλεια και υγεία του λαού είναι το υπέρτατο αγαθό και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού».

«Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου το οποίο θα παρακαθίσει να αποφασίσει για την οικοδομική άδεια, όπως μην πραγματοποιήσει αυτό, και απορρίψει την αίτηση αυτή και τους δώσει το δικαίωμα να εγκατασταθεί στην άλλη βιομηχανική περιοχή βαριάς βιομηχανίας», είπε.

Η Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι το θέμα «προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής αλλά και τις ευρύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Από τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν κατά τη συνεδρία, ανέφερε ότι «εμείς δεν έχουμε εφησυχαστεί, αντίθετα ανησυχούμε περισσότερο».

Το ερώτημα το οποίο πλανάται στον αέρα είναι κατά πόσο σωστά πάρθηκε η απόφαση μετάταξης της άδειας από βαριάς βιομηχανίας σε ελαφριάς, αφού όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει επικινδυνότητα. Με ποια στοιχεία έγινε αυτή η μετάταξη, αφού υπάρχει λύση, αυτή της χωροθέτησης και η λύση ήταν να δοθεί Φαίνεται ότι αυτό θα ικανοποιούσε και τους Δήμους και τις κοινότητες που είναι στην περιοχή, πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε «για ποιο λόγο έγινε και μήπως υπάρχουν άλλα συμφέροντα για να δοθεί αυτή η άδεια στην εταιρεία»; Γιατί, συνέχισε, «δεν έγινε σωστή και επαρκής διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους κατοίκους και τις κοινότητες;»

«Με την οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας όλοι θέλουμε την ανάπτυξη, θέλουμε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», ξεκαθάρισε. Θέλουμε όμως, πρόσθεσε, και πολίτες που να είναι ασφαλείς στα σπίτια τους. Κάλεσε το Δήμο Αραδίππου να ξαναδεί το θέμα, να το διερευνήσει σωστά και να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το καλό και των κατοίκων αλλά και της ανάπτυξης.

Άρα, διευκρίνισε, «εξαρχής εμείς δεν είμαστε ενάντια στην κατασκευή του εργοστασίου χρυσού στην Κύπρο». Όμως, είπε, «είναι μια βιομηχανία με συγκεκριμένες επικινδυνότητες τις οποίες, προς τιμήν του, έχει αναγνωρίσει ακόμη και ο μελετητής της εταιρείας». Πρέπει να χωροθετηθεί σε βιομηχανική περιοχή βαριάς οχληρίας.

Σύμφωνα με το βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ωστόσο, αντ` αυτού «κάποια αόρατα χέρια κινούμενα από αόρατα συμφέροντα αποφάσισαν ότι προς το συμφέρον του επιχειρηματία θα είναι αυτή η επιχείρηση να είναι δίπλα από το αεροδρόμιο». Είπαμε να βοηθήσουμε τους βιομήχανους και τις επενδύσεις αλλά όχι εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας των Κυπρίων πολιτών, είπε.

Κατάγγειλε την «ποταπή επίθεση σε προσωπικό επίπεδο» που έγινε εναντίον του προσώπου του από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ οι οποίοι, όπως ανέφερε, έθεσαν θέμα να μην γίνει καν η συνεδρία της Επιτροπής. Κατά τον ίδιο «αυτός ο διαγωνισμός προστασίας συγκεκριμένων συμφερόντων από κάποιους Βουλευτές σ` αυτή την Βουλή αποδεικνύει αυτό που λέει ο πολίτης ότι συγκεκριμένοι Βουλευτές και συγκεκριμένα κόμματα εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα μέσα στη Βουλή».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Τροχαίο στη Λευκωσία - Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ξανά στο Δικαστήριο οι 10 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για κράτηση

Τραγωδία στη Λεμεσό - Απεβίωσε 30χρονος ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο



Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Με εντατικούς ρυθμούς μπαίνουν τα επιτελεία των κομμάτων στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top