ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Νεκρός o εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι

Washington Post: Νεκρός o εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι

Ο φερόμενος ως αρχιτέκτονας των επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ είναι νεκρός, ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη δύο στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών. Η εφημερίδα δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, ούτε προσδιορίζει την εθνικότητα των στελεχών αυτών.

Ο καταζητούμενος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, 27 ετών, που φέρεται ως ο οργανωτής των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, και τουλάχιστον δύο συνεργοί του, μεταξύ των οποίων ο Σαλάζ Αμπντεσλάμ, που καταζητείται από το Σάββατο, ήταν σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, στόχος της επιχείρησης που στήθηκε την Τετάρτη στο Σεν Ντενί στο βόρειο τμήμα του Παρισιού.

Οπως έχει αποκαλύψει η "K", μυστική έρευνα για τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο. Είχαν, τότε, προκύψει ενδείξεις πως ο Αμπαούντ διηύθυνε από την Αθήνα τον πυρήνα τζιχαντιστών που είχε εξαρθρωθεί στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου και σχεδίαζε επίθεση κατά αστυνομικού στόχου. Παράλληλα με την αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο, στις 15 Ιανουαρίου, στην Αθήνα αναζητούνταν άτομο (υπήρχαν υπόνοιες πως επρόκειτο για τον Αμπαούντ) που φέρεται να κατηύθυνε τους Βέλγους τζιχαντιστές μέσω κινητού τηλεφώνου.

Δύο νεκροί και επτά συλλήψεις σε πολύωρη μάχη της Αστυνομίας με τρομοκράτες

Μετά από πολύωρη ανταλλαγή πυρών, που άρχισε λίγο μετά τις 4 το πρωί (τοπική ώρα) της Τετάρτης, η γαλλική Αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα που κρύβονταν σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Σεν Ντενί, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού. Δύο άτομα σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της επιδρομής, η οποία είχε ως στόχο την σύλληψη του “εγκεφάλου” των τρομοκρατικών επιθέσεων της Παρασκευής, κατά τις οποίες έχασαν την ζωή τους 129 άτομα.

Η επιχείρηση άρχισε γύρω στις 04:10, όταν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από δεκάδες στρατιώτες, απέκλεισαν την περιοχή κοντά στην πλατεία Jean Jaurès, μία από τις κεντρικότερες του Σεν Ντενί. Τουλάχιστον τέσσερις ύποπτοι για τις επιθέσεις της Παρασκευής είχαν ταμπουρωθεί σε ένα διαμέρισμα τρίτου ορόφου επί της οδού Corbillon.

Ένας από τους υπόπτους ήταν μία γυναίκα, η οποία πρώτα άνοιξε πυρ και στη συνέχεια αυτοκτόνησε πυροδοτώντας το γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε, ενώ ένας άνδρας σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας. Οπως γνωστοποίησε μάλιστα πηγή που πρόσκειται στις έρευνες γνωστοποίησε ότι η βομβίστρια - καμικάζι ενδέχεται να ήταν ξαδέρφη του φερόμενου ως εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Πέντε άνδρες συνελήφθησαν ενώ κοντά στο διαμέρισμα συνελήφθησαν ένας άνδρας και μία γυναίκα. Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας αστυνομικός σκύλος επτά ετών, που ονομαζόταν Ντίζελ, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της επιχείρησης.



Η αστυνομική επιχείρηση κράτησε σχεδόν επτά ώρες. Άρχισε με σειρά εκρήξεων και συνεχίστηκε με σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών επί πολλές ώρες. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 110 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στις 11:47 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης ανακοίνωσε μέσω  Twitter ότι η επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί και ότι θα ακολουθούσαν δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών.

Στις 11:58 οι τοπικές αρχές στο Σεν Ντενί ανακοίνωσαν μέσω Twitter ότι η επιχείρηση είχε τελειώσει αλλά οι κάτοικοι της περιοχής δεν έπρεπε να βγουν από τα σπίτια τους.

Το Σεν Ντενί είναι ένα προάστιο με 118.000 κατοίκους και μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης δεν ειχε ξεκαθαριστεί αν οι ύποπτοι ήταν μέσα στο διαμέρισμα.

"Κανείς δεν έχει μπορέσει να εισέλθει στο κτίριο, κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις της σήμανσης δεν έχουν ακόμη αρχίσει", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολένς, επιφορτισμένος με την έρευνα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα. "Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να σας δώσουμε τα στοιχεία ταυτότητας των δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν και των επτά συλληφθέντων. Θα γίνουν όλες οι έρευνες για να διαπιστωθεί ποιος είναι ποιος και σε σχέση με τι, θα σας πούμε ποιος βρισκόταν στο διαμέρισμα..."

Το σημείο στο οποίο εξελίχθηκε η επιχείρηση είναι κοντά στο γήπεδο Stade de France, στο οποίο τρεις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τις ζώνες εκρηκτικών που φορούσαν, σκοτώνοντας έναν περαστικό, την περασμένη Παρασκευή.

Συνολικά, τουλάχιστον 129 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις επιθέσεις της Παρασκευής, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Επτά εκ των δραστών σκοτώθηκαν κατά την διάρκειά τους και δύο αναζητούνται.

Απειλές για πτήσεις της  Air France

Το βράδυ της Τρίτης δύο αεροσκάφη της Air France που πετούσαν από τις ΗΠΑ προς το Παρίσι υποχρεώθηκαν να αλλάξουν πορεία για λόγους ασφαλείας, μετά απο απειλητικά τηλεφωνήματα.

Ενα Airbus A-380 που απογειώθηκε από το Λος Ατζελες προσγειώθηκε στο Σολτ Λέικ Σίτι και οι επιβάτες και το πλήρωμα μετακινήθηκαν με ασφάλεια στο εσωτερικό του αεροδρομίου.

Μία άλλη πτήση που απογειώθηκε από το Διεθνές αεροδρόμιο Dulles της Ουάσιγκτον προσγειώθηκε στο Halifax της Νέας Σκωτίας του Καναδά.

Σε σύντομη ανακοίνωσή της, η Air France διευκρίνισε ότι και οι δύο πτήσεις "αποτέλεσαν το αντικείμενο ανώνυμων απειλών οι οποίες διατυπώθηκαν μετά την απογείωσή τους".

"Ως μέτρο προστασίας και για να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, η Air France, εφαρμόζοντας τους ισχύοντες κανονισμούς για την ασφάλεια, αποφάσισε να ζητήσει την προσγείωση και των δύο αεροσκαφών", πρόσθεσε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστεί ποιος έκανε τις τηλεφωνικές κλήσεις κατά τις οποίες διατυπώθηκαν οι απειλές.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζεται ότι μια σημαντική αστυνομική δύναμη περίμενε το ένα από τα αεροσκάφη της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας στον τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο του Σολτ Λέικ Σίτι στην Γιούτα. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top