ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαραγωγικό το Εθνικό Συμβούλιο δηλώνει ο Λιλλήκας

Αντιπαραγωγικό το Εθνικό Συμβούλιο δηλώνει ο Λιλλήκας

Τη διαφωνία της με τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών που συνεδρίασε τη Κυριακή, 6/12 στη Λεμεσό, όπου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος για τη ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για προσεγγίσεις περί άδικης λύσης που προβάλλουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, όπως αναφέρει.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η Ανώτατη Σύγκλητος κρίνει πως ο τρόπος που συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο είναι αντιπαραγωγικός και ότι "αρκείται μόνο σε μια ενημέρωση και στην κατάθεση απόψεων που έχουν να κάνουν με τετελεσμένες εξελίξεις".
 
" Δεν μπορεί με τον τρόπο που συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο να υπάρξει πραγματικά ανταλλαγή απόψεων αλλά και ένας παραγωγικός διάλογος, αντίθετα, συνεδριάζει με τρόπο που οδηγεί είτε στην άσκηση κριτικής είτε σε παράλληλους μονολόγους και στην κατάθεση εκτιμήσεων για το τι έχει γίνει ή το τι έπρεπε να είχε γίνει", συμπλήρωσε.
 
Η Συμμαχία Πολιτών, συνέχισε, θεωρεί πως θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και πως  εναπόκειται στον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας να διαθέσει τα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου "για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ιδίαν γνώμη μελετώντας τα έγγραφα και ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε καταθέτοντας τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις".
 
Υπέδειξε επίσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να βοηθήσει τον ΠτΔ, εάν το επιθυμεί, σε μια συλλογική διαχείριση του Κυπριακού, υποδεικνύοντας ότι "αναγνωρίζουμε ότι ο τελικός λόγος εναπόκειται στον ΠτΔ να αποφασίσει τι θα προτείνει στις συνομιλίες".
 
" Έχει όμως να κερδίσει ο ίδιος και η Κύπρος εάν έχει ενώπιον του εναλλακτικές επιλογές για κάθε κεφάλαιο του Κυπριακού, παρά μόνο να υπάρχουν οι απόψεις της διαπραγματευτικής μας ομάδας", συμπλήρωσε.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε παράλληλα την έντονη ανησυχία της Συγκλήτου για κάποιες απόψεις και προσεγγίσεις που παρουσιάζονται δημόσια και από πλευράς της Κυβέρνησης και από πλευράς κάποιων κομμάτων όσον αφορά την ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, παρουσιάζεται έντονα από ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, ότι η λύση θα είναι άδικη και υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί γιατί θα είναι άδικη η λύση του Κυπριακού, προειδοποιώντας πως έτσι στέλνουμε το μήνυμα πως είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε μια άδικη λύση.
 
"Αυτό σε συνάρτηση και με την άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο ΥΠΕΞ ότι αν δεν λύσουμε το Κυπριακό με τον κ. Ακιντζί δεν θα το λύσουμε ποτέ ή οι απόψεις του τύπου, αν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, είναι προσεγγίσεις που αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της ε/κ πλευράς και ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της τουρκικής πλευράς", ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.
 
Καμία άδικη ρύθμιση κανενός προβλήματος δεν επιβίωσε σε βάθος χρόνου, είπε και πρόσθεσε ότι "το άδικο πάντα αμφισβητείται και είναι αδιανόητο να επιδιώκεται η άρση μιας αδικίας όπως η κατοχή με επιβολή μιας άλλης αδικίας η οποία θα είναι μόνιμη και θα νομιμοποιηθεί".
 
Αναφερόμενος τέλος στις βουλευτικές εκλογές, θέμα που απασχόλησε επίσης την Ανώτατη Σύγκλητο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από στελέχη της Συμμαχίας για να διεκδικήσουν στις βουλευτικές εκλογές μια θέση στο Κοινοβούλιο αλλά υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον και από προσωπικότητες της κοινωνίας, "οι οποίες θέλουν να συστρατευθούν με τη Συμμαχία σε ένα ψηφοδέλτιο που θα διασφαλίζει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα εντός του Κοινοβουλίου για τη Συμμαχία Πολιτών".
 
 Ταυτόχρονα, είπε, η Σύγκλητος επικύρωσε το οργανωτικό πρόγραμμα για τις εκλογές, όπως επίσης επικύρωσε τη σύσταση του Κεντρικού Εκλογικού Επιτελείου το οποίο θα έχει την ευθύνη για τον όλο συντονισμό των εκλογών.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως υπάρχει ευρύτατη αποδοχή των απόψεων της Συμμαχίας από τους πολίτες, οι οποίοι αναγνωρίζουν, όπως είπε, "ότι είμαστε ένα πολιτικό κίνημα που καταθέτει προτάσεις επί όλων των ζητημάτων ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζεται το γεγονός ότι πολλές από τις προβλέψεις και εκτιμήσεις μας έχουν επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις".
 
"Θεωρούμε ότι από τα μηνύματα που παίρνουμε από τους πολίτες, τον ερχόμενο Μάιο η Συμμαχία Πολιτών θα έχει μια ισχυρή παρουσία εντός του Κοινοβουλίου και οι πολίτες θα αποκτήσουν τη δική τους φωνή μέσα στην Κυπριακή Βουλή", δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, ο οποίος σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το διάλογο για συνεργασία με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.
 
Υπενθυμίζοντας πως η Συμμαχία έχει καταθέσει πρόταση προς το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ για τη σύσταση ενός Συνασπισμού ακόμα και τη σύσταση κοινού ψηφοδελτίου, είπε πως "η φιλοσοφία μας είναι, ναι ανοικτοί σε συνεργασίες, ανοικτοί στο διάλογο, πάντα όμως στη βάση κοινών θέσεων για το Κυπριακό, την οικονομία και τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας".
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τρέχει η Πυροσβεστική: Νέα πυρκαγιά στην Πάφο – Διαχειρίσιμη η φωτιά στην Ανάγια

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Eurovision 2024: Σαρωτικός ο δεύτερος ημιτελικός στο ΡΙΚ - Δείτε τα ποσοστά τηλεθέασης



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top