ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 άτομα για τρομοκρατία

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 άτομα για τρομοκρατία

H Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 άτομα για τρομοκρατία. «Θα σας σβήσουμε από την ιστορία», λέει ο Χαταμί για την εκτέλεση του Nimr.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο εξέχοντας σιίτης μουσουλμάνος κληρικός Nimr Al Nimrits.

Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ξεκίνησε με στίχους του Κορανίου που «δικαιολογούν» τη χρήση της εκτέλεσης. Ταυτόχρονα, η κρατική τηλεόραση έδειχνε πλάνα από τις επιθέσεις της αλ Κάιντα την τελευταία δεκαετία.

Ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz Al-Sheikh εμφανίστηκε στην τηλεόραση όπου έδωσε λεπτομέρειες για τις εκτελέσεις.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους για τρομοκρατία που εκτελέστηκαν, είχαν εμπλακεί σε μια σειρά από επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Αλ Κάιντα, το χρονικό διάστημα από το 2003 - 2006.

 SAUDI SECURITY nimr

Ο σιίτης μουσουλμάνος κληρικός Nimr Al Nimrits. πηγή: Reuters.

Το Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου καταδίκασε την εκτέλεση ενός εξέχοντα σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι ήταν ένα "μεγάλο λάθος". "Η εκτέλεση του σεϊχη Νιμρ ήταν μια εκτέλεση της λογικής, της μετριοπάθειας και του διαλόγου", ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου, σεΐχης Αμπντέλ Αμίρ Καμπαλάν.

Σιιτικό Ιράν: Θα το πληρώσετε ακριβά

Το Σιιτικό Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι η εκτέλεση του NIMR "θα κοστίσει ακριβά Σαουδική Αραβία". Επίσης, στη Σαουδική Αραβία, κρατούνται φυλακισμένα εκατοντάδες μέλη Σιιτών, για τα επεισόδια και τις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2011 – 2013, κατά τη διάρκεια των οποίων, σκοτώθηκαν αστυνομικοί. Αρκετοί από τους σιίτες που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 άτομα για τρομοκρατία

Xαταμί: Θα σβηστείτε απο την ιστορία

Ο Ιρανός κληρικός Χαταμί δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα σβηστεί απο την ιστορία μετά την εκτέλεση του Νimr και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πέσει η κυβέρνηση της χώρας.

Ιράν: Η Σαουδική Αραβία προάγει την τρομοκρατία

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι, η Σαουδική Αραβία προάγει την τρομοκρατία, εκτελώντας του αντιπάλους της. "Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει από τη μια πλευρά τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά κινήματα και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί τη γλώσσα της καταπίεσης και την ποινή του θάνατου εναντίον των εσωτερικών αντιπάλων της (...) θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για αυτές τις πολιτικές", δήλωσε ο Τζάμπερ Ανσάρι.

Χούτι: Θρηνούμε έναν ιερό πολεμιστή

Στην Υεμένη, το κίνημα των Χούτι θρηνεί ως "ιερό πολεμιστή" τον σιίτη ιερωμένο που εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία. "Η οικογένεια Αλ Σαούντ εκτέλεσε σήμερα τον ιερό πολεμιστή, τον μεγάλο ιερωμένο Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ έπειτα από μια δίκη-παρωδία... που παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Αντιδράσεις στο Mπαχρέιν και δακρυγόνα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο Μπαχρέιν η εκτέλεση του σιίτη κληρικού Nimr. Πλήθος κόσμου έχει κατέβει στους δρόμους του σιιτικού χωριού Αμπού Σάιμπα, δυτικά της πρωτεύουσας Μανάμα, κρατώντας τη φωτογραφία του. H αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Διαδηλώσεις έχουν προαναγγείλει και οι ακτιβιστές.

Τι είπαν τα αδέλφια του NIMR

Τα αδέλφια του κληρικού μόλις πληροφορήθηκαν τον αποκεφαλισμό του κάλεσαν τους υποστηρικτές του να αντιδράσουν ειρηνικά.

Πρωτοχρονιά με αποκεφαλισμούς

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις κρατουμένων που έκανε η χώρα για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Πέρυσι θανατώθηκαν 157 άνθρωποι, ενενήντα περισσότεροι σε σχέση με το 2014.

cnn.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top