ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νεοφύτου: Βλέπει πρόοδο σε αρκετά ζητήματα, προβλήματα στα δύσκολα

Νεοφύτου: Βλέπει πρόοδο σε αρκετά ζητήματα, προβλήματα στα δύσκολα

Την εκτίμηση ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε αρκετά ζητήματα αλλά ότι υπάρχουν και προβλήματα εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν ήμασταν κοντά σε λύση, δεν θα ετοιμάζονταν όλοι για τις βουλευτικές εκλογές.

«Δεν είμαι εδώ για να απαντώ στον οποιοδήποτε πολιτικό αρχηγό, είμαι εδώ για να πω τις θέσεις ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και τι έχω παρακολουθήσει», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου εξερχόμενος από το Προεδρικό και απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι κάποιοι αρχηγοί ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πρόοδος και άλλοι ότι δεν υπήρξε ενημέρωση.

«Ο Πρόεδρος έκανε μια ενδελεχή ενημέρωση για τις επαφές που είχε, τις σημαντικές, στο Νταβός, για την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ - Ελλάδος αλλά και το πού βρίσκεται ο διάλογος ο δικοινοτικός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ «υπήρξε εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών μια θέση όσον αφορά τα έγγραφα».

Διευκρίνισε ότι «πέραν της ενημέρωσης του Προέδρου, το κάθε κόμμα έχουμε δώσει από την αρχή της έναρξης της διαδικασίας εκπρόσωπό μας τεχνοκράτη, καταρτισμένο νομικό και με γνώση στα συνταγματικά για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας». Άρα, πρόσθεσε, «η ετοιμασία των οποιωνδήποτε εγγράφων κατατίθενται εκ μέρους της δικής μας πλευράς είναι αποτέλεσμα της ομάδας στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων».

Πρόσθεσε ότι «όλα τα κόμματα πέραν της ενημέρωσης του Προέδρου, πέραν της παρουσίας εκπροσώπου μας στη διαπραγματευτική ομάδα υπάρχει και η δυνατότητα να επισκεπτόμαστε το Προεδρικό και να μελετούμε τα έγγραφα που κατατίθενται, όχι μόνο της δικής μας πλευράς, αλλά και έγγραφα που έχουν κατατεθεί από άλλους, της άλλης πλευράς ή την οποιαδήποτε γραπτή ενημέρωση υπάρχει στο Προεδρικό».

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «επανατέθηκε το θέμα κατά πόσον να μην παίρνουν τα κόμματα τα γραπτά κείμενα που έχουν κατατεθεί». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, «προχώρησε και σ` αυτό το βήμα και είπε ότι θα δοθούν και θα ξεκινήσουμε από διάφορα ζητήματα και με βάση θεματικές».

«Επανέλαβε και σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κρατήσουμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τη μίνιμουμ σοβαρότητα για να μην υπάρξουν διαρροές που θα τραυματίσουν και θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην όλη διαδικασία. Εύχομαι να παραμείνουμε σοβαροί», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι είμαστε κοντά σε λύση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «αν ήμασταν κοντά σε λύση, δεν θα ετοιμάζονταν όλοι για τις βουλευτικές εκλογές. Ξεκίνησαν τα όργανα εδώ και μήνες όλοι.”

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με τα όσα έχω ενημερωθεί ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, με τα όσα μέσα από τις διάφορες επαφές μου και με διπλωμάτες, έχουμε πρόοδο σε αρκετά ζητήματα όπως είναι η διακυβέρνηση, τα θέματα οικονομίας τα θέματα ΕΕ». Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου «υπήρξε, και να μην το υποβαθμίζουμε, πρόοδος στο ότι αναγνωρίστηκε το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στο πιο δύσκολο κεφάλαιο που είναι το περιουσιακό».

Σημειώνουμε ότι, “παρόλο που η Τουρκία λέει ότι θέλει να παραμείνει ως εγγυήτρια δύναμη, καταγράφεται και μέσα από τη ρητορική της ότι συζητά για πρώτη φορά από την ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος, συζητείται το θέμα εγγυήσεων και δεν το αποκλείουν εκ των προτέρων ούτε η Τουρκία, ούτε οι Τ/κ, με αλλαγή του τρόπου για τα θέματα της ασφάλειας». Θεωρώ, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «θα κριθούν, επαναλαμβάνω, στα δύσκολα που είναι το περιουσιακό, το εδαφικό και η τελική κατάληξη, το θέμα των εγγυήσεων που είναι γνωστή η θέση όλων μας - ανεξαρτήτως αν κάποιοι το λένε δέκα φορές την ημέρα και κάποιοι το λέμε μία φορά την εβδομάδα - δεν θα δεχθούμε τουρκικές εγγυήσεις και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι «αυτά όλα που λέμε, να γνωρίζουμε ότι εάν δεν πετύχουμε λύση του Κυπριακού, όχι μόνο θα μείνει το στάτους κβο αλλά και αυτό που υπερασπιζόμαστε καθημερινά και σωστά την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ένα Σύνταγμα που κουβαλά μαζί του και τουρκικές εγγυήσεις και μονομερή δικαιώματα επέμβασης, και ΤΟΥΡΔΥΚ, και Τ/κ Αντιπρόεδρο που εκλέγεται με ρατσιστικό τρόπο μόνο από Τ/Κ».

Άρα, πρόσθεσε, «να προσπαθήσουμε μέσα από την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, να έχουμε ένα κράτος με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του λαού μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Νέα υπόθεση ψευτογιατρών: Ξεγέλασαν 83χρονη και της απέσπασαν 650 ευρώ - Συνελήφθη 61χρονος

Τον «έκαψε» μαρτυρία - 16χρονος συνελήφθη για έξι υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών στη Λευκωσία

Το όνομα της Beyoncé θα γίνει λήμμα σε λεξικό



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top