ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Δημιουργία ανεξάρτητης Αρχή για εποπτεία Ασφαλιστικών Εταιρειών και Ταμείων Προνοίας

Γεωργιάδης: Δημιουργία ανεξάρτητης Αρχή για εποπτεία Ασφαλιστικών Εταιρειών και Ταμείων Προνοίας

Στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής που θα εποπτεύει τόσο τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και τα ταμεία προνοίας προσανατολίζεται η Κυβέρνηση, κατόπιν υποδείξεων τα δανειστών, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Το θέμα, το οποίο προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, ο Πρόεδρος της οποίας εξέφρασε ανησυχίες για τη μεταφορά της εποπτείας από τον έφορο ταμείων προνοίας σε μια ανεξάρτητη αρχή χωρίς όμως διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Ο Επόπτης Ταμείων και Ασφαλειών θα λάβει τη μορφή μιας ανεξάρτητης, καλά στελεχωμένης συγκροτημένης εποπτικής αρχής η οποία να εποπτεύει και να παρέχει ένα πλέγμα ασφάλειας και εποπτείας σε αυτό τον τομέα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.

Πρόσθεσε δε πως η εποπτεία των ταμείων προνοίας αποτελεί «μια βαριά υποχρέωση του κράτους», αφού πρέπει να εξασφαλίζει το σωστό εποπτικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ταμείων που χειρίζονται τις συντάξεις του κόσμου.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, έγινε μια πρώτη μελέτη των δομών και των εποπτικών αρχών και υπήρχε η εντύπωση πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) θα μπορούσε, εκτός από την εποπτεία επενδυτικών εταιρειών να αναλάμβανε και την εποπτεία και των ασφαλιστικών και των ταμείων προνοίας.

«Η συμβουλή που λάβαμε είναι ότι η ΕΚΚ είναι ήδη βεβαρημένη και δεν ήταν σωστό να φορτώσουμε στην ΕΚΚ την εποπτεία των ταμείων και ότι η ορθότερη ρύθμιση είναι αυτή που ισχύει σε άλλες χώρες, η τριπλή εποπτεία, δηλαδή ΚΤΚ για τις τράπεζες, η ΕΚΚ για τον επενδυτικό τομέα και η δημιουργία μιας καινούργιας ανεξάρτητης ισχυρής εποπτικής αρχής για ταμεία και ασφάλειας», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προκαταρτικό στάδιο. «Βεβαίως θα γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους, έχει γίνει μια δεύτερη μελέτη προς αυτή την κατεύθυνση και παραδόθηκε πρόσφατα στην Κυβέρνηση και έχει ήδη διαβιβαστεί προς τους εταίρους, αλλά θέλουμε να συζητήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

«Αυτός είναι ο στόχος, όχι να δημιουργήσουμε ανησυχίες», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως δεν είναι καλά τα πράγματα στον τομέα των ταμείων προνοίας, αφού σε πραγματικούς όρους έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό ταμείων στην Ευρώπη.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής είπε ότι υπήρξε έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων για αυτή την απόφαση διότι η όλη διαδικασία έγινε ερήμην τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές ανησυχίες.

«Ως Βουλή έχουμε αποφασίσει ότι το θέμα αυτό θα το εγγράψουμε και θα το συζητήσουμε σύντομα για να ξεκαθαρίσει ακριβώς η πρόθεση της Κυβέρνησης και τι πιθανόν προβλήματα θα υπάρξουν», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top