ΚΟΙΝΩΝΙΑ

XΙλιάδες αιτήσεις στο Υπ. Εργασίας για παροχή φροντίδας

XΙλιάδες αιτήσεις στο Υπ. Εργασίας για παροχή φροντίδας

Πέραν των τεσσάρων χιλιάδων αιτημάτων για παροχή φροντίδας έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), με 800 αιτήσεις να έχουν ήδη εγκριθεί.

Η αρμόδια Υπουργός έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των αξιολογήσεων όλων των αιτημάτων που έχει ενώπιόν του μέχρι στιγμής το Υπουργείο, τους προσεχείς δύο μήνες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, η συνολική δαπάνη για το ΕΕΕ το 2015 έχει ανέλθει στα €75,4 εκ. με τους δικαιούχους να ανέρχονται σήμερα σε 45.000 άτομα.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, η Υπουργός είπε ότι έχουν παραληφθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας 4.421 αιτήσεις για παροχή φροντίδας, είτε στο σπίτι, είτε σε ιδρύματα, από δικαιούχους ΕΕΕ, έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση 2.000 αιτήσεων και έχουν εγκριθεί πέραν των 800. Όπως ανέφερε, μετά τη δεύτερη αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που εξετάζουν τις αιτήσεις, υπολογίζεται ότι θα είναι δυνατή η εξέταση περίπου 400 αιτήσεων την εβδομάδα.

«Έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα και ελπίζουμε τους προσεχείς δύο μήνες να ολοκληρώσουμε ώστε σε όσους πραγματικά κριθεί ότι χρειάζονται φροντίδα, να παρέχεται» είπε η Υπουργός.

Σύμφωνα με την Υπουργό υπάρχουν 1.700 περιπτώσεις ατόμων που δεν εγκρίθηκαν για ΕΕΕ λόγω εισοδημάτων, και όχι λόγω καταθέσεων, αλλά δικαιούνται να λαμβάνουν φροντίδα, αναλόγως των εισοδημάτων τους. Όσοι δεν κατέστησαν δικαιούχοι ΕΕΕ λόγω καταθέσεων, δεν θα πάρουν φροντίδα από το κράτος, ξεκαθάρισε.

Σε ό,τι αφορά το ΕΕΕ ανέφερε πως οι δικαιούχοι ανέρχονται σήμερα σε 45.026 πρόσωπα ή 25.160 οικογένειες. Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, το 2015 η συνολική δαπάνη για το ΕΕΕ ανήλθε σε €75,4 εκ. και τον Φεβρουάριο του 2016 σε €12,7 εκ. Έχουν εγκριθεί 20.000 άτομα που μέχρι σήμερα δεν λάμβαναν καμία στήριξη από το κράτος, σημείωσε η Υπουργός. Ανάμεσα στους δικαιούχους που λαμβάνουν ΕΕΕ είναι 5.705 χαμηλοσυνταξιούχοι και 1.094 μονήρεις.

Σε σχέση με την παρατήρηση του Προέδρου της Επιτροπής και Βουλευτή, Ανδρέα Φακοντή ότι η επιδότηση του ενοικίου στο πλαίσιο του ΕΕΕ είναι χαμηλή, η Υπουργός είπε ότι «πιθανόν να εξεταστεί» κάποια αύξηση, αναλόγως της συνολικής δαπάνης για το ΕΕΕ. Όμως, σημείωσε, η επιδότηση του ενοικίου πρέπει να γίνεται με βάση τις τιμές των ενοικίων και τις ανάγκες κάποιας οικογένειας και όχι ανάλογα με το τι επιλέγει κάποιος να ενοικιάσει.

«Νομική σύγχυση» για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων
 
Αναφορικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για τροποποίηση του νόμου του ΕΕΕ ώστε να καταστεί δυνατή η αναδρομική καταβολή του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου για τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής αίτησης για το επίδομα, λόγω καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξέταση αιτήσεων για σύνταξη γήρατος, η Υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «νομική σύγχυση» και είπε ότι η πρόταση είναι «λανθασμένη».

«Το σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων ισχύει από το 2009 χωρίς καμία αλλαγή και με βάση αυτό δικαιούται κάποιος τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία που έχει εγκριθεί για τη σύνταξη γήρατος να παίρνει το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, άρα δεν χρειάζεται αυτή η τροποποίηση διότι ήδη υπάρχει στο σχέδιο» σημείωσε η Υπουργός.

Λύθηκε το πρόβλημα για τις αλλοδαπές
 
Η Υπουργός Εργασία σημείωσε ότι λύθηκε και το πρόβλημα αλλοδαπών γυναικών, οι οποίες απέκτησαν παιδιά με Κύπριους και αργότερα εγκαταλείφθηκαν από τους συντρόφους τους και δεν δικαιούνταν να λαμβάνουν ΕΕΕ.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχε κατατεθεί πρόταση νόμου από πλευράς του Προέδρου των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, βάσει της οποίας θα ήταν δυνατή η καταβολή ΕΕΕ σε μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν ανήλικο τέκνο με κυπριακή υπηκοότητα ή σε Κύπριους πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο ηλικίας που καθορίζεται στο νόμο ώστε να έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ΕΕΕ.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι εγκρίθηκαν δέκα τέτοιες περιπτώσεις από το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας, βάσει τροποποίησης που έγινε στο νόμο του ΕΕΕ, και τα άτομα αυτά στηρίζονται με ΕΕΕ από το κράτος.

«Ήταν μια πρόταση που έχει κατατεθεί, στην ουσία της συμφωνούμε και γι` αυτό την έχουμε υλοποιήσει» είπε.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, αναφορικά με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για παραχώρηση αναδρομικά μέχρι και τρεις μήνες του ποσού της συμπληρωματικής σύνταξης, είπε ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα, η πρόταση σίγουρα θα αποσυρθεί από τη στιγμή που το πρόβλημα θα εκλείψει». Ανέφερε δε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση ώστε ένα ποσό από τόκους ή πληρωμές από τον ΚΟΑΠ να μην λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς καταβολής της συμπληρωματικής σύνταξης.

Για το θέμα της έγκρισης των αιτήσεων για παροχή φροντίδας είπε ότι «είναι πολλές οι οικογένειες και τα άτομα που ζητούν φροντίδα» και πως «ο χρόνος που έχει παρέλθει είναι πολύ μεγάλος».

«Υπάρχουν περιπτώσεις που πέθαναν στο κρεβάτι περιμένοντας την παροχή φροντίδας, υπήρξαν δε άλλες περιπτώσεις που αναγκάστηκαν να πουλήσουν ακίνητη τους ιδιοκτησία για να μπορέσουν να πληρώσουν τη φροντίστριά τους για να μην τους εγκαταλείψει» όπως ανέφερε.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι ζητήθηκε από την Υπουργό επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αναφερόμενος στη δική του πρόταση νόμου, για τις αλλοδαπές μονογονιούς που στερούνταν του δικαιώματος να λαμβάνουν επίδομα τέκνου και ΕΕΕ, είπε ότι η Βουλή αποφάσισε να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος που αφορά αυτή την κατηγορία και αν δεν υπάρχει στη συνέχεια πρόβλημα η πρόταση νόμου θα αποσυρθεί.

«Επί του παρόντος βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε αν ικανοποιηθούν όλες οι περιπτώσεις που δίκαια διαμαρτύρονται. Μας είχαν αναφερθεί 79 περιπτώσεις σήμερα η Υπουργός μίλησε για ένα πολύ μικρό αριθμό που έχουν ικανοποιηθεί. Φαίνεται ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες αυτές απευθυνθεί για το επίδομα που δικαιούνται» είπε.

ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top