ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπο.Δικαιοσύνης:«Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού να μετατραπεί σε λειτουργική συμφωνία»

Υπο.Δικαιοσύνης:«Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού να μετατραπεί σε λειτουργική συμφωνία»

Επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και ελπίδα όλων μας είναι η πρόοδος που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού να μετουσιωθεί σε μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και άμεσα λειτουργήσιμη συμφωνία, που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Στον επικήδειο λόγο του στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Νίκου Ανδρέα Κυριάκου, του οποίου τα οστά ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου των Αβίων στο Αυγόρου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «για τεσσαρακοστή δεύτερη χρονιά συνεχίζονται το εθνικό άχθος της κατοχής, του εποικισμού, του σφετερισμού και της παράνομης εκμετάλλευσης των περιουσιών μας, η υβριστική βεβήλωση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Τραγικότερα, δε, συνέχισε «εν έτη 2016, εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας εξακολουθούν να κουβαλούν το ανείπωτο βάρος του σταυρού της άγνοιας. Εξακολουθούν να στερούνται του δικαιώματος να γνωρίζουν τί απέγινε ο σύζυγος, το παιδί, ο πατέρας, ο αδελφός τους».
 
Υπό το βάρος που δημιουργεί η επαίσχυντη παρουσία χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων λίγα μόλις χιλιόμετρα από εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης «ας σταθούμε με περίσκεψη και ας προσμετρήσουμε τις ιστορικές μας ευθύνες, ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος, οι οποίες δεν αφήνουν το περιθώριο και δεν επιτρέπουν τη διάψευση των προσδοκιών του πολύπαθου λαού μας. Ιδιαίτερα της νέας γενιάς, που μεγαλώνει σε μια πατρίδα ακρωτηριασμένη, που δεν τους επιτρέπει την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων τους, δικαιώματα, που για τον υπόλοιπο κόσμο θεωρούνται αυτονόητα και αναφαίρετα».

Σημείωσε ακόμα ότι «για τη διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Με σκοπό τη χρονικά ταχύτερη και διαπραγματευτικά βέλτιστη για τα συμφέροντα της πλευράς μας κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αναλώνονται όλες οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας  Νίκου Αναστασιάδη».

Ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ακόμα ότι «επιδίωξη του Προέδρου και ελπίδα όλων μας, είναι η πρόοδος που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις να μετουσιωθεί αυτή τη φορά σε μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και άμεσα λειτουργήσιμη συμφωνία, που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας».

Προσευχόμαστε σήμερα στον Ύψιστο, είπε ο Υπουργός «όπως στις δύσκολες ημέρες που έπονται, να φωτίζει τον δρόμο μας η συναίσθηση του χρέους και της αποστολής. Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη έναντι στις απελθούσες και κυρίως στις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων της Κύπρου. Γενεές, την επιβίωση των οποίων στον τόπο των προγόνων τους, οφείλουμε και μπορούμε να διασφαλίσουμε».

Συμφιλιωμένοι με το παρελθόν μας και μονιασμένοι για το μέλλον μας, είπε «ανανεώνουμε ενώπιον των λειψάνων των ηρώων μας τη δέσμευση ότι παραμένουμε αμετάθετα πιστοί προς στην επίτευξη του υπέρτατου αυτού εθνικού μας στόχου. Αυτή είναι η οφειλή μας και αυτό θα αποτελέσει την καλύτερη δικαίωση των αγώνων και της θυσίας τους».
 
Αναφερόμενος στη θυσία του Νίκου Ανδρέα Κυριάκου ο κ. Νικολάου είπε πως «σαράντα δύο χρόνια από το αποτρόπαιο εκείνο καλοκαίρι του ‘74, ανοίγουν σήμερα ξανά οι πληγές στο κορμί της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Το όνομα του Νίκου αναγράφεται για τέσσερις δεκαετίες στον κατάλογο της οργής και της τουρκικής αναλγησίας και περιλαμβάνεται στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων».
 
Το 2010 και 2011, συνέχισε «η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων πραγματοποιεί εκταφές στην περιοχή Συγχαρί – Μπέλλα Πάϊς και μετά από σχετικές εξετάσεις, ταυτοποιεί πρόσφατα τα ανευρεθέντα οστά με το γενετικό υλικό της οικογένειας του ήρωα. Οι απαράμιλλοι αγώνες και θυσίες των παλικαριών της 181 Μοίρας και των υπολοίπων εθνομαρτύρων του ‘74, παραμένουν ακόμα εκκωφαντικά αδικαίωτοι» κατέληξε.


ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top