ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: «Δεν αποκλείεται η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στις συνομιλίες στην Ελβετία»

Έιντε: «Δεν αποκλείεται η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στις συνομιλίες στην Ελβετία»

Το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν από κοινού να μεταβούν στην Ελβετία και να αρχίσουν να ανακινούν το το εδαφικό ένα από τα πιο δύσκολα και ευαίσθητα θέματα του Κυπριακού είναι ένα σημάδι ότι αισθάνονται πως βρισκόμαστε σε τέτοιο στάδιο των συνομιλιών ώστε αυτό είναι εφικτό, δήλωσε το απόγευμα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Μετά από συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παρουσίας τον Νοέμβριο στην Ελβετία και του ιδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι Μουν, ο κ. Έιντε
είπε ότι η συνάντηση στο Mont Pèlerin διοργανώνεται από τα ΗΕ στο υψηλότερο επίπεδο και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εν καιρώ αλλά αυτό μπορεί να συμβεί”.

Είπε ότι εργαζόμαστε πάνω στις ακριβείς λεπτομέρειες των συνομιλιών αλλά η βασική επικέντρωση είναι στο να εργαστούμε πραγματικά με ένα δομημένο τρόπο και η συγκεκριμένη εκπροσώπηση από τα ΗΕ θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό.

“Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι ένας δεινός υποστηριχτής της επίλυσης του Κυπριακού και είναι βαθιά δεσμευμένος και από τον 38ο όροφο του ΟΗΕ όπου είναι το γραφείο του βλέπει ότι αυτή η διαδικασία (επίλυσης του Κυπριακού) είναι μία από τις λίγες στον κόσμο που φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”, είπε ο αξιωματούχος των ΗΕ.

Ανέφερε ότι ο ίδιος ο κ. Μπαν κατάγεται από μια διαιρεμένη χώρα, την Κορέα, και συμμερίζεται πολύ τον πόνο των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στο να βλέπουν την ίδια τους την χώρα να διαιρείται στα δύο, έτσι αναλαμβάνει προσωπική δέσμευση στο να υποστηρίξει τη διαδικασία αυτή”.

Είμαι σίγουρος, συνέχισε ο κ. Έιντε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κάνει όλα όσα μπορεί και ότι είναι σωστό στο τέλος της ημέρας για τη διαδικασία αυτή.

Θέλησε να υπενθυμίσει ότι τέτοιου είδους συζητήσεις όπως αυτές που θα γίνουν στην Ελβετία δεν πραγματοποιήθηκαν στην ουσία ξανά, όχι για πολύ πολύ καιρό επειδή κατά τις προηγούμενες φάσεις των συνομιλιών για το Κυπριακό στο τέλος της ημέρας κάποιος άλλος, συνήθως τα ΗΕ, είναι που πρότειναν χάρτες για το εδαφικό.

Ο κ. Έιντε είπε ότι τώρα στην Ελβετία δεν θα το κάνουμε αυτό, η διαδικασία είναι ολοκληρωτικά κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδηγούμενες από τις δυο κοινότητες και στο κεφάλαιο στο κεφάλαιο του εδαφικού θα γίνει διαπραγμάτευση όπως συμβαίνει με όλα τα κεφάλαια και επίσης στο πλαίσιο φυσικά της ευρύτερης κατάστασης που άλλαξε τώρα ριζικά από τις προηγούμενες απόπειρες επίλυσης του Κυπριακού”.

Πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει γιατί τώρα εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σταθερά ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες οι οποίες ενεργούν ως κλειδί στο να γίνει κατανοητό ότι οι άνθρωποι στην ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο θα μοιράζονται την ίδια ταυτότητα του να είναι πολίτες ενός ομόσπονδου κράτους με τα ίδια δικαιώματα όπου κι αν βρίσκονται στο νησί.

“Αυτό αλλάζει το περιεχόμενο στο οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες για το εδαφικό με ένα σημαντικό τρόπο”, είπε ο κ. Έιντε.

Σημείωσε ότι  θα εργαστούμε πολύ σκληρά τώρα με τις διαπραγματευτικές ομάδες στο να προετοιμασθούμε για να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η πολύ σημαντική στιγμή στην Ελβετία.

Ο κ. Έιντε είπε ότι όλοι γνωρίζουν πως η Ελβετία δεν είναι το τέλος της ιστορίας και θα υπάρχουν πολλά πράγματα να επιλυθούν μετά από αυτό το γεγονός αλλά είναι μια κρίσιμη συνάντηση και εκτιμώ βαθύτατα τη σθεναρή υποστήριξη του κ. Κυπριανού και του ΑΚΕΛ στη διαδικασία που κάνουμε στο να υποστηρίξουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους δύο ηγέτες των δύο κοινοτήτων του νησιού”.

Καταλήγοντας είπε ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία στο να κινηθούμε προς τα εμπρός αλλά συμμερίζομαι και αυτά που είπε ο κ. Κυπριανού ότι συζητήσαμε πως το εναλλακτικό της μη επίλυσης του Κυπριακού μπορεί να μην είναι κάτι που επιθυμούμε να συζητούμε γιατί δεν μπορούμε κατ΄ ανάγκη να πάρουμε την παρούσα κατάσταση ως δεδομένη και είναι για αυτό που πρέπει να αποκομίσουμε το καλύτερο από αυτή την ευκαιρία.

Από την πλευρά του ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι “εμείς ως ΑΚΕΛ θα επιχειρήσουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αποτύχει και αυτή η διαδικασία διότι δυστυχώς εάν αποτύχει τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις δίχως να μπορούμε επ` ακριβώς να γνωρίζουμε πώς η Τουρκία θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως “είναι δεδομένο και για μας και τον κ. Έιντε ότι η ιδιοκτησία των διαπραγματεύσεων είναι κυπριακή και είναι οι δύο κοινότητες που θα πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις”.

“Ευχόμαστε λοιπόν, καλή επιτυχία στην Ελβετία και στον ίδιο τον κ. Έιντε ευχόμαστε να διαδραματίσει τον ρόλο του με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο έτσι ώστε να έχουμε μια θετική κατάληξη”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε πως “όπως έχουμε πει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες, το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη και πολύ καθοριστική φάση και οι δύο ηγέτες μεταβαίνουν στην Ελβετία για να συζητήσουν το εδαφικό ένα θέμα το οποίο θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα”.

Επανέλαβε, επίσης, τη θέση του ΑΚΕΛ ότι “για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταφέρουμε να επιλύσουμε το κυπριακό πρόβλημα και έχουμε συμφωνήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να επιδιωχθεί η επίλυση του Κυπριακού κατ` επανάληψη στο Εθνικό Συμβούλιο”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως “θεωρούμε λοιπόν ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπραγματευτεί στη βάση των αρχών όπως έχουν καθοριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο διαχρονικά και κρίνοντας βέβαια το αποτέλεσμα και μόνο, τότε να τοποθετηθούμε, σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό”.

Ανέφερε πως είναι ο κ. Έιντε που “έχει ζητήσει από εμάς να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για τα βασικά ζητήματα τα οποία συζητιούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού, είπε ότι “με χαρά έχουμε ανταλλάξει απόψεις για πολύ σημαντικές πτυχές του κυπριακού ζητήματος και κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχαμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε τις θέσεις της ε/κ πλευράς όπως έχουν διαμορφωθεί διαχρονικά στο Εθνικό Συμβούλιο”.



Πηγή:ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top