ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: «Υπάρχει μια δημιουργική προσπάθεια και από τις δυο πλευρές, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό»

Πρόεδρος: «Υπάρχει μια δημιουργική προσπάθεια και από τις δυο πλευρές, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό»

Από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις η αυριανή 11/11, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η συνάντηση της Παρασκευής (11/11) θεωρείται από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις, με δεδομένα τα όσα έχουν προηγηθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ στους δημοσιογράφους έξω από το εστιατόριο Caveau de Vignerons στην πόλη του Μοντρέ, όπου τα Ηνωμένα `Εθνη παρέθεσαν δείπνο για τον ίδιο, τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τις δυο διαπραγματευτικές ομάδες.

Στις πρώτες του δηλώσεις από την Ελβετία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι την πρώτη μιάμιση ημέρα η συζήτηση αναλώθηκε σε θέματα που αφορούν τα τέσσερα κεφάλαια, σημειώνοντας πως υπήρξε περαιτέρω πρόοδος σε εκρεμμούντα θέματα.

Το πιο σημαντικό, ανέφερε, ήταν η συζήτηση του περιουσιακού, όπου παρατηρήθηκε κάποια περαιτέρω πρόοδος. “Όμως ήταν απόλυτα συνδεδεμένο, όπως είχαμε πει κατ` επανάληψη, με το εδαφικό. Ξεκινήσαμε σήμερα το εδαφικό, υπάρχει μια δημιουργική προσπάθεια και από τις δυο πλευρές, υπάρχει ένα καλό κλίμα, αλλά αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να δώσουν το αποτέλεσμα”, σημείωσε.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το διάλογο που θα ακολουθήσει κατά την αυριανή ημέρα, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς όταν λέει τα πάντα τι εννοεί, απάντησε ότι εννοεί “όσον αφορά την κατάληξη εδώ, όσον αφορά το εδαφικό, με την έννοια δηλαδή της συμφωνίας στα κριτήρια ή όχι".

Πρόσθεσε ότι αυτή δεν είναι η καταληκτική συνάντηση. "Εδώ και 42 χρόνια διαπραγματευόμαστε για το Κυπριακό. Η προσπάθεια τώρα είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα".

Κληθείς να πει αν θα είναι δυνατόν να έχουμε χάρτη, αύριο στο τραπέζι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πρώτη προϋπόθεση είναι η συμφωνία στα κριτήρια. Δεύτερη,είναι με βάση τα κριτήρια, να κατατεθούν χάρτες, οι οποίοι να αποτυπώνουν τη συμφωνία στα κριτήρια. Αυτό που λέμε (είναι ότι) θεωρείται ότι υπάρχει πρόοδος και συνεπώς μπορεί να προχωρήσουμε περαιτέρω, ανέφερε.

Επεσήμανε πως "αν δεν γίνει κατορθωτό να ολοκληρώσουμε αυτό που επιδιώκουμε δεν θα είναι το τέλος της διαδικασίας. Θα συνεχίσουμε το διάλογο στην πατρίδα μας".

Εξάλλου, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα προς τους Τ/κ δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "διαπραγματευόμαστε σε ένα πολύ καλό κλίμα, με δέσμευση να ικανοποιήσουμε τις ανησυχίες ο ένας του άλλου". 

Αλλά αυτά δεν είναι αρκετά, ανέφερε, προσθέτοντας πως αύριο που είναι η πιο κρίσιμη ημέρα και θα δουν εάν βρίσκονται κοντά προκειμένου να οριστικοποιήσουν ή να συνεχίσουν περαιτέρω τις διαβουλεύσεις  στην Κύπρο.



Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top