ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η απόδραση ενός Νορβηγού κατασκόπου που κάλυψε 200 μίλια σε χιονισμένα βουνά, πηδώντας από δέντρο σε δέντρο για να μην αφήνει ίχνη στους Ναζί

Η απόδραση ενός Νορβηγού κατασκόπου που κάλυψε 200 μίλια σε χιονισμένα βουνά, πηδώντας από δέντρο σε δέντρο για να μην αφήνει ίχνη στους Ναζί

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η απίστευτη ιστορία ενός Νορβηγού, μέλους της Νορβηγικής αντίστασης, ο οποίος επέδειξε μοναδική γενναιότητα και τόλμη, όταν μετά την απόδρασή του από τους Γερμανούς διέσχισε 200 μίλια σε χιονισμένο τοπίο.

Ο Σβεν Σομ μετά από μία επιτυχή απόδραση και αφού επί δύο μήνες προσπαθούσε να διαφύγει από την χώρα, γλίτωσε την εκτέλεση και έφτασε τελικά στην Αγγλία. Σήμερα, περίπου 70 χρόνια μετά, βρέθηκε ένα μεγάλο αρχείο από μυστικά έγγραφα που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος ο Σβεν Σομ.

Η σύλληψη και η δραπέτευση 

Ο Σβεν Σομ συνελήφθη από τους Γερμανούς το 1944 για κατασκοπεία, κατηγορία που τιμωρείται με θάνατο, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει ανοίγοντας τις χειροπέδες του και περπατώντας στις μύτες των ποδιών του μπροστά από τον δεσμοφύλακά του που κοιμόταν.

Στη συνέχεια κι ενώ 900 Γερμανοί στρατιώτες εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό με σκύλους ανίχνευσης, αυτός κατάφερε να διανύσει 200 μίλια σε χιονισμένο τοπίο πηδώντας από δέντρο σε δέντρο ώστε να μην αφήνει πίσω του ίχνη. Τελικά γλίτωσε, όταν έφτασε αρχικά στην ουδέτερη Σουηδία και λίγο αργότερα στην Αγγλία. Τα ντοκουμέντα «μίλησαν» 70 χρόνια μετά Μετά τον θάνατο της γυναίκας του κι ενώ ο ίδιος είχε πεθάνει νωρίτερα, η κόρη του η Έλι Τάργκετ που ζει στο Χήρφορντσηρ της Αγγλίας, βρήκε τα μυστικά έγγραφα που παραλίγο να του κοστίσουν τη ζωή. Ανάμεσά τους υπήρχαν φάκελοι με μυστικούς χάρτες και μικροσκοπικές αναφορές κρυμμένες κάτω από γραμματόσημα.

Η Έλι Τάργκετ, 60 ετών σήμερα, βρήκε επίσης οδηγίες που είχαν στείλει οι αντιστασιακοί σύντροφοι του Σβεν Σομ, οι οποίες είχαν γραφτεί με αόρατο μελάνι σε μία κόλλα Α4. Επίσης ανακάλυψε το ένταλμα σύλληψης των Ναζί γραμμένο και στα Νορβηγικά και στα Γερμανικά, καθώς επίσης και ένα χειρόγραφο χάρτη που χρησιμοποίησε στην απόδραση. 

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Ο Εθνοφρουρός Θανάσης Νικολάου απεβίωσε από στραγγαλισμο, ανακοίνωσε η θανατική ανακρίτρια, δικαστής, Ντόρια Βαρωσιώτου, η οποία εξέθεσε τα αίτια θανάτου κατά τη διάρκεια τρίωρης διαδικασίας ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top