ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη διαλόγου στην Άγκυρα λόγω διαφωνιών με την Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη διαλόγου στην Άγκυρα λόγω διαφωνιών με την Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη διαλόγου στην Άγκυρα, του επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών Έλμαρ Μπρόκ και της συντάκτριας της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία Κάτι Πίρι, λόγω διαφωνιών με τις τουρκικές αρχές στα διαδικαστικά των συναντήσεων.


O Έλμαρ Μπρόκ, η Κάτι Πίρι,  έπρεπε να ταξιδέψουν στην Άγκυρα σήμερα για συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τις τουρκικές αρχές και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να αποκατασταθεί ο πολιτικός διάλογος, αλλά λόγω των διαφορών σχετικά με τη μορφή των συναντήσεων, ο Πρόεδρος Schulz, σε συμφωνία με τους βουλευτές, αποφάσισε να αναβάλει την επίσκεψη μέχρι γίνονται σεβαστά τα προνόμια του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου του Προέδρου Σουλτς, μετά τον τελευταίο γύρο των συλλήψεων των Τούρκων δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και ο Μάρτιν Σουλτς ήρθε σε επαφή με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ για να συζητήσουν πώς θα αποκατασταθεί ο παραπαίον πολιτικός διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της τουρκική κυβέρνηση. Η δε επίσκεψη του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ömer Çelik στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες ήταν μέρος της συμφωνίας για να κρατηθεί ανοιχτός πολιτικός διάλογος.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Σουλτς: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί  ειλικρινή, ανοιχτό και καλή τη πίστη διάλογο με τις τουρκικές αρχές. Για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η Τουρκία αποδεχθεί την αυτονομία και την ανεξαρτησία του συνομιλητή της. Ο κ. Μπρόκ και η κα Πίρι εκπροσωπούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις τουρκικές αρχές επιλεκτική προσέγγιση σχετικά με το ποιος θα μιλάει σε ποιον. Χθες, δήλωσα ξεκάθαρα στον υπουργό Çelik το θαυμασμό για τη δημοκρατική επαγρύπνηση του τουρκικού λαού για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ενστάσεις που προβάλλονται από τους κοινοτικούς θεσμούς αφορούν την αναλογικότητα της απάντησης της τουρκικής κυβέρνησης στον απόηχο του πραξικοπήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στο διάλογο. Διάλογος, ωστόσο, απαιτεί τις δύο πλευρές να είναι πρόθυμες να μιλήσουν η μια στην άλλη. Συνεχίζω να ελπίζω ότι το ΕΚ θα μπορέσει να επισκεφθεί την Τουρκία σύντομα. "

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top