ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 3 χρόνια δυνατή μεταφορά Φ.Α. Κύπρου και Ισραήλ μέσω Τουρκίας, είπε στέλεχος τουρκικής εταιρείας

Σε 3 χρόνια δυνατή μεταφορά Φ.Α. Κύπρου και Ισραήλ μέσω Τουρκίας, είπε στέλεχος τουρκικής εταιρείας

Τουλάχιστον τρία χρόνια θα χρειαστούν μέχρι να μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ο γενικός διευθυντής της τουρκικής ενεργειακής εταιρείας Ζορλού Φουάτ Τσελεπί. Ανέφερε ωστόσο ότι χωρίς επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο.

Σε δηλώσεις του στο Ανατολού, ο Φουάτ Τσελεπί ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Τουρκία αναμένει εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου της Μεσογείου έπειτα από την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο ότι θα συμβάλει και το φυσικό αέριο στο οικόπεδο Αφροδίτης της Κύπρου. 

“Τα αναμενόμενα βήματα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών έχουν γίνει αλλά το φυσικό αέριο της Μεσογείου δεν είναι μόνο εκείνο του Ισραήλ. Πρέπει να κάνουμε ουσιαστικά βήματα και να το παρουσιάσουμε στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές”, ανέφερε ο κ.Τσελεπί προσθέτοντας ότι η μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου περνά μέσα από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. 

“Με βάση αυτό μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποια εμπόδια στο σχέδιο για μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Τουρκία και τις παγκόσμιες αγορές. Με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το ναυτικό δίκαιο η ‘ε/κ διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να πει όχι στον αγωγό που θα περάσει από τη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη”, ανέφερε, ωστόσο είπε ότι η περιβαλλοντική μελέτη για να περάσει ο αγωγός θα χρειαστεί την έγκριση της ε/κ πλευράς. 

Όπως είπε, η ε/κ πλευρά έχει το δικαίωμα να καθορίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες και την πορεία του αγωγού που σχεδιάζεται να περάσει από την αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Πρόσθεσε ότι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης και της πορείας του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις. Εκτίμησε ότι φαίνεται αδύνατο να υπάρξει πρόοδος σε ένα τέτοιο σχέδιο χωρίς πρώτα να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού. 

Ανέφερε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να υπάρξει μια ενιαία διοίκηση με ομοσπονδιακή δομή στην Κύπρο και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν αμοιβαία από τις πηγές του φυσικού αερίου στο νησί. Είπε πως ακόμη και αν η ε/κ πλευρά συμφωνήσει να στείλει το αέριο μονομερώς, η τ/κ  πλευρά έχει το μερίδιό της σε αυτό και δεν θα γινόταν αποδεχτό κάτι τέτοιο από την Τουρκία. Ο Φουάτ Τσελεπί ανέφερε ότι εκτός από την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ θα πρέπει να καταλήξουν θετικά και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ε/κ και της ε/κ κοινότητας.


Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top