ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ιστορία του El Clasico. Το πρώτο ντέρμπι των αιωνίων Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ. Η ιστορία των ομάδων που τις χώρισε ο εμφύλιος πόλεμος

Η ιστορία του El Clasico. Το πρώτο ντέρμπι των αιωνίων Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ. Η ιστορία των ομάδων που τις χώρισε ο εμφύλιος πόλεμος

Οι δύο κορυφαίες ομάδες της Κύπρου, αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά μετά τη δημιουργία της Ομόνοιας το 1948, στις 12 Δεκεμβρίου 1953.

Το ντέρμπι των αιωνίων έκανε την πρώτη του εμφάνιση και ρεκόρ εισπράξεων 640 λίρες, έληξε 0-0.

Δύο διαφορετικά πρωταθλήματα

Το 1948, ένα πολιτικό σχόλιο της ηγεσίας του ΑΠΟΕΛ, προκάλεσε τα μέλη της ομάδας που αποτελούσαν την «αριστερή παράταξη»  της ομάδας, οι οποίοι αποχώρησαν. Οι ποδοσφαιριστές Κώστας Λυμπουρής, Αγησίλαος Τσιαλής, Γωγάκης Καραγιάννης, Τάκης Σκαλιώτης, Ανδρέας Καριόλου κ.α. διαχώρισαν τη θέση τους και αρνήθηκαν να υπογράψουν τις δηλώσεις για την «εθνοκτόνο ανταρσία».
Παρά τις προσπάθειες δεν υπήρξε κανένας συμβιβασμός και τελικά αποχώρησαν. Στις 4 Ιουνίου 1948, ίδρυσαν τον Αθλητικό Σύλλογο Ομόνοια Λευκωσίας. Την ίδια περίοδο πέρα από τη δημιουργία της Ομόνοιας, ιδρύθηκαν άλλες πέντε ομάδες, λόγω κυρίως του εμφύλιου διχασμού της Ελλάδος που είχε παρεισφρήσει και στους αθλητικούς συλλόγους του νησιού.
Οι αριστεροί διαχώρισαν τη θέση τους από τη δεξιά κι έτσι μαζί με τις νέες ομάδες ίδρυσαν και την Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΚΕΠΟ). Οι ομάδες που λάμβαναν μέρος στο πρωτάθλημά της ήταν η Νέα Σαλαμίνα στην Αμμόχωστο, η Ομόνοια και ο Ορφέας στη Λευκωσία, η Αλκή στη Λάρνακα, ο ΑΜΟΛ στη Λεμεσό (που το 1951 μετονομάστηκε σε Ανταίο) και ο Νέος Αστέρας στη Μόρφου (σήμερα ονομάζεται ΑΕΜ Μόρφου). 

ΠΟΕΛ και Ομόνοια βρέθηκαν αντιμέτωποι σε ένα ντέρμπι με πολλές προεκτάσεις πέρα από τις αθλητικές. Οι δύο αντίπαλοι για πρώτη φορά αναμετρήθηκαν στο Παλιό ΓΣΠ, με γηπεδούχο τυπικά την Ομόνοια, αφού οι δύο ομάδες μοιράζονταν το ίδιο στάδιο. Στις 24 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, είχαν αναμετρηθεί σε φιλικό αγώνα με το ΑΠΟΕΛ να κερδίζει με 2-0.... 

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top