ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΕΝΕΥΗ: Τουρκία και Μουσταφά εκνεύρισαν εκπροσώπους του Ο.Η.Ε και της Ε.Ε

ΓΕΝΕΥΗ: Τουρκία και Μουσταφά εκνεύρισαν εκπροσώπους του Ο.Η.Ε και της Ε.Ε

Ζήτησαν και πήραν χρόνο οι πλευρές στο κυπριακό αφού παρουσιάστηκαν ανέτοιμες για τον μεγάλο φινάλε.

Του Γιώργου Γεωργίου,

απεσταλμένου του ThemaOnline στην Γενεύη

«Δεν θα πρέπει να περιμένετε θαύματα για άμεσες λύσεις. Δεν αναζητούμε μια πρόχειρη λύση. Αναζητούμε μια συμπαγή και βιώσιμη λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τις κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για όσο χρόνο είναι απαραίτητο, για να πετύχουμε αυτό τον στόχο στο πλαίσιο αυτής της Διάσκεψης», δήλωσε ο  Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες.

Στην ουσία ο κ. Γκουντέρες αναγνώρισε πως τα εσωτερικά της Τουρκίας δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή στη κυβέρνηση της χώρας να προβεί σε κινήσεις στο Κυπριακό. Θέση που έχει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναμένει κάτι πριν από το Προεδρικό δημοψήφισμα του Ερντογάν τον Απρίλιο.

Και ενώ επί τις διαδικασίας σημειώθηκε πρόοδος με τη κατάθεση χαρτών και την έναρξη ενός δομημένου διαλόγου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, επί της ουσίας η πρόοδος που σημειώθηκε είναι αποκαρδιωτική.

"Πέντε μέρες εντατικών συνομιλιών στη Γενεύη έπρεπε να είχαν δώσει κάτι καλύτερο" ανέφεραν πηγές του ΟΗΕ. Οι ίδιες πηγές διερωτήθηκαν μάλιστα αν η διεθνής κοινότητα θα δείξει την ίδια ανοχή που επέδειξε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις εφτά διεθνής διάσκεψης στη Γενεύη.

Τόσο η Τουρκία στα θέματα εγγυήσεων όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί στα εσωτερικά θέματα δεν έδειξαν να είναι σε θέση να καταλάβουν τον παραλογισμό που εμπεριέχουν ορισμένες από τις απαιτήσεις τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που με τη συμπεριφορά τους πέτυχαν να εκνευρίσουν τόσο τους εκπροσώπους της ΕΕ όσο και του ΟΗΕ τραυματίζοντας την εικόνα που με κόπο έκτιζαν όλο αυτό το διάστημα. 

Την ίδια ώρα, κλειστά κρατά τα χαρτιά του στην εκ περιτροπής προεδρία ο Πρόεδρος Αναστασιαδης αρνούμενος να μπει σε πάρε δώσε για να βελτιώσει το χάρτη. Η σκληρή θέση στο στην εκ περιτροπής προκαλεί προβλήματα στον Ακιντζί καθώς η απαίτηση είναι για κάτι πολύ καλύτερο σε όλα τα θέματα και όχι απλά η Μόρφου ή Καρπασία για να δεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά Τουρκοκύπριο Πρόεδρο. 

Δυσαρέσκεια επικρατή στην τουρκοκυπριακή πλευρά και για το γεγονός πως μάλλον ενισχυμένη βγαίνει η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις αναφορές στη Διάσκεψη παρά τις ελπίδες που είχαν για αναβάθμιση του τουρκοκυπριακού μορφώματος.

Πάντως αν αυτή ήταν η "ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό" όπως είχε δηλώσει ο κ Είντα την πρώτη μέρα των συνομιλιών, οι δύο πλευρές είναι σίγουρα συντονισμένες σε λάθος ζώνη, χάνοντας ακόμη μια ευκαιρία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top