ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη συνδρομή της Άγκυρας για επάνοδο της τ/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις ζητά ο Πρέσβης Ζήνων

Τη συνδρομή της Άγκυρας για επάνοδο της τ/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις ζητά ο Πρέσβης Ζήνων

Είναι επιβεβλημένο η Τουρκία να ασκήσει την επιρροή της στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ώστε η τελευταία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξαναρχίσει το διάλογο, είπε την Τρίτη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων.

Προσφωνώντας την 34η Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Γενεύη, ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου, λέγοντας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε ότι τον περασμένο Ιανουάριο οι δύο πλευρές παρουσίασαν στη Γενεύη, για πρώτη φορά, χάρτες σε σχέση με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, ενώ, επίσης για πρώτη φορά, οι εγγυήτριες δυνάμεις συναντήθηκαν για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, «θέματα όπου υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές».

Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στη «θετική στάση» που επέδειξαν Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα, ενώ κάλεσε την Τουρκία να συνεισφέρει θετικά.

«Ενώ επαναδιατυπώνουμε τη δέσμευσή μας στη διαδικασία, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τώρα είναι η στιγμή για την τρίτη εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία, να κάνει τα λόγια έργα, συμβάλλοντας κατά τρόπο συγκεκριμένο προς την επίλυση, μέσω του τερματισμού της στρατιωτικής κατοχής και της συνεπακόλουθης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί» υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Λευκωσία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μαζί και με άλλες χώρες, ενώ επισήμανε ότι ο τομέας αυτός αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε στην παρουσίαση μιας σχετικής δήλωσης εκ μέρους διαπεριφερειακής ομάδας κρατών κατά την περσινή σύνοδο και του πρώτου ψηφίσματος που υιοθετήθηκε έκτοτε, ενώ είπε ότι θα ακολουθήσει και σχετικό σεμινάριο αργότερα φέτος. Ζήτησε παράλληλα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εμπλακούν ενεργά και να συμβάλουν στην εκδήλωση αυτή.

Είπε ακόμη ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου, μαζί με τις αντιπροσωπείες άλλων χωρών, διοργανώνουν την Παρασκευή, 17 Μαρτίου μια εκδήλωση για τα δικαιώματα όσων πάσχουν από θαλασσαιμία, ώστε να αναδειχθεί, όπως ανέφερε, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων πάσχουν από «παραμελημένες» ασθένειες.

Ο κ. Ζήνων μίλησε εξάλλου και για το θέμα της υλοποίησης μιας αντιτρομοκρατικής πολιτικής, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να διακυβεύεται η καθολική απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Είπε ότι η Κύπρος επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία, υποστηρίζοντας τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την επάνοδο στη σταθερότητα και την ασφάλεια, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση ιστορικών χριστιανικών κοινοτήτων στην περιοχή.

Κατά την παραμονή του στη Γενεύη, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ είχε χθες, Δευτέρα, σειρά επαφών με αξιωματούχους Κυβερνήσεων και του ΟΗΕ, συζητώντας περιφερειακά ζητήματα και τη μεταναστευτική κρίση.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ζήνων είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους συνομιλητές και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, είχε χωριστές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν Abdulla Faisal Al-Doseri, την Υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας της Αυστραλίας, Γερουσιαστή Concetta Fierravanti-Wells και τον Ύπατο Αρμοστή ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.

Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη αναμένεται, εξάλλου, να συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και του Καζακστάν, τους Υφυπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αρμενίας, την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας και τον Υπουργό και Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο κ. Ζήνων θα συναντηθεί, επίσης, με τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Zeid Ra’ad Al Hussein και τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου ΟΗΕ στη Γενεύη Michael Møller, ο οποίος είχε διατελέσει Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κατά την περίοδο 2006-8.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top