ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση σε δημοσιεύματα δίνει ο ΟΠΑΠ Κύπρου - «Η έρευνα θα δώσει τέλος σε κακόβουλες διαρροές και πληροφορίες που διακινούνται»

Απάντηση σε δημοσιεύματα δίνει ο ΟΠΑΠ Κύπρου - «Η έρευνα θα δώσει τέλος σε κακόβουλες διαρροές και πληροφορίες που διακινούνται»

Απάντηση στα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου τα οποία έκαναν λόγο για μη ορθότητα των πληρωμών προς την Κυπριακή Δημοκρατία από την εταιρεία στο πλαίσιο της Διακρατικής Συμφωνίας, καθώς και για ελλειπή συνεισφορά της ΟΠΑΠ Κύπρου στα δημόσια έσοδα, δίνει με ανακοίνωσή της η εταιρεία.

 

Στην ανακοίνωση της η εταιρεία απορρίπτει κατηγορηματικά "τους ισχυρισμούς", ως "ανακριβείς". Παράλληλα, αναφέρει ότι γι’ αυτό και ουδόλως την ανησυχεί η διεξαγωγή έρευνας για τα έσοδα της Δημοκρατίας, με βάση τη Διακρατική Συμφωνία. Παράλληλα, ο Διευθύνων Συμβούλος της ΟΠΑΠ Κύπρου, Δημήτρη Αλετράρη σε γραπτή του δήλωση αναφέρει πως η εταιρεία είναι στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών για έρευνα, σημειώνοντας πως ο ισχυρισμός περί άρνησης είναι ανυπόστατος.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι η έρευνα θα αναδείξει την ορθότητα των λόγων και των πράξεών μας και θα δώσει τέλος σε κακόβουλες διαρροές και πληροφορίες που διακινούνται”, δηλώνει ο κ. Αλετράρης.

Στην ανακοίνωση, η εταιρεία αναφέρει ότι "οι ισχυρισμοί περί δήθεν ενδείξεις για τη μη ορθότητα των πληρωμών στην Κυπριακή Δημοκρατία από την εταιρεία στο πλαίσιο της Διακρατικής Συμφωνίας είναι παντελώς ανακριβείς, καθώς καθ` όλη τη διάρκεια ισχύος της Συμφωνίας γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι από το Γενικό Λογιστήριο και ουδέν μεμπτό προέκυψε".

Επίσης η ΟΠΑΠ Κύπρου σε όλα τα χρόνια ισχύος της συμφωνίας ελεγχόταν και εξακολουθεί να ελέγχεται από εξωτερικούς, ανεξάρτητους, ελεγκτικούς οίκους διεθνούς κύρους και το Γενικό Λογιστήριο πάντοτε επικύρωνε την ορθότητα, νομιμότητα και εγκυρότητα των λογιστικών ελέγχων που έκαναν οι οίκοι αυτοί. Τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία ελέγχεται επιπλέον από την Ειδική Τριμελή Επιτροπή Ελέγχου, προσθέτει.

Όσον αφορά πιθανή έρευνα στην ΟΠΑΠ Κύπρου για τη συνεισφορά στα δημόσια έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εταιρεία αναφέρει πως έχει ήδη δηλώσει ότι βρίσκεται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών προς αποσαφήνιση οιουδήποτε σχετικού ζητήματος και οιοσδήποτε ισχυρισμός περί δήθεν άρνησης ελέγχου είναι ανυπόστατος. 

Επίσης, δηλώνει ότι δεν ισχύει ότι η συνεισφορά της ΟΠΑΠ Κύπρου στα δημόσια έσοδα υπολείπεται άλλων αντίστοιχων συστημάτων που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η εταιρεία αποδίδει κάθε χρηματικό ποσό που οφείλει με βάση τη Διακρατική Συμφωνία, ενώ καταβάλλει κάθε χρόνο εταιρικό φόρο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσον αφορά τη συζήτηση για τη συνεισφορά με βάση τα ακαθάριστα έσοδα (GGR), η συνεισφορά αυτή είναι ένας καθιερωμένος όρος της αγοράς τυχερών παιγνίων, που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το ποσοστό επί του GGR θα πρέπει να συγκρίνεται με τα αντίστοιχα που εφαρμόζονται διεθνώς, τα οποία συνήθως κυμαίνονται σε 5-25%. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχει καμία απολύτως χώρα που να έχει υιοθετήσει συντελεστή 45% όπως αναφέρεται σε διαρροές στον τύπο. Επίσης, σημειώνει πως στην Κύπρο ο συντελεστής επί του GGR για τον κάτοχο αποκλειστικής άδειας καζίνο ανέρχεται σε 15%, ενώ ο ίδιος συντελεστής φτάνει το 13% για εταιρίες αθλητικού στοιχηματισμού.

Επίσης, η εταιρεία αναφέρει πως υπάρχει παρανόηση ως προς το ότι τα έξοδα της ΟΠΑΠ Κύπρου είναι πολύ υψηλά και ως εκ τούτου μειώνεται η συνεισφορά στο κυπριακό δημόσιο. Τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας, διευκρινίζει, είναι απολύτως σύμφωνα με την Διακρατική Συμφωνία και αντίστοιχα με αυτά άλλων διεθνών εταιρειών λοταρίας.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top