ΚΟΣΜΟΣ

Σε πλήρη εξέλιξη λεκτικός πόλεμος Τουρκίας – Ολλανδίας - Οργή Ερντογάν: «Θα πληρώσουν για τη ζημιά που προκάλεσαν...»

Σε πλήρη εξέλιξη λεκτικός πόλεμος Τουρκίας – Ολλανδίας -  Οργή Ερντογάν: «Θα πληρώσουν για τη ζημιά που προκάλεσαν...»

«Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στη γαλλική πόλη Μετς και χαρακτήρισε την Ολλανδία «πρωτεύουσα του φασισμού».

Ανυποχώρητοςστη στάση του απέναντι στην Ολλανδία εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κρατώντας ψηλά τους τόνους, ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Ολλανδία θα πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν τι εστί διπλωματία. Θα τους μάθουμε εμείς διεθνή διπλωματία» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η αντιμετώπιση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων και άλλων Τούρκων αξιωματούχων στην Ευρώπη εξηγείται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Αντίθετα, ευχαρίστησε τη Γαλλία, επειδή έδωσε άδεια για μια επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πόλη Μετς. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ' αυτήν την παγίδα» δήλωσε.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, καθώς συνεχίζει να υποβόσκει η διπλωματική διένεξη αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που θέλει να διεξαγάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία Κοτζάελι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία Τούρκους υπουργούς.

Τσαβούσογλου: Πρωτεύουσα του φασισμού η Ολλανδία

«Πρωτεύουσα του φασισμού» χαρακτήρισε το Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Ολλανδία, στη διάρκεια ομιλίας του στη Γαλλία, στο πλαίσιο της πολιτικής εκστρατείας που πραγματοποιεί η Άγκυρα στην Ευρώπη, προκειμένου οι Τούρκοι μετανάστες να στηρίξουν στο δημοψήφισμα του Απριλίου τη διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμου...», σημείωσε, συντηρώντας τη διένεξη που ξέσπασε μετά την απαγόρευση προσγείωσής του στο Ρότερνταμ, όπου ήθελε να απευθυνθεί σε κοινό Τούρκων, για να στηρίξει την εκστρατεία υπέρ του «ναι».

Ρούτε: «Δεν βοηθούν οι δηλώσεις Ερντογάν»

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως τα «εμπρηστικά σχόλια» του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της διπλωματικής διένεξης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρούτε δήλωσε πως, ενώ η Ολλανδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις επιλογές της, αν η Τουρκία δεν σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια.

«Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε , αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

Κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης είναι το γεγονός πως Τούρκοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη και κατέβασαν τη σημαία της χώρας, σηκώνοντας μία τουρκική.

Έπειτα από αυτό το περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας προειδοποίησε πως υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών είναι αποκλειστικά οι τουρκικές αρχές, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Αποκλιμάκωση ζητεί η Γαλλία

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευνάσουν τις εντάσεις και δήλωσε πως δεν είχε λόγο να απαγορεύσει μια συνάντηση σήμερα στο έδαφός της του τούρκου υπουργού Εξωτερικών με μια τοπική τουρκική ένωση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνθηκε σήμερα σε δημόσια συγκέντρωση στην ανατολική Γαλλία, μια ημέρα αφότου η Ολλανδία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου του στο πλαίσιο της διένεξης αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που διεξάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών.

«Αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη, δεν υπήρχε λόγος να απαγορευθεί η συνάντηση, ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο Τσαβούσογλου εκφώνησε σήμερα ομιλία στο Μετς, στη βορειοανατολική Γαλλία.

Η συγκέντρωση στο Μετς αφορά την «ελευθερία του συνέρχεσθαι», υπογράμμισε σχετικά ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Από imerisia.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top