ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή αποφασίζει την Παρασκευή για τη νέα Επίτροπο Διοικήσεως

Η Βουλή αποφασίζει την Παρασκευή για τη νέα Επίτροπο Διοικήσεως

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει την ερχόμενη Παρασκευή κατά πόσο θα εγκρίνει το διορισμό της Μαρίας Στυλιανού - Λοττίδου στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ο οποίος υποβλήθηκε στην Βουλή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συζήτηση που έγινε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο ΔΗΣΥ δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί θετικά για τον συγκεκριμένο διορισμό στην ολομέλεια, το ΑΚΕΛ ότι θα τον απορρίψει, ενώ ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι ως άτομο θα εγκρίνει το διορισμό. Ωστόσο η ΕΔΕΚ ως κόμμα, όπως και το υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα δήλωσαν ότι θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλεια της Παρασκευή.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανέλυσε το σκεπτικό της πρότασης για διορισμού της κας Λοττίδου. Όπως ανέφερε η κα. Στυλιανού-Λοττίδου είναι νομικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εγγεγραμμένη δικηγόρος, με πείρα στην δικηγορία 18 χρόνων, από τα οποία 15 ως δικηγόρος της Δημοκρατίας στη Νομική Υπηρεσία. Όπως ανέφερε, η κα. Λοττίδου χειρίζεται υποθέσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα τόσο του αστικού όσο και του διοικητικού και δημοσίου δικαίου, σε διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίων και με την παροχή γνωματεύσεων στη Διοίκηση.

Πρόσθεσε ότι τα καθήκοντά της δείχνουν ευρεία και πολυδιάστατη γνώση του δικαίου ενόψει του ότι οι προαναφερθέντες τομείς δικαίου είναι οριζόντιας εμβέλειας, πολύ μεγάλος δε αριθμός υποθέσεων τις οποίες χειρίζεται περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για παραβίαση δικαιωμάτων και αρχών δικαίου.

Είπε επίσης ότι η δικαστηριακή πείρα εξασφαλίζει στην κ. Λοττίδου σημαντικό εφόδιο για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής της, αφού της δίνει και την εμπειρία της εξέτασης, διερεύνησης και χειρισμού περιπτώσεων με αντιδικία ή παραβίαση δικαιώματος κατ` αντιστοιχία με τα παράπονα που υποβάλλονται στον Επίτροπο.

Ανέφερε ακόμα ότι εχέγγυο για την αμερόληπτη και ανεπηρέαστη εκτέλεση των καθηκόντων της, είναι το γεγονός ότι προέρχεται από άλλη υπηρεσία που απολαύει συντεταγμένη θεσμική και πραγματική λειτουργική ανεξαρτησία.

Πρόσθεσε ότι σε προσωπικό επίπεδο, πρόκειται για άτομο που διαθέτει ευφυΐα και πραότητα, ελεύθερο πνεύμα και ενδιαφέρον για τα κοινά, κάτι που φαίνεται από το προσόν επαγγελματικής δημοσιογραφίας που απέκτησε, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο χώρο εργασίας της και γενικότερα για το ήθος και τις αρχές της και για την ευαισθησία της για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Είπε επίσης ότι ο Νόμος ορίζει ότι ο Επίτροπος πρέπει να είναι πολίτης της Δημοκρατίας, τουλάχιστον 35 χρόνων, εγνωσμένης μορφώσεως και πείρας και ανωτάτου ηθικού επιπέδου.

Εξηγώντας τη διαδικασία ανέφερε ότι η επιλογή έγινε ύστερα από συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο που έκανε τη συγκεκριμένη εισήγηση στον Πρόεδρο. Σε περίπτωση απόρριψής της από τη Βουλή, ανέφερε το Υπουργικό θα συνέλθει εκ νέου για να γίνει άλλη εισήγηση.

Ανέφερε επίσης ότι ο διορισμός Επιτρόπου δεν είναι θέση προαγωγής από την ίδια την υπηρεσία του Επιτρόπου και δεν επιλέγεται με βάση κριτήρια τα οποία περιορίζονται σε αυτούς που ήδη δουλεύουν για τον θεσμό.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι έχουν τηρηθεί αυτά που αναφέρονται στο νόμου περί προσόντων του διορισμού και τα ακαδημαϊκά και η πείρα και ο χαρακτήρας και θα οδηγηθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή. Ανέφερε ότι υπέρ του συγκεκριμένου διορισμού τοποθετήθηκε το ΔΗΣΥ, κατά το ΑΚΕΛ, υπέρ ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ως άτομο, ενώ τόσο η ΕΔΕΚ όσο και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας. Στην Ολομέλεια, πρόσθεσε θα γίνει συζήτηση και θα εκφραστούν απόψεις και με απόφασή της θα αποδεχτεί ή θα απορρίψει τον διορισμό.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή, θεωρεί ότι η διαδικασία με βάση τους νόμους και τους θεσμούς έχει ακολουθηθεί και είναι πλέον θέμα πολιτικής τοποθέτησης. Ανέφερε ακόμα ότι θεωρεί ότι από τη στιγμή που έληξε στις 15 Μαρτίου η θητεία της Επιτρόπου, πρέπει ο θεσμός να στελεχωθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι το κόμμα εδώ και χρόνια μελετά επισταμένα και ανησυχεί για την εύρυθμη λειτουργία του Επιτρόπου Διοικήσεως γιατί αφορά κυρίως θέματα προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Εξέφρασε την άποψη ότι με βάση τα κριτήρια που περιγράφονται στη νομοθεσία, υπάρχει αριθμός ατόμων μέσα στην υπηρεσία Επιτρόπου Διοικήσεως, που θα μπορούσαν με απόλυτη επάρκεια να πληρώσουν τη θέση. Για αυτό ανέφερε το ΑΚΕΛ τοποθετείται αρνητικά στην πρόταση της Κυβέρνησης.

Η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι η διαδικασία να έρχεται στη Βουλή ένα όνομα για έγκριση ή απόρριψη δεν είναι σωστή, αλλά θα έπρεπε να έρχονται στη Βουλή όλα τα ονόματα για να γίνεται συγκριτικός έλεγχος των κριτηρίων αξιολόγησης και επιλογής. Ανέφερε επίσης ότι ο διορισμός της κ. Λοττίδου κουβαλά άθελά του δύο αρνητικά στοιχεία, εν μέσω του κοινωνικού αναβρασμού σε σχέση με τοποθετήσεις σε σημαντικές θέσεις. Όπως είπε, οι διορισμοί από την Κυβέρνηση των «άριστων των αρίστων» δεν έγιναν μέχρι σήμερα με αξιοκρατικά κριτήρια και αυτό σχετίζεται, όπως είπε, με το γεγονός ότι είναι σύζυγος εκδότη και ο διορισμός έγινε για προεκλογικούς λόγους.

Ανέφερε ότι η Συμμαχία δεν θα κρίνει την κ. Λοττίδου με βάση τα πιο πάνω για τα οποία δεν ευθύνεται, αλλά θα εξετάσει την καταλληλότητά της με βάση σπουδές και εμπειρία και θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, ανέφερε ότι το άτομο αυτό πέραν από τα νομικά του προσόντα πρέπει να έχει και αποδεδειγμένη δράση και παρουσία στον τομέα προάσπισης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, κάτι που όπως είπε πρέπει να κατοχυρωθεί και μέσα από το νομικό πλαίσιο που υπάρχει. Ανέφερε ότι με βάση αυτό και με άλλα δεδομένα που αφορούν την συγκεκριμένη προσωπικότητα το Κίνημα θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Σημείωσε ωστόσο ότι η προσωπική του στάση πρέπει να είναι πολύ προσεχτική δεδομένου ότι κατηγορήθηκε ασύστολα και ψευδώς από συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης ότι μεταφέροντας καταγγελίες συγκεκριμένου Υπουργού, έκανε πλάτες σε άτομο που έχει συγγενική σχέση με τη δικηγόρο αυτή της Δημοκρατίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top