ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η επιστολή από την ΕΔΥ για την απόλυση δεσμοφύλακα των Κεντρικών Φυλακών – «Καταλύθηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο...»

Η επιστολή από την ΕΔΥ για την απόλυση δεσμοφύλακα των Κεντρικών Φυλακών – «Καταλύθηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο...»

Τίτλοι τέλους στην υπόθεση του 37χρονου δεσμοφύλακα που συνελήφθη από την ΥΚΑΝ (10/12/2015) να έχει στην κατοχή του μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών έξω από τις Κεντρικές Φυλακές.

Του Φάνη Μακρίδη

Το τελευταίο επεισόδιο διαδραματίστηκε την Τρίτη (28/03), με την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να ειδοποιεί τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών για την οριστικοποίηση της απόλυσής του.

Παρόλο που είχε καταδικαστεί σε 15 μήνες φυλάκισης και η πιο πάνω εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, εντούτοις η ΕΔΥ έδειξε ότι αντιμετώπισε με τη δέουσα σοβαρότητα το όλο θέμα. Αυτό καταμαρτυρεί και το συνοδευτικό κείμενο, με το οποίο αιτιολογείται η απόφασή της.

Η ΕΔΥ αναφέρεται στο υψηλό άισθημα ευθύνης που έπρεπε να είχε ο δεσμοφύλακας λόγω της θέσης του και προσθέτει ότι από υπηρέτης των νόμων και κανονισμών «κατέστη ο ίδιος πηγή παρανομίας και ασυδοσίας».

Στη συνέχεια και αφού πρώτα γίνεται λεπτομερής αναφορά στο αδίκημα που διέπραξε, στην επιστολή της η ΕΔΥ αναφέρει πως με τις ενέργειές του απέκοψε κάθε δεσμό με το λειτούργημα που επιτελούσε, ενώ «η όποια σχέση εμπιστοσύνης προς τη διεύθυνση του τμήματος των Κεντρικών Φυλακών και τους συναδέλφους του έχει καταλυθεί με τον πιο βάναυσο τρόπο».

Ο 37χρονος δεσμοφύλακας που προσλήφθηκε το 2009 στις Κεντρικές Φυλακές συνελήφθη από άνδρες της ΥΚΑΝ έξω από τις εγκαταστάσεις του σωφρονιστικού ιδρύματος, περίπου 45 λεπτά πριν πιάσει δουλειά και ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του. Στην κατοχή του εντοπίστηκε ποσότητα ναρκωτικών που είχε κρυμένα στο εσώρουχό του και στην κοιλιακή χώρα.

Τα ναρκωτικά και οι σεξουαλικές περιπτύξεις

Για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε (κατοχή με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο 400 γρ. ναρκωτικών ουσιών) καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών. Τότε η υπεράσπιση είχε υπερτονίσει τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου πως ό,τι έκανε το έπραξε υπό το βάρος απειλών. Συγκεκριμένα, στις 17.12.15, είχε δώσει θεληματική κατάθεση στην οποία ισχυρίστηκε ότι τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τη διάπραξη του αδικήματος δεχόταν απειλές και εκβιασμούς από πρώην βαρυποινίτη να προβεί στη συγκεκριμένη μεταφορά. Διαφορετικά, όπως τον εκβίαζε ο πρώην βαρυποινίτης, το όνομα του οποίου δεν απεκάλυψε, θα παρουσίαζε βίντεο όπου φαινόταν ο ίδιος γυμνός να λαμβάνει μέρος σε σεξουαλικές δραστηριότητες. Μάλιστα του έδειξε από το κινητό του και το βίντεο, για να προσθέσει ότι τις τελευταίες 10 μέρες δεχόταν καθημερινά τηλεφωνήματα και από κάποια γυναίκα που τον πίεζε να προβεί στη συγκεκριμένη μεταφορά γιατί, αν δεν το έπραττε, θα φρόντιζε να δημοσιευθεί το βίντεο στο διαδίκτυο και περαιτέρω να περιέλθει σε γνώση της μητέρας και αδελφής του. Κάτω από το βάρος των εκβιασμών αυτών, κατέληγε στη θεληματική του κατάθεση, δέχτηκε να προβεί στη μεταφορά για να μην ξαναπεράσει αυτά που πέρασε μερικά χρόνια προηγουμένως όταν, μετά από κάποιο δημοσίευμα σε εφημερίδα, διεξήχθη εναντίον του πειθαρχική έρευνα για ισχυριζόμενες περιπτύξεις του ίδιου με ισοβίτες.

Μετά την καταδίκη του ο 37χρονος που από δεσμοφύλακας των Κεντρικών Φυλακών μετατράπηκε σε τρόφιμο, εφεσίβαλε την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου για να αποτρέψει την φυλάκιση. Ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι ήταν αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι σκοπό είχε να προμηθεύσει με ναρκωτικά τρίτο πρόσωπο εντός των Κεντρικών Φυλακών και ότι δεν λήφθηκαν υπόψιν οι προσωπικές του συνθήκες. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του (17/03/2017).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top