ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική στιγμή για όλη την Ευρώπη - Άρχισε επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit

Ιστορική στιγμή για όλη την Ευρώπη - Άρχισε επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit

Την επίδοση της επιστολής της στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την οποία τον ειδοποιεί ότι θέλει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Brexit υπό το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, επιβεβαίωσε με δήλωσή της στη Βουλή των Κοινοτήτων η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Είναι μια ιστορική στιγμή από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή. Η Βρετανία βγαίνει από την ΕΕ», ανέφερε η κ. Μέι, κάνοντας λόγο για «καμπή» στην ιστορία της Βρετανίας που θα αποδείξει το χαρακτήρα της χώρας. Δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον και για μία πιο δυνατή, πιο δίκαιη και πιο εξωστρεφή χώρα - «μία πραγματικά παγκόσμια Βρετανία», η οποία θα παραμείνει σύμμαχος της Ευρώπης. «Βγαίνουμε από την ΕΕ, αλλά δε φεύγουμε από την Ευρώπη», πρόσθεσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση εξόδου από την ενιαία αγορά και από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
 
Η κ, Μέι έστειλε με τη δήλωσή της στη Βουλή μήνυμα εσωτερικής ενότητας και δεσμεύθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα αντιπροσωπεύσει και τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
«Όταν θα κάθομαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους ερχόμενους μήνες, θα αντιπροσωπεύω κάθε άτομο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο – νέους και γέρους, πλούσιους και φτωχούς, πόλεις, κωμοπόλεις, επαρχία και όλα τα χωριά και τις κοινότητες. Και ναι, εκείνους τους πολίτες της ΕΕ που έχουν κάνει αυτή τη χώρα σπίτι τους», είπε η κ. Μέι.
 
Μετά από τη «μνημειώδη» απόφαση για Brexit και μετά από την ενεργοποίηση της διαδικασίας, «είναι ώρα να ενωθούμε», πρόσθεσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.
 
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως χειρονομία καλής θέλησης και ένδειξη ότι είναι διατεθειμένη να έρθει σε συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους, η Τερέζα Μέι δε συμπεριέλαβε στην επιστολή της αναφορά στην 29η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία.
 
Πολλοί ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της ζητούσαν μία τέτοια ρητή δήλωση από την κ. Μέι, ενώ αντίθετα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν διαμηνύσει ότι θα απέρριπταν μία συμφωνία που δε θα εξασφάλιζε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που θα έρθουν να ζήσουν και να εργαστούν στη Βρετανία εντός της διετίας των διαπραγματεύσεων.
 
Ο κ. Τουσκ έχει συγκαλέσει σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών για τις 29 Απριλίου ώστε να δοθεί επισήμως το χρίσμα του επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν στον Μισέλ Μπαρνιέ και να συζητηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές των Ευρωπαίων ενόψει των διαπραγματεύσεων.
 
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα οριστικοποιηθούν και θα επικυρωθούν σε νέα σύνοδο στα μέσα Μαΐου και μόνο μετά, κάποια στιγμή έως τις αρχές Ιουνίου, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
 
Τρία είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα. Πρώτον, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ, με αμφότερες τις πλευρές να έχουν επιδείξει καλή διάθεση. Επίσης, ο λογαριασμός του διαζυγίου, με την ευρωπαϊκή πλευρά να έχει κάνει λόγο για υποχρεώσεις της Βρετανίας που αγγίζουν ένα ποσό της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Λονδίνο θα επιδιώξει να μειώσει το ποσό αυτό. Τέλος, τα σύνορα στην Ιρλανδία, τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Βρετανίας με την ΕΕ στο μέλλον. Δουβλίνο και Λονδίνο έχουν ταχθεί κατά της επαναφοράς «σκληρών» συνόρων.
 
Από εκεί και πέρα υπάρχει σωρεία θεμάτων που θα πρέπει να συμφωνηθούν, από ζητήματα που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι τη μεταφορά υπηρεσιών της ΕΕ που έχουν έδρα στη Βρετανία.
 
Ένα σημαντικό θέμα είναι κατά πόσο οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνονται παράλληλα με τη διαπραγμάτευση των όρων του Brexit, όπως επιθυμεί η Βρετανία ή κατά πόσο θα ξεκινήσουν μετά, όπως θέλει η ΕΕ.
 
Ο κ. Μπαρνιέ, αλλά και Βρετανοί αξιωματούχοι, θέτουν ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2018. Το υπόλοιπο διάστημα της διετίας της προβλεπόμενης διαδικασίας πιστεύεται ότι θα απαιτηθεί για την επικύρωση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη - μέλη (απαιτείται η έγκριση τουλάχιστον 20 κρατών - μελών που να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ).
 
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η Βρετανία θα βρεθεί εκτός ΕΕ στα τέλη Μαρτίου του 2019. Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι στο μεταξύ θα έχει υπάρξει συμφωνία και για μία μεταβατική περίοδο εφαρμογής αρκετών εκ των συμφωνηθέντων. Σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διέρρευσε στον Τύπο αναφέρει ότι αυτή η μεταβατική περίοδος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τριών ετών.

ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top