ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Ο Πρόεδρος θέτει τις εκλογές πάνω από συμφέρον των επόμενων γενεών»

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Ο Πρόεδρος θέτει τις εκλογές πάνω από συμφέρον των επόμενων γενεών»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει τις προεδρικές εκλογές και το προσωπικό του ενδιαφέρον πάνω από το συμφέρον των επόμενων γενεών, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προειδοποιώντας ότι αυτό θα αποβεί καταστροφικό για τον τόπο. Ο Πρόεδρος, είπε ο κ. Κυπριανού, μεταλλάσσεται πλήρως ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε το λαό να αντιδράσει στις «μεθοδεύσεις» των πολιτικών κομμάτων που ζητούν αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, λέγοντας ότι πρόκειται για συνταγή που δοκιμάστηκε ήδη.

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί για ακόμα μια φορά ο κ. Αναστασιάδης θέτει τις επόμενες εκλογές και το προσωπικό του ενδιαφέρον πάνω από το συμφέρον των επόμενων γενεών, κάτι που θα αποβεί στο τέλος καταστροφικό για την Κύπρο και για τον κυπριακό λαό, στο σύνολό του. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που, τουλάχιστον απ` ό,τι ακούμε, υπάρχει έστω μικρή πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η δική μας η προσπάθεια θα έπρεπε να ήταν να μεγιστοποιήσουμε αυτή την πρόοδο που υπάρχει και να οδηγήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης» είπε ο Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στο ΑΚΕΛ.

Εάν θεωρούμε, ανέφερε, ότι θα σταματήσει σήμερα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί, θα επαναρχίσει η διαδικασία από το σημείο που σταμάτησε, είμαστε πολιτικά αφελείς. Επί του εδάφους, είπε, θα υπάρξουν εξελίξεις αρνητικότατες οι οποίες θα δυσχεράνουν κατά πολύ περισσότερο το έργο του όποιου επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απευθύνθηκε και στα πολιτικά κόμματα που επιμένουν σε αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, λέγοντας πως η συνταγή την οποία προτείνουν σήμερα έχει δοκιμαστεί κατ` επανάληψη στο παρελθόν.

«Δοκιμάστηκε και επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, για ένα ολόκληρο χρόνο ο κ. Αναστασιάδης ακολουθούσε τις δικές τους συμβουλές και τότε τον χειροκροτούσαν τα ίδια πολιτικά πρόσωπα, τα ίδια μέσα ενημέρωσης» είπε και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα ήταν ότι «υποχρεωθήκαμε να πάμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν με απώλειες, δεν καταφέραμε για ένα ολόκληρο χρόνο να διεξαγάγουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, το Μπαρμπαρός σεργιάνιζε ελεύθερα στις νότιες ακτές της Κύπρου χωρίς να αντιδρά κανένας και πήραμε τη χειρότερη έκθεση που πήραμε ποτέ από ΓΓ του ΟΗΕ από το 2004. Εδώ θα οδηγήσει η συνταγή που προτείνουν τα άλλα πολιτικά κόμματα».

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον κυπριακό λαό να συναισθανθεί την κρισιμότητα των στιγμών και να απευθύνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κ. Αναστασιάδη και στα άλλα πολιτικά κόμματα. «Από σήμερα να αντιδράσει σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις γιατί θα είναι αργά μέχρι τις προεδρικές εκλογές» είπε.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ακόμα πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση αλλά και τα προηγούμενα χρόνια που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης επέμενε ότι οι οποιεσδήποτε διαφωνίες της ε/κ πλευράς με τον αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο θα έπρεπε να επιλύονται πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς να προσλαμβάνουν δημόσιες διαστάσεις οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις μας με τον ΟΗΕ. «Όλα όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση τα ξέχασε τώρα που πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές, μεταλλασσόμενος πλήρως» σημείωσε.

«Ελπίζω κι εύχομαι αυτή τη μετάλλαξη να μην την πληρώσει ακριβά η Κύπρος και ο κυπριακός λαός» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι τέσσερις ελευθερίες που προβάλλονται συχνά ως αγκάθι στην πορεία των διαπραγματεύσεων ίσως είναι μορφή διεξόδου για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε περίπτωση ναυαγίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν γνωρίζει ποια ακριβώς είναι η απαίτηση της τουρκικής πλευράς, αλλά αναφέρθηκε στη σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ βάσει της οποίας την ώρα της λύσης η πληθυσμιακή αναλογία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα είναι 4:1, όπως ήταν η πληθυσμιακή αναλογία το 1974, και σε ό,τι αφορά τη ροή Τούρκων υπηκόων μετά από τη λύση και πάλι η αναλογία θα ήταν 4:1, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποδεκτό από την ΕΕ και την Ελλάδα, η οποία ως χώρα μέλος της ΕΕ έχει αυτό το δικαίωμα για τους υπηκόους της.

«Εάν επιμένουμε σε κείνη τη σύγκλιση που είχε επιτευχθεί τότε, θεωρώ ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί» είπε ο Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως «δεν νομίζω ότι η Τουρκία απαιτεί ελεύθερη διακίνηση όλων των υπηκόων της στην Κύπρο. Δεν ξέρω τι ζητά αυτή τη στιγμή που συζητούμε. Η απαίτηση πριν από μερικούς μήνες ήταν απαράδεκτη, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, αλλά θα πρεπε να συζητήσουμε και να πείσουμε για την ορθότητα της δικής μας της θέσης».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και οι προοπτικές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σημείωσε ωστόσο ότι «έχει σημασία πώς τα ασκεί».

Το 2010 επί Δημήτρη Χριστόφια, ανέφερε, «προχωρήσαμε σε γεωτρήσεις, όταν η Τουρκία απείλησε να επέμβει αντέδρασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα με πρώτη τη Ρωσική Ομοσπονδία, και το έπραξε η διεθνής κοινότητα διότι επιβεβαίωνε καθημερινά ο Δημήτρης Χριστόφιας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι ήταν έτοιμος να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης, σε αντίθεση με το 2014 που το Μπαρμπαρός έκανε ελεύθερα βόλτες στις νότιες ακτές της Κύπρου δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει με τι θα πρέπει να συνοδεύεται η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

 Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top