ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και ένωση της ελεύθερης Κύπρου με την Ελλάδα

Προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και ένωση της ελεύθερης Κύπρου με την Ελλάδα

Η ιστορία δεν είναι στατική, μπορεί να κάνει κύκλους, μπορεί να επαναλαμβάνεται με άλλους όρους και σε άλλες συνθήκες όμως ποτέ δεν μένει αμετακίνητη.

Του Τάσου Χριστοδούλου Ο ανθρώπινος παράγοντας κυρίως είναι αυτός που την ωθεί και την εξελίσσει. Η περίπτωση του Κυπριακού προβλήματος δεν αποτελεί εξαίρεση αυτής της αντίληψης. 43 χρόνια μετά την βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο έχουν αλλάξει πολλά. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι οι επεκτατικές της βλέψεις. Για αυτές άλλωστε φρόντισε πολύ καλά να μας τις υπενθυμίσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιμένοντας σε παρουσία στρατευμάτων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τετελεσμένα της κατοχής παγιώνονται, οι πρόσφυγες μας φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο, ο εποικισμός αυξάνεται, οι μνήμες και ο πόθος για επιστροφή ξεθωριάζει. Βλέπετε ο κυπριακός ελληνισμός που κάποτε αγωνιζόταν για δικαίωση, τα κρίσιμα βράδια στο Κράν Μοντάνα ψήφισε survivor πανηγυρικά. Φαίνεται ότι το Εθνικό μας πρόβλημα είτε δεν ενδιαφέρει, είτε έχει κουράσει. Παρόλα αυτά μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα υπάρχει επόμενη μέρα. Υπάρχουν και σενάρια της επόμενης μέρας. Ένα από αυτό είναι η οριστική, παράνομη μεν με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά de facto προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. Το λεγόμενο "plan b" δηλαδή της Τουρκίας ανακηρύσσοντας τα κατεχόμενα ως την 82η της επαρχία. Η προσάρτηση φυσικά γίνεται εδώ και δεκαετίες μέσα από την οικονομική εξάρτηση του ψευδοκράτους από την Τουρκία, μέσω του αγωγού υδροδότησης, τον στρατιωτικό έλεγχο και πολλών άλλων τρόπων. Είναι αυτό το σενάριο και ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των κομμάτων που στήριξαν και στηρίζουν με πάθος την Δ.Δ.Ο. Ένας από τους μεγάλους φόβους και του Νίκου Αναστασιάδη. Η οριστικοποίηση του σκληρού συνόρου της Τουρκίας έξω από την πόρτα μας. Πολλοί μελετητές και αναλυτές του Κυπριακού υποστηρίζουν ότι το 1974 στόχος ήταν η διπλή ένωση. Αν λοιπόν η Τουρκία προχωρήσει σε προσάρτηση πόσο απομακρυσμένο είναι το ενδεχόμενο μερίδα Ελληνοκυπρίων να ζητήσει το αντίστοιχο; Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν εκεί με μαθηματική ακρίβεια. Όμως μετά από 43 χρόνια Κυπριακού προβλήματος, ατέρμονου διαλόγου και αλλεπάλληλων αδιεξόδων τίποτα πλέον δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στο διηνεκές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top