ΚΟΣΜΟΣ

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ενδέχεται να γίνει τη Δευτέρα 9/10

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ενδέχεται να γίνει τη Δευτέρα 9/10

Η Καταλονία ενδέχεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της την προσεχή Δευτέρα 10/9, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου που συγκάλεσε η ηγεσία της περιφέρειας μετά το δημοψήφισμα που απαγόρευσε η Μαδρίτη, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από τους κόλπους της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Σε συνάρτηση με το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ενδέχεται να γίνει» εκείνη τη στιγμή, επισήμανε αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί κι ενώ το «μπρα ντε φερ» μεταξύ Καταλονίας και της κεντρικής κυβέρνησης έχει βυθίσει την Ισπανία σε μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων 40 ετών. Σύμφωνα με τον νόμο σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος, που ενέκρινε το καταλανικό κοινοβούλιο και την ισχύ του ανέστειλε το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει εντός των δύο ημερών που θα ακολουθήσουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, εφόσον έχει επικρατήσει το «ναι». Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν επιβεβαίωσε χθες σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι θα ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία κι ότι  ανακήρυξη θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης». Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα η καταλανική κυβέρνηση, το «ναι» στην ανεξαρτησία έχει συγκεντρώσει το 90% των ψήφων και η συμμετοχή ανήλθε σε λίγο παραπάνω από 42%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιορτή της Δημοκρατίας: Η ιστορία των Δημοτικών Εκλογών - Οι Δήμοι, οι εκλεγέντες και η σημερινή μεταρρύθμιση

Δείτε εικόνες από το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο παρουσιαστής του BBC - Εντοπίστηκε πεσμένος στα βράχια

Ανεξέλεγκτος νεαρός λουόμενος - Επιτέθηκε σε ναυαγοσώστη, Αστυνομικούς και οδηγό βάρκας σε παραλία της Λεμεσού

Αυτή είναι η γηραιότερη ψηφοφόρος του νησιού – Βίντεο από την στιγμή που ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα

Πόσα θα βάλουν στην τσέπη τους οι νέοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι - Ο μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών

Εκλογές 2024: Έφερε τα «πάνω-κάτω» και πάλι ο Θεμιστοκλέους - Άφησε εκτός κάλπης το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών



LIVE - Εκλογές 2024: Στο 38,6% το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 15:00 - Συνεχής ενημέρωση

LIVE - Εκλογές 2024: Στο 38,6% το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 15:00 - Συνεχής ενημέρωση

Στις 7:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες με οκτώ ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις. Από τη σημερινή διαδικασία θα αναδειχθούν οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές, οι Πρόεδροι των πέντε Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, οι επικεφαλής των 20 νεοσύστατων δήμων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη κοινοτικών συμβουλίων και μέλη σχολικών εφορειών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διεκδίκηση έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο από ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και τον youtuber/tik toker Φειδία Παναγιώτου, όπως και ποιο από τα κόμματα θα ανέβει στην τρίτη θέση σε ποσοστά πίσω από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Σημειώνεται επίσης η πρώτη συμμετοχή σε εκλογική αναμέτρηση του νεοϊδρυθέντος κόμματος, Volt Κύπρου. To ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top