ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Και το όνομα αυτής..."Severna Makedonja"

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Και το όνομα αυτής..."Severna Makedonja"

Αθήνα και Σκόπια συγκλίνουν τα τελευταία στο όνομα "Severna Makedonja", ενιαίο και αμετάφραστο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε ο Βασίολης Σκουρής στο Ραδιόφωνο 24/7.

Στα ελληνικά, "Severna Makedonja" σημαίνει Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο, βασικό ζητούμενο παραμένει να συνεκτιμήσει τα δεδομένα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ώστε να καταλήξει εάν μπορεί να περάσει την συμφωνία στη χώρα του.

Τα κλιμάκια που έχουν αναλάβει την επεξεργασία σε νομικό επίπεδο, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε τελικό κείμενο, καθώς υπάρχουν αγκύλες με σημεία στα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο πρωθυπουργοί, όπως είναι το ευαίσθητο ζήτημα της εφαρμογής erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση.

Στην Αθήνα θεωρούν πιθανότερο να υπάρξει απαντητικό τηλεφώνημα από τον Ζάεφ σήμερα, χωρίς να αποκλείεται να συμβεί αυτό και αύριο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η γλώσσα που ομιλούν οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αποκαλείται "μακεδονική", θυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε αυτό τόν όρο από το 1977, με πρωθυπουργό τότε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με την διευκρίνιηση ότι πρόκειται πάντως για σλαβική γλώσσα.

Η υποκοότητα θα αναφέρεται ως "Βόρεια Μακεδονία", ενώ στην εθνότητα καταγράφεται "μακεδονικό έθνος".

Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται ως "πολύ δύσκολη" για τα Σκόπια, αφού η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα περιοριστει στο θέμα του ονόματος, αλλά θα καλύψει και το ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η ελληνική πλευρά και παράγοντες της διεθνούς κοινότητας εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκε Ιβανόφ δεν μπορεί να ανακόψει τις εξελίξεις, παρά μόνο να τις επιβραδύνει.

news247.gr

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Δύο νεκροί σε ισραηλινή επίθεση στην Κομ

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Δύο νεκροί σε ισραηλινή επίθεση στην Κομ

Συνεχίζονται για ένατη μέρα οι εκατέρωθεν επιθέσεις που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας Ιράν και Ισραήλ. Από την ισραηλινή επίθεση στην πόλη Κομ, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα 16 ετών. Οι (IDF) έβαλαν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ, υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια. Μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters έκαναν λόγο για εκρήξεις που ακούστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν αργότερα ότι αναχαιτίστηκαν με επιτυχία όλοι οι πύραυλοι και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE